en
Versiunea veche a site-ului

API este membru al Asociaţiei Mondiale a Ziarelor şi a Producătorilor de Ştiri
(World Association of Newspapers and News Publishers – WAN/IFRA)


Ştiri API
Falsurile și manipulările din mass-media trebuie combătute cu sancțiuni dure
Locuitorii orașului Cimișlia și ai localităților din apropiere la întâlnirea cu jurnalista Natalia Morari
Foto: API

Așa cum medicii dau un jurământ când își încep activitatea profesională, așa și jurnaliștii ar trebui să jure că vor spune oamenilor doar adevărul pe tot parcursul activității lor. De această părere sunt mai mulți locuitori ai raionului Cimișlia care au venit la 27 iulie curent la o întâlnire cu jurnalista Natalia Morari, eveniment organizat de API în cadrul Campaniei împotriva informației false și tendențioase STOP FALS! 

Peste 70 de locuitori ai orașului Cimișlia și ai localităților din apropiere au ales sa-și petreacă după-amiaza zilei de vineri alături de cunoscuta jurnalistă Natalia Morari, care a venit să le vorbească despre știrile false și manipulatorii care au invadat spațiul mediatic din țara noastră.

După ce le-a prezentat mai multe exemple de știri care încalcă normele elementare ale Codului Deontologic al jurnalistului, jurnalista i-a îndemnat pe oameni să fie cu ochii în patru atunci când se informează din media. “Reguli elementare despre cum se scrie o știre, se învață în primul an la facultățile de jurnalism, însă la unele instituții media de la noi, regula precum că știrea trebuie a aibă două surse independente, că dacă este vizat cineva, fie de bine sau de rău, trebuie neapărat contactat pentru a i se cere opinia, nu se practică. Nu mai vorbesc despre faptul că unele știri sunt făcute fără a se lua în calcul că ele trebuie să urmărească interesul public. De aceea vă îndemn, întotdeauna când vă informați, să vă puneți întrebarea: dar ce informație nouă am aflat eu și cât de utilă este ea pentru mine, mi s-a spus oare mie tot adevărul sau doar pe jumătate?!”, a explicat Natalia Morari. 

Un locuitor al orașului Cimișlia a specificat însă că cetățenii nu știu unde să se adreseze atunci când instituțiile media dezinformează. “Noi numai cu constatările și rămânem, nu se duce nimeni nicăieri să se plângă pe calitatea știrilor care ni se prezintă, multă lume nici nu știe că ar putea să se plângă undeva. Eu cred că ar trebui în ziare, la radio și TV să se anunțe mai des că oamenii se pot plânge pe informațiile false apărute în presă și unde anume o pot face”, a remarcat Timofei Musteață, profesor de educație fizică la Liceul Teoretic “Mihai Eminescu” din orașul Cimișlia.

Informația trebuie analizată

Vasile Cazacu este pensionar, dar spune că nu se lasă tras pe sfoară așa ușor: “Ne informăm de la toate resursele media la care avem acces, de la noi și de peste hotare. Toată informația primită trebuie analizată, comparată, le pui în rând și alegi adevărul, multe minciuni ni se mai spun în ultimul timp, adevărul e la fundul marii, dar nu ne dăm bătuți”, se arată optimist participantul.

Pentru că deja înțeleg că le sunt prezentate multe dezinformări, oamenii au vrut să afle dacă vreo instituție media a fost sancționată pentru că a răspândit informații mincinoase în mod intenționat: “Cum li se întoarce limba unor jurnaliști să spună atâtea minciuni?! Doar există un Cod deontologic, nu poți spune oamenilor tot ce-ți trece prin cap?!”, „Așa cum jură medicii, așa ar trebui să jure și jurnaliștii, să relateze adevărul și numai adevărul...”, au răsunat mai multe voci în sala Casei de Cultură din Cimișlia.

Natalia Morari: “Noi nu avem sancțiuni care să-i sperie pe jurnaliștii care răspândesc minciuni”

În acest context Natalia Morari a vorbit despre legislația incompletă în acest domeniu: “Noi nu avem sancțiuni care să-i sperie pe jurnaliștii care răspândesc minciuni. În Germania există un organ de autoreglementare jurnalistică care emite legitimațiile de jurnalist  și tot acel organ poate, în cazul în care au fost încălcate anumite norme, să-i retragă jurnalistului legitimația. La noi nu există așa ceva, eu pot mâine să-mi deschid un portal și de dimineață până seară să spun ce vreau acolo și să ponegresc pe cine vreau și voi avea și legitimație de jurnalist de la această instituție media a mea... La noi legitimația de jurnalist este oferită de instituția media la care tu activezi și nu există organ care s-o retragă. Aici și avem de lucrat, în elaborarea unei legislații care i-ar face pe jurnaliști și instituțiile media să respecte normele Codului deontologic, impunându-le sancțiuni mai drastice”, a remarcat jurnalista.

Mulți din cei prezenți: profesori, ingineri, pompieri, primari, elevi și pensionari au spus că își dau seama când unele media de la noi încearcă să-i manipuleze sau să le prezinte informații false, de aceea Natalia Morari i-a îndemnat să se implice ca să-i informeze și pe cei apropiați: “Noi trebuie să aducem schimbarea, dacă înțelegeți că sunteți manipulaţi, ajutați-i și pe cei din anturajul dumneavoastră să înțeleagă mai multe, vorbiți cu vecinii, cumetrii și prieteni despre riscurile manipulării mediatice, deveniți “agenți ai schimbării”, numai aşa lucrurile vor începe să se schimbe în țara noastră”, a conchis jurnalista. 

Întâlnirea cu consumatorii de media de la Cimişlia a fost a treia din cele 35 de întâlniri planificate în toate centrele raionale din țară.

Întâlnirea face parte din proiectul „Diminuarea efectelor manipulării şi a informației false prin educarea consumatorilor de produse media din Moldova", implementat de API în perioada decembrie 2017-decembrie 2019.

 

comments powered by Disqus
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NICOLAE ROȘIORU
jurnalist
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
DUMITRU MITITELU
jurnalist, redactor al ziarului "Gazeta de Vest", unul dintre fondatorii API
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
ZIARELE API LA MINUT
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curatăThe english version of site is out of work