en
Versiunea veche a site-ului
consiliul de presa

API este semnatară a Codului Deontologic al jurnalistului din R. Moldova.

API este membru al Asociației Mondiale a Ziarelor și a Producătorilor de Știri

(World Association of Newspapers and News Publishers - WAN/IFRA)

Ştiri API
Fals: UE va obliga Ucraina să primească imigranţii africani

Presa rusă a difuzat, în luna august, o ştire, conform căreia Uniunea Europeană ar putea să impună Ucraina să-i găzduiască pe imigranţii din Africa şi Orientul Apropiat. Publicaţiile s-au referit la declaraţia comisarului european pentru Migraţie, Afaceri Interne şi Cetăţenie, Dimitris Avramopoulos, făcute pentru mass-media italiene.

Iniţial, ştirea a apărut pe 15 august, pe site-ul oppps.ru, care anterior a publicat în mod repetat materiale false.

Screenshot de pe site-ul oppps.ru

Traducerea ştirii site-ului Optimist (oppps.ru):

Comisia Europeană: „Ucraina e în lista ţărilor, obligate să-i primească pe imigranţii din Africa şi Orientul Apropiat”

Într-un interviu pentru postul naţional de radio Rai News 24 din Italia, comisarul european pentru Migraţie, Afaceri Interne şi Cetăţenie, Dimitris Avramopoulos, a declarat că soluţia pentru problema imigranţilor africani, care au invadat Europa, va fi împărţită proporţional nu doar între statele UE, dar şi cu Ucraina, care a semnat şi ratificat Acordul de asociere.

Ulterior, ştirea a fost republicată de Ucraina.rucanalul de televiziune „Zvezda”Nord-News.ruRIA „Sveji Veter”EurAsia.com, Russkoe agentstvo novostei.

Screenshot de pe site-ul Ucraina.ru

Traducerea ştirii Ucraina.ru:

Ucraina va fi obligată să-i primească pe imigranţii din Africa şi Orientul Apropiat

Toate statele semnatare ale Acordului de asociere trebuie să participe la soluţionarea problemelor Uniunii Europene, dacă doresc să devină membrii acesteia cu drepturi depline.

Comisia Europeană examinează opţiunea repartizării nu doar între statele membre ale UE, dar şi între membrii asociaţi, a fluxurilor migraţionale din Africa şi nu numai.

În cadrul unei conferinţe de presă, comisarul european pentru Migraţie, Afaceri Interne şi Cetăţenie, Dimitris Avramopoulos, a declarat că în prezent, Europa se confruntă cu cel mai puternic aflux de imigranţi de la al II-lea Război Mondial. Potrivit datelor Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie, în Uniunea Europeană, de la începutul anului, au sosit aproximativ 250 de mii de oameni, pe Marea Mediterană au decedat cel puţin 2300 de persoane care se aflau în drum. Nicio ţară nu poate ţine piept de una singură unei astfel de probleme uriaşe. Comisarul s-a pronunţat pentru „o abordare mai europeană”, adică toate ţările trebuie să se angajeze în rezolvarea acestei probleme.

Screenshot la site-ul postului de televiziune „Zvezda”

Traducerea ştirii TV Zvezda:

UE va obliga Ucraina să-i găzduiască pe imigranţii din Africa şi Orientul Apropiat

Ucraina va trebui să primească sute de mii de refugiaţi din Africa de Nord şi Orientul Apropiat. În prezent, Europa se confruntă, probabil, cu cel mai masiv aflux de imigranţi din istorie, din care cauză Comisia Europeană a decis să repartizeze oaspeţii între statele noi ale UE, precum şi între statele semnatare ale Acordului de asociere.

Revista online rusă „Optimist”, care de asemenea a publicat această ştire, face referire la un interviu acordat pentru postul italian de radio „Rai News 24” de către Dimitris Avramopoulos (fără a indica articolul, doar linkul către pagina principală a site-ului).

Traducere:

„După cum ştim cu toţii, afluxul de imigranţi din Africa şi Orientul Apropiat a luat proporţii catastrofale, iar povara în cazul unor ţări e de-a dreptul colosală. Îndeosebi au de suferit Italia şi Grecia.

Ar fi corect ca statele care doresc să adere la Uniunea Europeană să se implice în soluţionarea acestei probleme. Comisia Europeană se bazează pe principiile de solidaritate şi proporţionalitate. Cu alte cuvinte, numărul imigranţilor trebuie repartizat după principiul „între toţi, fără excepţie” şi în funcţie de existenţa unor zone libere potrivite pentru a locui. Şi în acest sens, cred că Ucraina are un potenţial înalt – multe terenuri fertile libere, climă blândă, infrastructură disponibilă.

Anterior, Comisia Europeană a decis şi a propus ţărilor Uniunii Europene ca în doi ani să găzduiască aproximativ 40 de mii de imgranţi din Africa şi Orientul Apropiat. Am pregătit planul de „Politică europeană privind migraţia”, care prevede repartizarea echitabilă a imigranţilor între toate ţările membre ale Uniunii Europene. Bineînţeles că ne-am confruntat cu unele împotriviri din partea anumitor state, dar e o problemă ce poate fi rezolvată.

Mai îngrijorător este faptul că numărul de imigranţi din Africa şi Orientul Apropiat este mult mai mare, din care cauză acum am ajustat cotele de repartizare. În plus, am inclus în acest plan Ucraina, ca stat care aspiră să devină membru cu drepturi depline al Uniunii Europene. În prezent lucrăm la elaborarea cotelor pentru această ţară.

Centrul nostru analitic a calculat că Ucraina poate găzdui până la 100000 şi mai mulţi imigranţi, dat fiind faptul că dispune de un teritoriu mare şi, cel mai important, de pământuri fertile, unde africanii vor putea să-şi creeze propria infrastructură, dar şi să se ocupe cu agricultura, pentru a fi autosuficienţi.  În plus, acest lucru poate servi drept un stimul excelent pentru dezvoltarea economiei Ucrainei, pentru că majoritatea imigranţilor sunt foarte harnici.

Cu toate acestea, StopFake.org nu a găsit nicio dovadă a existenţei unor astfel de declaraţii ale politicianului european.

În ştirile de până la 15 august de pe site-ul companiei italiene de radiodifuziune RAI nu există niciun material cu comentariile lui Avramopoulos referitor la Ucraina, statele semnatare ale Acordului de asociere şi imigranţii din Africa şi Orientul Apropiat.

Căutare „Avramopoulos” pe site-ul RAI News

La 14 august, în cadrul unui discurs la Bruxelles referitor la imigranţii din Europa, Dimitris Avramopoulos n-a spus nimic despre Ucraina sau obligaţiile statelor semnatare ale Acordului de asociere cu Uniunea Europeană. Textul discursului este disponibil pe site-ul Comisiei Europene.

Din punct de vedere juridic, nici Acordul de asociere (secţiunea a III-a, articolul 16) nu prevede că UE poate obliga Ucraina să găzduiască un anumit număr de imigranţi.

Problema imigranţilor între UE şi Ucraina, de asemenea este reglementată de Acordul între Comunitatea Europeană şi Ucraina privind readmisia (din 2008). Potrivit Acordului, admiterea de către Ucraina a imigranţilor ilegali din terţe ţări se prevede doar în cazul în care aceştia au venit în UE de pe teritoriul ucrainean ori au permis de şedere în Ucraina sau viză ucraineană (articolul 3).

Originalul articolului în limba rusă poate fi vazut aici:

http://www.stopfake.org/fejk-es-zastavit-ukrainu-prinyat-afrikanskih-migrantov/

comments powered by Disqus
centrul de consultanţă şi asistenţă Baza de date API Campania Acces la Justitie
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
Propaganda este nociva
REDACȚIILE API LA MINUT
ОБЛАЧНО И ДОЖДИ НА СЕВЕРЕ: ПОГОДА НА СРЕДУ
В среду, 30 сентября, в Республике Молдова будет облачно и прохладно, на севере возможны слабые дожди. Синоптики передают до +20 градусов ... The post ОБЛАЧНО И…
ANRE promite excluderea subvențiilor încrucișate între consumatorii de gaze. Cine va fi afectat
Totodată ANRE anunță ntr-un comunicat că după ce pe 17 septembrie 2020 a recepționat cererea Moldovagaz, ulterior, pe 25 septembrie, monopolul gaze
30 Septembrie 2020
Armenia acuză Turcia că a doborât unul din avioanele sale, în cursul conflictului din Nagorno-Karabah
Armenia a anunțat că Turcia a doborât unul din avioanele sale militare, însă Ankara a negat. Erevenul acuză Ankara de ingerinţă în confruntările în curs…
30 Septembrie 2020
ОБМЕННЫЙ КУРС ВАЛЮТ НА 30 СЕНТЯБРЯ
Согласно данным Национального банка Молдовы 30 сентября американский доллар будет стоить 16,95 лей. Цена за один евро составит 19,82 леев, а ... The post ОБМЕННЫЙ КУРС…
Cronicile cunoașterii 30.09.2020
Autoare rubrică: Victoria Diaconescu „Mozaicul uman. Evoluția omului și originea raselor”, scrisă de Dorian Furtună Ziua difuzării: 30 septembrie 2020 Ora difuzării: 10:30; 14:30; 19:45…
30 Septembrie 2020
Franța a lansat licitația pentru atribuirea frecvențelor 5G
După un start fals, Franţa a lansat marţi procesul de atribuire a primelor frecvenţe 5G, care ar urma să aducă mai multe miliarde de euro…
29 Septembrie 2020
Plahotniuc, „mirat” că Procuratura cere Turciei extrădarea acestuia: „Este relaxat”
Vlad Plahotniuc s-a arătat „mirat” de faptul că Procuratura Generală (PG) solicită autorităților turce extrădarea acestuia, dar este „relaxat”, a declarat marți, 29 septembrie, avocatul…
29 Septembrie 2020
Ex-președintele ucrainean Poroșenko are COVID-19
Fostul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko a anunţat marţi, într-o postare pe Facebook, că s-a infectat cu coronavirus, informează Reuters, citată de Agerpres. „Prin urmare, începând…
29 Septembrie 2020
Procuratura Republicii Moldova cere extrădarea lui Vladimir Plahotniuc din Turcia
Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a semnat astăzi cererea prin care solicită autorităților competente ale Turciei extrădarea fostului lider PD pentru a fi tras la răspundere…
29 Septembrie 2020
CEC a recepționat documentele privind înregistrarea altor doi candidați la funcția de Președinte al Republicii Moldova
Comisia Electorală Centrală (CEC) a recepționat documentele și listele de subscripţie în vederea susținerii a doi candidați la funcția de Președinte al Republicii Moldova: Octavian Țîcu,…
29 Septembrie 2020
Secțiile de votare în afara țării, constituite fără consultări publice
Comisia Electorală Centrală (CEC) a decis constituirea a 139 de secții de votare în străinătate care vor fi deschise în 36 de țări. Aici ar…
29 Septembrie 2020
COVID-19 a cauzat decesul a două femei din raionul Orhei, în ultimele 48 de ore
În ultimele 48 de ore noul coronavirus a cauzat decesul încă a două femei din raionul Orhei. Potrivit Ministerului Sănătății în primul caz este vorba…
29 Septembrie 2020
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curatăThe english version of site is out of work