en
Versiunea veche a site-ului

API este membru al Asociaţiei Mondiale a Ziarelor şi a Producătorilor de Ştiri
(World Association of Newspapers and News Publishers – WAN/IFRA)


API: 20 de ani pentru o presă profesionistă, neangajată şi profitabilă
Ştiri API
Fără paşapoarte de tip sovietic la alegeri
Ca să poată vota la alegerile locale, deţinătorii paşapoartelor de tip sovietic trebuie să-şi perfecteze buletin de identitate
Foto: www.registru.md

Deţinătorii de paşapoarte de tip sovietic nu vor putea vota cu aceste acte la alegerile locale din 14 iunie curent, deoarece documentele nu mai sunt valabile. Cei care au asemenea documente trebuie neapărat să-şi perfecteze buletine de identitate pentru a-şi putea exercita dreptul la vot.

Paşapoartele de tip sovietic au fost valabile până la 1 septembrie 2014. Astfel, cetăţenii care deţin astfel de acte nu au putut vota la scrutinul parlamentar din 30 noiembrie 2014 şi nu vor putea să-şi exprime opţiunea electorală nici la alegerile locale din 14 iunie curent. Potrivit Întreprinderii de Stat „Registru”, în prezent în Republica Moldova sunt înregistrate circa 11.960 deţinători ai paşapoartelor de tip sovietic. Alexandru Doni, şeful adjunct al Direcţiei documentare a populaţiei din cadrul ÎS „Registru”, afirmă că jumătate din aceste persoane domiciliază în localităţile din stânga Nistrului. Totodată, doar 1575 din ei beneficiază de alocaţii sociale de stat. „Celelalte persoanele nu au fost identificate la adresele de înregistrare la domiciliu, astfel considerăm că ele sunt emigrate sau au decedat”, adăugă Alexandru Doni.

Actele de identitate sunt eliberate gratuit

Comisia Electorală Centrală (CEC) atenţionează că participarea la vot este posibilă doar în baza buletinului de identitate, cu fişa de însoţire care confirmă domiciliul sau reşedinţa alegătorului pe teritoriul secţiei de votare, fiind exclusă posibilitatea votării în baza paşaportului de tip sovietic, modelul anului 1974. Rodica Sârbu, şefa Direcţiei comunicare, relaţii publice şi mass-media din cadrul CEC, explică că deţinătorii de paşapoarte sovietice vor trebui să meargă la Secţiile teritoriale de documentare a populaţiei şi să-şi perfecteze buletinul de identitate. Emiterea actelor de identitate în locul paşapoartelor de tip sovietic, inclusiv locuitorilor din stânga Nistrului, se face gratuit, conform Hotărârii Guvernului nr. 210 din 24.03.2014 cu privire la acordarea înlesnirilor la eliberarea actelor de identitate. Potrivit acestei hotărâri, buletinul de identitate al cetăţeanului Republicii Moldova este gratuit la prima eliberare, inclusiv la preschimbarea, declararea pierderii sau furtul paşaportului de tip sovietic.

Buletinul de identitate provizoriu – o soluţie de alternativă

Totodată, reprezentanta CEC spune că în situaţia în care cetăţenii nu reuşesc să-şi ridice buletinele de identitate până în ziua alegerilor, aceştia pot solicita buletine de identitate provizorii. Astfel de documente pot fi solicitate nu numai de persoanele cu paşapoarte de tip sovietic, dar şi de titularii de acte de identitate cu statut „nevalabil” (expirate, pierdute sau furate). Cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot vor putea obține buletinul de identitate provizoriu la momentul adresării. Rodica Sârbu mai precizează că Secţiile de documentare a populaţiei vor activa şi sâmbăta, cu o zi înainte de alegeri, dar şi în ziua scrutinului electoral, pentru ca cetăţenii care vor solicita buletine de identitate provizorii, să le poată ridica la momentul cererii.

Potrivit Legii privind actele de identitate din sistemul naţional de paşapoarte, termenul de valabilitate al buletinului provizoriu se stabileşte de autoritatea emitentă, dar nu poate depăşi un an. 

Casetă

Articolul 7 din Legea privind actele de identitate din sistemul naţional de paşapoarte:

„Cetăţenii Republicii Moldova şi apatrizii care domiciliază permanent în Republica Moldova sunt obligaţi să deţină de la naştere buletine de identitate, iar refugiaţii şi beneficiarii de protecţie umanitară, în termen de 10 zile de la acordarea statutului de refugiat protecţiei umanitare, sunt obligaţi să obţină buletine de identitate”.

Articolul este publicat în Activ pagină de educaţie electorală nr.2 (67)

 

Lilia Zaharia

comments powered by Disqus
MEMBRII API
Persoane juridice
JURNAL DE CHIȘINĂU
director fondator - Val Butnaru
http://www.jc.md/
GAZETA SATELOR
director - Constantin Rotaru
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
DUMITRU MITITELU
jurnalist, redactor al ziarului "Gazeta de Vest", unul dintre fondatorii API
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
ZIARELE API LA MINUT
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curatăThe english version of site is out of work