en
Versiunea veche a site-ului

API este membru al Asociaţiei Mondiale a Ziarelor şi a Producătorilor de Ştiri
(World Association of Newspapers and News Publishers – WAN/IFRA)


API: 20 de ani pentru o presă profesionistă, neangajată şi profitabilă
Ştiri API
Falsurile media în atenția tinerilor
Tinerii răspund la întrebări despre falsurile media
Foto: API

Știri false apărute în mass-media de la noi și din afara țării au fost analizate și discutate cu tineri din întreaga țară care participă la o tabără de vară organizată de Centrul Media pentru Tineri. În cadrul campaniei ”STOP FALS!”, API a organizat o dezbatere tematică cu participanţii la tabăra de vară. Directorul executiv al API, Petru Macovei, și Cristina Zavatin, coordonatoare de proiecte la Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), au discutat cu cei 35 de tineri despre manipularea informațională și au prezentat mai multe cazuri de informare falsă şi distorsionată în mass-media de peste hotare și din ţara noastră.

Participanții au aflat despre tehnicile de manipulare prin imagini, titluri, omisiuni și selectarea tendenţioasă a faptelor şi evenimentelor și au fost încurajați să îi ajute pe alți prieteni, rude să analizeze critic știrile și să distingă informația falsă şi să nu se lase manipulaţi.

”Rețelele sociale sunt asaltate de știri false și lumea le distribuie fără a verifica dacă sunt adevărate. În luna mai, am putut vedea dezinformări сă Vlad Filat ar fi evadat din închisoare sau că Maia Sandu s-ar fi sinucis, că se închide cea mai mare companie de telefonie mobilă şi câteva mii de persoane vor rămâne fără locuri de muncă etc. Probabil că unii dintre dvs. au văzut aceste informaţii, sper că nu le-aţi redistribuit pentru că sunt false. Trebuie să învăţaţi să vă informaţi corect. Înainte de a distribui o informație găsită în Internet, verificați ce site a publicat această informaţie, este unul cunoscut sau cu o denumire nouă, dacă se ştie cine sunt redactorii acestui site, dacă există datele de contact ale acestora. Deseori diseminează falsuri site-uri obscure, cu denumiri necunoscute, fapt care ar trebui să vă pună în gardă şi vă determine să verificaţi dacă această informaţie a fost publicată şi de site-uri de știri cunoscute şi credibile. Vă recomand să vă documentați doar de pe site-uri care au articolele semnate de reporteri, care au date de contact și numele reporterilor și ale editorilor. Ajutați-i și pe alții să se descurce cu informațiile false, în special pe oamenii în vârstă care nu au cunoştinţele necesare şi pot crede tot ce li se spune seara la televizor”, le-a spus tinerilor Petru Macovei.

”Știrile false se asociază cu fast-food-ul. Produsele lor sunt apetisante, dar dacă le consumi sistematic, pot apărea probleme de sănătate. Citiți și consumați presă de calitate și nu vă lăsați manipulați”, i-a îndemnat şi Cristina Zavatin, demonstrându-le mai multe aplicații și jocuri online unde își pot testa cunoștințele despre mass-media.

Tinerii au identificat elementele care distorsionau conținutul unor știri, menționând regulile pe care jurnaliștii nu le-au respectat așa cum prevede Codul Deontologic al Jurnalistului. Aceștia au povestit cum disting o știre falsă de una adevărată și ce pași întreprind. ”Mă informez de la TV și din Internet. Analizez mai multe opinii și le compar, văd dacă sunt verificate oficial și când văd pe rețelele sociale prieteni care distribuie știri false îi atenționez, vin cu argumente. Cele mai multe dubii le am când găsesc site-uri de pe care nu poți accesa știrea până nu o distribui. Mulți oameni cred tot ce se arată la TV sau scrie în Internet și nu gândesc, astfel fiind manipulați”, crede Leonid Bzovîi. ”Eu verific știrea din mai multe surse. Mă informez și din ziare, pe care le consider corecte și obiective. Compar știrile între ele și dacă depistez o știre falsă o ignor și nu mai intru pe acel site și scriu și pe Facebook despre asta ca-mi atenționez prietenii”, spune Răzvan Chirița. Despre modalitatea de informare, Pavel Cepraga consideră că ”televiziunea este în dezavantaj față de Internet, pentru că atunci când citești o știre pe un site, ai timp să o analizezi mai atent, să o verifici, să o compari cu alte surse. Ceea ce vezi la TV se întâmplă prea repede și rămâi cu ideea oferită de ei dacă nu verifici mai târziu”. ”Există reguli în jurnalism despre ce înseamnă o știre sau un vox. De multe ori, vedem la TV vox-uri în care oamenii au aceeași părere. Însă, un vox înseamnă păreri diferite. Nu pot avea toți intervievații aceeași opinie. Măcar unul trebuie să spună altceva”, a menționat Ana Tănase.

Evenimentul a fost organizat în cadrul Campaniei media împotriva informaţiei false şi tendenţioase STOP FALS!, desfăşurată de Asociaţia Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Asociația Telejurnaliștilor Independenți din Moldova (ATVJI).

Pentru detalii, contactați-o pe Diana Lungu, coordonatoare comunicare API, la numărul de telefon 0 22 210602 sau la adresa de e-mail diana.lungu@api.md.

comments powered by Disqus
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
DUMITRU MITITELU
jurnalist, redactor al ziarului "Gazeta de Vest", unul dintre fondatorii API
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Cronică API
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
ZIARELE API LA MINUT
Без паники! Учебная тревога!
Фото gorodfm.net  На одну минуту в Бельцах будут запущены электросирены. 20.09.2017 - 22:11
20 Septembrie 2017
Carburanții se scumpesc din nou
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a anunțat prețurile plafon la carburanți pentru următoarele două săptămâni. De miercuri, 20 septembrie, prețul plafon pentru un litru…
20 Septembrie 2017
Citiţi JOI în ZdG
În ediția din 21 septembrie a Ziarului de Gardă delectați-vă cu o serie de articole despre oameni și pentru oameni. Află cum și-a construit o…
20 Septembrie 2017
Bolile cronice ale medicinei de familie
Deşi medicina de familie este considerată cea mai veche specialitate medicală, practicată încă din antichitate, în R. Moldova, în formula actuală, a început să fie…
20 Septembrie 2017
Protestatarii au cerut anularea mixtului şi interdicţii pentru Plahotniuc şi Dodon
La acţiunile de protest din 17 septembrie împotriva corupţiei şi a intenţiei guvernării de a întroduce sistemul electoral mixt , organizată de Consiliul Marii Adunări…
20 Septembrie 2017
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curatăThe english version of site is out of work