en
Versiunea veche a site-ului
consiliul de presa

API este semnatară a Codului Deontologic al jurnalistului din R. Moldova.

API este membru al Asociației Mondiale a Ziarelor și a Producătorilor de Știri

(World Association of Newspapers and News Publishers - WAN/IFRA)

Ştiri API
Fals: UE va obliga Ucraina să primească imigranţii africani

Presa rusă a difuzat, în luna august, o ştire, conform căreia Uniunea Europeană ar putea să impună Ucraina să-i găzduiască pe imigranţii din Africa şi Orientul Apropiat. Publicaţiile s-au referit la declaraţia comisarului european pentru Migraţie, Afaceri Interne şi Cetăţenie, Dimitris Avramopoulos, făcute pentru mass-media italiene.

Iniţial, ştirea a apărut pe 15 august, pe site-ul oppps.ru, care anterior a publicat în mod repetat materiale false.

Screenshot de pe site-ul oppps.ru

Traducerea ştirii site-ului Optimist (oppps.ru):

Comisia Europeană: „Ucraina e în lista ţărilor, obligate să-i primească pe imigranţii din Africa şi Orientul Apropiat”

Într-un interviu pentru postul naţional de radio Rai News 24 din Italia, comisarul european pentru Migraţie, Afaceri Interne şi Cetăţenie, Dimitris Avramopoulos, a declarat că soluţia pentru problema imigranţilor africani, care au invadat Europa, va fi împărţită proporţional nu doar între statele UE, dar şi cu Ucraina, care a semnat şi ratificat Acordul de asociere.

Ulterior, ştirea a fost republicată de Ucraina.rucanalul de televiziune „Zvezda”Nord-News.ruRIA „Sveji Veter”EurAsia.com, Russkoe agentstvo novostei.

Screenshot de pe site-ul Ucraina.ru

Traducerea ştirii Ucraina.ru:

Ucraina va fi obligată să-i primească pe imigranţii din Africa şi Orientul Apropiat

Toate statele semnatare ale Acordului de asociere trebuie să participe la soluţionarea problemelor Uniunii Europene, dacă doresc să devină membrii acesteia cu drepturi depline.

Comisia Europeană examinează opţiunea repartizării nu doar între statele membre ale UE, dar şi între membrii asociaţi, a fluxurilor migraţionale din Africa şi nu numai.

În cadrul unei conferinţe de presă, comisarul european pentru Migraţie, Afaceri Interne şi Cetăţenie, Dimitris Avramopoulos, a declarat că în prezent, Europa se confruntă cu cel mai puternic aflux de imigranţi de la al II-lea Război Mondial. Potrivit datelor Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie, în Uniunea Europeană, de la începutul anului, au sosit aproximativ 250 de mii de oameni, pe Marea Mediterană au decedat cel puţin 2300 de persoane care se aflau în drum. Nicio ţară nu poate ţine piept de una singură unei astfel de probleme uriaşe. Comisarul s-a pronunţat pentru „o abordare mai europeană”, adică toate ţările trebuie să se angajeze în rezolvarea acestei probleme.

Screenshot la site-ul postului de televiziune „Zvezda”

Traducerea ştirii TV Zvezda:

UE va obliga Ucraina să-i găzduiască pe imigranţii din Africa şi Orientul Apropiat

Ucraina va trebui să primească sute de mii de refugiaţi din Africa de Nord şi Orientul Apropiat. În prezent, Europa se confruntă, probabil, cu cel mai masiv aflux de imigranţi din istorie, din care cauză Comisia Europeană a decis să repartizeze oaspeţii între statele noi ale UE, precum şi între statele semnatare ale Acordului de asociere.

Revista online rusă „Optimist”, care de asemenea a publicat această ştire, face referire la un interviu acordat pentru postul italian de radio „Rai News 24” de către Dimitris Avramopoulos (fără a indica articolul, doar linkul către pagina principală a site-ului).

Traducere:

„După cum ştim cu toţii, afluxul de imigranţi din Africa şi Orientul Apropiat a luat proporţii catastrofale, iar povara în cazul unor ţări e de-a dreptul colosală. Îndeosebi au de suferit Italia şi Grecia.

Ar fi corect ca statele care doresc să adere la Uniunea Europeană să se implice în soluţionarea acestei probleme. Comisia Europeană se bazează pe principiile de solidaritate şi proporţionalitate. Cu alte cuvinte, numărul imigranţilor trebuie repartizat după principiul „între toţi, fără excepţie” şi în funcţie de existenţa unor zone libere potrivite pentru a locui. Şi în acest sens, cred că Ucraina are un potenţial înalt – multe terenuri fertile libere, climă blândă, infrastructură disponibilă.

Anterior, Comisia Europeană a decis şi a propus ţărilor Uniunii Europene ca în doi ani să găzduiască aproximativ 40 de mii de imgranţi din Africa şi Orientul Apropiat. Am pregătit planul de „Politică europeană privind migraţia”, care prevede repartizarea echitabilă a imigranţilor între toate ţările membre ale Uniunii Europene. Bineînţeles că ne-am confruntat cu unele împotriviri din partea anumitor state, dar e o problemă ce poate fi rezolvată.

Mai îngrijorător este faptul că numărul de imigranţi din Africa şi Orientul Apropiat este mult mai mare, din care cauză acum am ajustat cotele de repartizare. În plus, am inclus în acest plan Ucraina, ca stat care aspiră să devină membru cu drepturi depline al Uniunii Europene. În prezent lucrăm la elaborarea cotelor pentru această ţară.

Centrul nostru analitic a calculat că Ucraina poate găzdui până la 100000 şi mai mulţi imigranţi, dat fiind faptul că dispune de un teritoriu mare şi, cel mai important, de pământuri fertile, unde africanii vor putea să-şi creeze propria infrastructură, dar şi să se ocupe cu agricultura, pentru a fi autosuficienţi.  În plus, acest lucru poate servi drept un stimul excelent pentru dezvoltarea economiei Ucrainei, pentru că majoritatea imigranţilor sunt foarte harnici.

Cu toate acestea, StopFake.org nu a găsit nicio dovadă a existenţei unor astfel de declaraţii ale politicianului european.

În ştirile de până la 15 august de pe site-ul companiei italiene de radiodifuziune RAI nu există niciun material cu comentariile lui Avramopoulos referitor la Ucraina, statele semnatare ale Acordului de asociere şi imigranţii din Africa şi Orientul Apropiat.

Căutare „Avramopoulos” pe site-ul RAI News

La 14 august, în cadrul unui discurs la Bruxelles referitor la imigranţii din Europa, Dimitris Avramopoulos n-a spus nimic despre Ucraina sau obligaţiile statelor semnatare ale Acordului de asociere cu Uniunea Europeană. Textul discursului este disponibil pe site-ul Comisiei Europene.

Din punct de vedere juridic, nici Acordul de asociere (secţiunea a III-a, articolul 16) nu prevede că UE poate obliga Ucraina să găzduiască un anumit număr de imigranţi.

Problema imigranţilor între UE şi Ucraina, de asemenea este reglementată de Acordul între Comunitatea Europeană şi Ucraina privind readmisia (din 2008). Potrivit Acordului, admiterea de către Ucraina a imigranţilor ilegali din terţe ţări se prevede doar în cazul în care aceştia au venit în UE de pe teritoriul ucrainean ori au permis de şedere în Ucraina sau viză ucraineană (articolul 3).

Originalul articolului în limba rusă poate fi vazut aici:

http://www.stopfake.org/fejk-es-zastavit-ukrainu-prinyat-afrikanskih-migrantov/

comments powered by Disqus
banner justitie
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
ZIARELE API LA MINUT
România. Numărul cazurilor noi de COVID-19 rămâne ridicat. În ultimele 24 de ore au fost făcute 6.655 de teste
În ultimele 24 de ore au fost 413 cazuri noi de infecție cu coronavirus, din 6.655 de teste efectuate. De asemenea, au fost înregistrate 17…
13 Iulie 2020
В Сынжерейском районе подросток на мотоцикле сбил шестилетнюю девочку
На мотоцикле без номеров ездил водитель без прав. Фото: deschide.md. Девочку с травмами доставили в районную больницу. 13.07.2020 - 12:44
13 Iulie 2020
Media Azi: Codul Electoral - ajustări propuse pentru reflectarea alegerilor în condiții clare
Un proiect de lege, elaborat de Ion Bunduchi și Vasile State, ambii de la Asociația Presei Electronice (APEL), vine cu ajustări la Codul Electoral pentru reflectarea…
13 Iulie 2020
Alegeri Polonia. Andrzej Duda a câştigat un nou mandat de președinte
Preşedintele în exerciţiu al Poloniei, Andrzej Duda, este câștigătorul la limită al alegerilor prezidenţiale, cu 51,2% din voturi, potrivit rezultatelor oficiale transmise luni de comisia electorală,…
13 Iulie 2020
Задержаны двое молдаван, грабивших сейфы. Год назад они сбежали из тюрьмы в Болгарии
Задержанным грозит до 10 лет тюрьмы. Фото иллюстративное: pixabay.com. Розыском нарушителей занимались полицейские и прокуроры Кагула и Кантемира. Задержание произведено при поддержке спецназа «Fulger». 13.07.2020 - 11:55
13 Iulie 2020
Chicu, despre situația COVID-19 în R. Moldova: „Dacă ne ducem la OrheiLand, în Italia și Ungaria nu mergem”
După ședința sămptămânală a „conducerii de vârf a țării”, premierul Ion Chicu s-a referit și la situația pandemică în țară, menționând că deși numărul cazurilor…
13 Iulie 2020
Ион Кику: проекты, за которые правительство взяло на себя ответственность, будут приняты
Ион Кику сказал, что работа над внесением поправок в бюджет будет продолжена. Фото: tv8.md.  72 часа, отведенные для выражения вотума недоверия Кабмину, истекли. 13.07.2020 - 10:54
13 Iulie 2020
Ungaria închide granițele pentru moldoveni. Republica Moldova a fost introdusă în lista roșie a țărilor cu un înalt risc de infectare cu COVID-19
Guvernul Ungariei a anunțat noi măsuri de protecție în lupta cu COVID-19 după ultimele date ce atestă o creștere a numărului de cazuri la nivel…
13 Iulie 2020
Starea persoanelor infectate cu coronavirus: 362 de pacienți sunt în stare gravă, iar 24 de persoane se află la respirație asistată
Până la ora actuală, în Republica Moldova au fost confirmate 19 382 cazuri de infecție cu noul tip de coronavirus, dintre care 1319 în regiunea…
13 Iulie 2020
Situația la frontieră. Peste 5000 de persoane au intrat pe teritoriul R. Moldova în ultimele 24 de ore
În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 9 434 traversări. Un număr mai mare a fost…
13 Iulie 2020
Война вокруг «Орхейленда» продолжается. Снова прошёл протест, о ситуации высказался премьер
Депутат Марина Таубер открыла парк «OrheiLand», несмотря на запрет властей. Фото:facebook.com/marina.tauber. Вчера сторонники партии «ШОР» под руководством депутата Марины Таубер собрались на протест в парке развлечений «OrheiLand».   …
13 Iulie 2020
VIDEO/ Principalele declarații făcute de premierul Ion Chicu, după ședința comună cu Igor Dodon și Zinaida Greceanîi: Epopeea cu angajarea răspunderii celor 4 proiecte de către Guvern s-a finalizat
„Epopeea cu angajarea răspunderii celor 4 proiecte de către Guvern s-a finalizat”, a susținut premierul Ion Chicu, după presă după ședința de lucru a Președintelui…
13 Iulie 2020
LIVE/ Declarații după ședința comună dintre Dodon, Chicu și Greceanîi
Au loc declarații de presă după ședința de lucru a Președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, cu președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi și cu prim-ministrul, Ion Chicu.
13 Iulie 2020
20 de state din Europa interzic accesul românilor sau le impun restricții la intrarea pe teritoriile lor
Tot mai multe state interzic accesul cetățenilor români sau le condiționează intrarea pe teritoriile lor, din cauza înrăutățirii situației infectărilor cu coronavirus în România. Sunt…
13 Iulie 2020
Cod galben de vânt puternic pe întreg teritoriul R. Moldova. Recomandările specialiștilor
Serviciul Hidrometeorologic de Stat(SHS) a emis cod galben de vânt pe întreg teritoriul țării. Avertizarea este prevăzută până la ora 12.00, 13 iulie. Potrivit SHS,…
13 Iulie 2020
В Резинском инспекторате полиции ночью вспыхнул пожар. Огонь тушили пожарные и полицейские
В пожаре пострадала крыша здания. Фото: facebook.com/politiarepubliciimoldova Сегодня ночью вспыхнул пожар в здании Инспектората полиции города Резина. Загорелась крыша. 13.07.2020 - 08:19
13 Iulie 2020
Peste 2600 de lucrători medicali din R. Moldova, infectați cu noul tip de coronavirus
Până la ziua de astăzi, 13 iulie, au fost confirmate 2.631 de cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate, anunță Ministerul Sănătății, Muncii…
13 Iulie 2020
OMS recomandă reintroducerea restricțiilor: „Uneori, izolarea este singura opțiune”
Organizația Mondiala a Sănătății avertizează că țările ar trebui să ia în calcul noi restricții, după ce relaxarea din ultimele două luni a dus la agravarea…
13 Iulie 2020
„Marea majoritate a alegătorilor chiar cred că aleșii poporului pot deveni marfă”
Interviu cu Iurie Pasat, primarul satului Bălceana, raionul Hâncești Bălceana, din raionul Hâncești, este un sat care face parte din circumscripția electorală nr. 38. Pe…
13 Iulie 2020
Возмущались карантином и врачами, бунтовали. История эпидемии, которая поразила Бельцы, Бессарабию и мир 200 лет назад
Бельцкая земская больница в начале XX века. Учредили её в 1872 году.  Возмущались карантином и врачами, бунтовали. История эпидемии, которая поразила Бельцы, Бессарабию и мир…
13 Iulie 2020
Гибель мотоциклиста, двое утонувших, наезд на ребёнка и артобстрел на границе. Обзор ЧП за выходные
Коллаж "СП" Какие происшествия произошли в городе, стране и мире за минувший уикенд. 12.07.2020 - 20:51
12 Iulie 2020
IGP: Manifestanții de la Orhei au fost aduși organizat cu 8 autocare și 45 de microbuze
Persoanele au fost transportate în mod organizat, cu implicarea a 8 autocare și 45 de microbuze, măsurile de protecție au fost ignorate, iar marea majoritate…
12 Iulie 2020
С диагнозом COVID-19 из тюрьмы доставили в реанимацию Олега Прутяну по кличке Борман
Адвокаты считают, что их клиент заболел по недосмотру руководства тюрьмы. Фото: NewsMaker Олега Прутяну госпитализировали вчера из больницы пенитенциарного учреждения «Прункул». Сегодня коронавирус выявлен у его…
12 Iulie 2020
Audi или Audy? Lexus или Leksus? Как правильно пишется название автомобильной марки?
Кто-то пройдёт наш тест с лёгкостью, а кому-то придётся призадуматься. Проверьте свою внимательность и память. Фото pixabay.com Audi или Audy? Lexus или Leksus? Как правильно пишется…
12 Iulie 2020
За сутки в Молдове выявили 174 случая заражения. В Бельцах — всего два, и это минимум за 2 месяца
Всего сегодня проверили 1071 тест. Фото иллюстр. Еще 174 новых случая инфекции COVID-19 были подтверждены сегодня в Республике Молдова, из которых 6 в Приднестровье. Все…
12 Iulie 2020
Alte 174 cazuri noi de infecție cu Covid-19 și un deces, înregistrate în ultimele 24 de ore
174 cazuri noi de infectare cu Covid-19 au fost confirmate duminică, 12 iulie, în R. Moldova, dintre care 6 în Transnistria. Toate cazurile sunt cu…
12 Iulie 2020
Над Бельцами перед рассветом можно наблюдать комету — фотофакт
Комету можно наблюдать в предрассветные часы. Фото: Юрий Болд Над Бельцами перед рассветом можно наблюдать комету — фотофакт Снимки пролетающей кометы выложил на своей странице…
12 Iulie 2020
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curatăThe english version of site is out of work