en
Versiunea veche a site-ului
consiliul de presa

API este semnatară a Codului Deontologic al jurnalistului din R. Moldova.

API este membru al Asociației Mondiale a Ziarelor și a Producătorilor de Știri

(World Association of Newspapers and News Publishers - WAN/IFRA)

Ştiri API
Fals: Militanţii înarmaţi din Donbass nu aveau în dotare sisteme ”Buk” în momentul prăbuşirii Boeing-ului malaezian

Reprezentantul ”Ministerului Apărării al Republicii Populare Doneţk”, Eduard Basurin, a declarat, la 2 iunie, că trupele armate din Doneţk nu aveau în dotare lansatoare ”Buk”  la data de 17 iulie 2014, când deasupra oraşului Donbass a fost doborât avionul Boeeng 777 al companiei Malaysian Airlines. Declaraţia a fost făcută după ce experţii concernului rus ”Almaz-Antei” au afirmat că avionul ar fi fost doborât prin aplicarea sistemului antiaerian ”Buk-M11”.

Declaraţia respectivă a fost făcută pentru agenţiile de ştiri din Federaţia Rusă RIA Novosti şi Interfax, ştirea fiind preluată şi difuzată ulterior de publicaţiile on-line ”Novosti Doneţkoi Respubliki” şi ”Russia Today”.

1.jpg

Screenshot de pe site-ul ria.ru

Traducerea ştirii RIA Novosti:

Doneţk, 2 iunie – RIA Novosti. Trupele de apărare ale RPD nu dispuneau de complexe de rachete antiaeriene ”Buk” în momentul doborârii, deasupra Ucrainei, a avionului civil Boeing, a relatat pentrru RIA ”Novosti” comandantul adjunct al statului-major al forţelor armate ale RPD, Eduard Basurin.

”Nu aveam asemenea mijloace tehnice de luptă. În momentul prăbuşirii Boeing-ului noi nu dispuneam de lansatoare ”Buk” , a afirmat el.

2.jpg
Screenshot de pe site-ul dnr-news.com

Traducerea ştirii DNR News:

Experţi ruşi au elaborat un raport de analiză a informaţiilor privind prăbuşirea avionului Boeing 777 aparţinînd liniilor aeriene malaeziene. 

Un avion Boeing 777 aparţinând liniilor aeriene malaeziene a fost doborât deasupra oraşului Donbass de o rachetă de tip sol-aer dirijabilă, lansată cu ajutorul sistemului de rachete antiaeriene ”Buk M1”, consideră experţii concernului ”Almaz-Antei”.

”La prima etapă a investigaţiilor a fost stabilit tipul sistemului şi tipul rachetei, concluzia fiind că este vorba despre sistemul ”Buk-M11” (potrivit clasificatorului NATO SA-11) şi racheta 9M38M1 cu încărcătura de luptă 9M314 ”, a afirmat Mihail Malîşevskii, consilier al constructorul-şef al concernului.

RIA Novosti transmite că experţii din Federaţia Rusă au stabilit traiectoriile  tuturor elementelor de lovire colectate la locul catastrofei catastrofei şi au ajuns la concluzia că presupunerea cum că MH17 ar fi fost doborât de o rachetă lansată din zona Snejnyi abundă de contradicţii, ceea ce îi determină să excludă posibilitatea doborârii avionului malaezian Boeing 777 de către combatanţi, în timp ce acesta survola teritoriul Ucrainei.

Eduard Basurin, reprezentant al Ministerului Apărării al RPD, a confirmat, la rândul său, că forţele de apărare nu dispuneau de sisteme de apărare antiaeriană în momentul în care avionul Boeing 777 al liniilor aviatice ale Malaesiei a fost doborât deasupra teritoriului Ucrainei.

”Nu aveam asemenea mijloace tehnice de luptă. În momentul prăbuşirii Boeing-ului noi nu dispuneam de lansatoare ”Buk” , a declarat Basurin.

 

3.jpg

Traducerea ştirii:

Eduard Basurin: Militarii nostri nu dispuneau de sisteme ”Buk” în momentul prăbuşirii avionului Boeeng în Ucraina

Forţele de apărare ale RPD nu dispuneau de sisteme de rachete antiaeriene ”Buk” în momentul în care deaspura Ucrainei a fost doborât avionul Boeing 777 al companiei malaeziene de transport aerian. Anunţul a fost făcut de către reprezentantul Ministerului Apărării al RPD, Eduard Basurin. 

”Nu am avut în dotare asemenea mijloace tehnice. Nu dispuneam de ”Buk”-uri în momentul prăbuşirii Boeing-ului”, a declarat Eduard Basurin, citat de RIA Novosti”.

Totodată, mai multe mijloace de informare în masă au semnalat şi înainte de 17 iulie 2014 că pe teritoriile republicilor autoproclamate ar fi existat sisteme ”Buk”. Agenţia rusă de ştiri RIA Novosti anunţa, la 29 iunie, că militarii separatişti au ocupat unitatea militară antiaeriană A-1402, care dispunea de sisteme antiaeriene ”Buk”. Informaţia a fost difuzată de mai multe agenţii de ştiri şi posturi de televiziune, inclusiv Vesti şi NTV. Astfel, militarii separatişti dispuneau de un lansator ”Buk” cu 18 zile înainte de producerea tragediei.

4.jpgScreenshot de pe site-ul ria.ru

Traducerea ştirii RIA Novosti:

Militanţii înarmaţi din Doneţk au stabilit controlul asupra unei unităţi militare de apărare antiaeriană

Pe parcursul ultimelor zile, două unităţi militare din estul Ucrainei au fost ocupate de militanţii înarmaţi.  Forţele armate ale  Republicii Populare Doneţk au luat sub control o unitate militară de apărare antiaeriană, pe al cărei teritoriu se află instalaţii autotransportabile de ripostă antiaeriană ”Buk”.

5.jpg

Screenshot de pe site-ul ntv.ru

Traducerea ştirii NTV:

Militanţii înarmaţi din Doneţk au intrat în posesia complexelor de rachete antiaeriene “Buk”

Astăzi, militanţii înarmaţi din Doneţk au intrat în posesia unui arsenal solid de armament pentru combaterea atacurilor aeriene

Trupele de apărare ale RPD au instituit controlul asupra unităţii de apărare antiaeriană A-1402. Aceasta este înzestrată cu sisteme de lansare a rachetelor antiaeriene ”Buk” - un tip de tunuri autotransportabile, destinate combaterii şi nimicirii ţintelor aeriene în condiţiile contraacţiunii radioelectronice intensive.

Reamintim că anterior mass-media rusească difuza activ versiunea că avionul malaezian ar fi fost doborât de un avion de luptă ucrainean.

Articolul original în limba rusă poate fi văzut aici:

http://www.stopfake.org/fejk-u-boevikov-na-donbasse-ne-bylo-sistem-buk-kogda-byl-sbit-malazijskij-boeing/

comments powered by Disqus
banner justitie
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
REDACȚIILE API LA MINUT
Banca Naţională a aprobat un set de măsuri stimulative de politică monetară
Astfel, rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt a fost diminuată cu 0,25 puncte procentuale, pnă la 3
6 August 2020
Explozii la Beirut: O criză sanitară „similară” celei din războiul civil, avertizează preşedintele MSF
Cu peste 300.000 de sinistraţi în urma exploziilor devastatoare de marţi la Beirut, Libanul s-ar putea confrunta cu o criză sanitară comparabilă cu cea din…
6 August 2020
Alegeri pentru moldoveni. Arhitectura dezinformării în mediul online
Alegeri pentru moldoveni. Arhitectura dezinformării în mediul online. În lume, din 2016, conceptele de dezinformare și manipulare digitală sunt analizate mai tot timpul  în raport…
6 August 2020
Президентские выборы в Таджикистане назначили на 11 октября. Президент в этой стране избирается на 7 лет
Две палаты парламента Таджикистана приняли решение о проведении президентских выборов 11 октября этого года, пишет таджикская служба Радио Cвобода со ссылкой на ... The post Президентские выборы…
ULTIMĂ ORĂ! Alte 406 cazuri noi de COVID-19, înregistrate în ultimele 24 ore
Alte 406 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 5 în Transnistria. Numărul total de cazuri în…
6 August 2020
Educație Mediatică și Rețelele Sociale
America House Chișinău te provoacă să participi la tabara cu tema Educație Mediatică si Rețelele Sociale, pe parcursul căreia vei descoperi domeniu
6 August 2020
Galerie foto/ Cum arată lucrătorii medicali din prima linie în lupta cu Covid-19, după ce își termină turele
Istoviți, fără puteri și cu semne pe corp și față de la măștile de protecție și echipamentele pe care le poartă ore în șir pentru…
6 August 2020
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curatăThe english version of site is out of work