en
Versiunea veche a site-ului
consiliul de presa

API este semnatară a Codului Deontologic al jurnalistului din R. Moldova.

API este membru al Asociației Mondiale a Ziarelor și a Producătorilor de Știri

(World Association of Newspapers and News Publishers - WAN/IFRA)

Ştiri API
Fals: La Kiev a fost împuşcată mortal jurnalista independentă Margarita Valenko

Pe 14 iulie, cu referire la un material de pe pagina Facebook a ex-prezentatorului TV, Iuri Kot (care locuieşte actualmente în Rusia), câteva zeci de media ruse şi alte câteva site-uri neînsemnate ucrainene au comunicat, precum că la Kiev, cu trei focuri de armă ar fi fost asasinată Margarita Valenko, jurnalistă independentă de 26 de ani şi mamă a doi copii, care a activat la Agenţia Internaţională de Ştiri „Russia Today”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursă: pagina de Facebook a lui Iuri Kot

Traducerea paginii Facebook:

IURI KOT

13.07.15. Ieri, pe la ora 02.00, într-un bloc din Kiev a fost ucisă Margarita Valenko, jurnalistă independentă care se întorcea acasă de la birou.

Nu era cunoscută în mass-media, dar în ciuda acestui fapt, ea colabora cu filiala AIS „Russia Today” de la Kiev. Este cunoscut faptul că procuratura din Kiev a iniţiat verificări în acest sens, urmând să deschidă dosar penal pentru omor.

Până a ajunge să colaboreze cu această agenţie de ştiri, Margarita a lucrat patru ani la o publicaţie online din Kiev, dar în ianuarie 2014 a părăsit-o din cauza divergenţelor politice referitor la situaţia din ţară.

Potrivit rudelor victimei, în ultimele patru luni ea a primit deseori ameninţări de la radicali şi de la alte persoane.

Ieri, oameni care au cunoscut-o pe jurnalistă, toată ziua au adus flori şi lumânări la scara blocului ei... Au pomenit-o drept o persoană şi o patrioată bună, şi-au amintit şi acele momente din munca ei, în care susţinea interesele Donbasului şi ale ucrainenilor cu raţiune (nu ale „mărarilor” şi altora de genul lor).

Margarita a lăsat în urma sa doi copii şi avea doar 26 de ani. Viaţa tinerei jurnaliste a fost întrepruptă de cele trei gloanţe ale asasinului.

Jurnaliştii ucraineni corupţi păstrează tăcere... Juntă, să nu crezi că vei rămâne nepedepsită!!!

Despre acest caz au scris „Moskovski komsomoleţ”, „Komsomolskaia pravda”, „REN TV”, „Pravda.ru” şi multe alte publicaţii.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursă: pagina web „Komsomolskaia pravda”

Traducerea articolului, „Komsomolskaia pravda”, 15 iulie, nr. 78:

La Kiev a fost împuşcată mortal jurnalista independentă Margarita Valenko

Tânăra pleda împotriva vectorului nazist adoptat de Ucraina.

Marţi, 14 iulie, a apărut informaţia, conform căreia la Kiev, în noaptea de duminică spre luni, a fost împuşcată jurnalista independentă Margarita Valenko – adversara vectorului nazist adoptat de Ucraina. Potrivit unor date, asasinul ar fi aşteptat-o pe tânăra de 26 de ani chiar la uşa apartamentului ei şi a tras trei gloanţe, când aceasta s-a întors acasă.

„Într-un bloc din Kiev a fost ucisă Margarita Valenko, jurnalistă independentă care se întorcea acasă de la birou”, scrie pe pagina sa de Facebook activistul civic Iuri Kot. Totodată, el menţionează că în ultimele patru luni tânăra jurnalistă a primit deseori ameninţări.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursă: pagina web „Moskovski komsomoleţ”

Traducerea articolului „Moskovski komsomoleţ”, 15 iulie 2015:

La Kiev a fost asasinată jurnalista pro-rusă Margarita Valenko

În noaptea de 13 iulie, lângă uşa propriului apartament a fost ucisă jurnalista Margarita Valenko. Potrivit „REN TV”, aceasta era adversara noului regim de la Kiev, colabora cu agenţia rusă „Russia Today” şi publica materiale în care susţinea locuitorii Donbasului. Rudele tinerei afirmă că anterior aceasta a primit ameninţări. Asasinul a tras trei gloanţe în jurnalistă. Ea a lăsat în urma sa doi copii.

Însă această informaţie nu este veridică. La Kiev nu există şi nici nu a existat vreo jurnalistă pe nume Margarita Valenko.

AIS „Russia Today” informează că această persoană n-a lucrat niciodată la ei şi că n-au auzit despre ea.

Conform Direcţiei generale din cadrul Ministerului de Interne de la Kiev, în ultimele zile nu a fost raportat niciun caz referitor la asasinarea jurnaliştilor, inclusiv femei. De asemenea, nu a parvenit nicio informaţie despre o persoană pe nume Margarita Valenko.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursă: pagina web www.mvs.gov.ua

Traducerea comunicatului Direcţiei MAI de la Kiev, 14.07.2015:

INFORMAŢIA DESPRE ASASINAREA LA KIEV A UNEI JURNALISTE ESTE FALSĂ

Pe reţelele sociale a apărut informaţia, conform căreia o jurnalistă a fost împuşcată mortal într-un bloc locativ din Kiev. Angajaţii miliţiei din capitală au verificat această informaţie şi au stabilit că nu a fost raportat niciun caz similar de omor al vreunei femei.

Pe Facebook a fost publicată informaţia, conform căreia ieri, la Kiev, ar fi fost împuşcată mortal o jurnalistă. Potrivit autorului acestui material, jurnalista era puţin cunoscută şi a lucrat câţiva ani pentru o publicaţie online din Kiev.

Miliţia din Kiev informează că această informaţie este falsă. Organele de drept nu au înregistrat niciun caz referitor la moartea jurnaliştilor, inclusiv femei.

Direcţia generală a MAI de la Kiev

Într-un comentariu pentru „REN TV”, Iuri Kot, pagina căruia de Facebook a servit drept sursă primară pentru informaţia falsă, a declarat că nu ştie nimic despre acest caz şi că materialul de pe pagina sa l-a scris un prieten de-al lui.

Originalul materialului în limba rusă poate fi văzut aici:

http://www.stopfake.org/fejk-v-kieve-rasstrelyali-nezavisimuyu-zhurnalistku-margaritu-valenko/

comments powered by Disqus
banner justitie
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
REDACȚIILE API LA MINUT
Părinții elevilor cu dizabilități de auz cer asigurarea dreptului copiilor lor la educație incluzivă
Un grup de părinți cu copii care au dizabilități de auz, dar și reprezentanții unor organizații din domeniul drepturilor omului …
13 August 2020
The online edition of the Fifth Power Media Hackathon announced its winners
On Sunday, August 9, 2020, the Independent Journalism Center named the winners of the sixth edition of the Fifth Power Media Hackathon with the theme…
12 August 2020
IJC is launching the online edition of the Fifth Power Media Hackathon and challenges teams to create applications that develop critical thinking
The Independent Journalism Center (IJC) launched on Friday, August 7, 2020, the sixth edition of the Fifth Power Media Hackathon with the theme Media Literacy:…
12 August 2020
New media literacy skills for 36 high school teachers
The Independent Journalism Center (IJC) has trained 36 high school teachers as part of two training programs on media literacy. The first program, in the Romanian…
12 August 2020
OMS: Peste jumătate dintre spitalele din Beirut sunt nefuncţionale, la 8 zile după explozia devastatoare
Peste jumătate din spitalele din Beirut, printre care şi trei dintre cele mai importante, sunt “nefuncţionale”, a anunţat miercuri Richard Brennan, director regional pentru urgenţe…
12 August 2020
Video/ Autoritățile au inițiat o cauză penală după ce un copil a fost agresat de către un bărbat, într-o curte din Bălți: „Încă odată mai faci așa…”. Ce spune Poliția
Autoritățile au inițiat o cauză penală după ce un copil de 12 ani a fost agresat de către un bărbat în vârstă de 38 de…
12 August 2020
Anti-recordul din iulie se repetă: 474 de cazuri noi confirmate de COVID-19
Autoritățile din sănătate raportează astăzi, 12 august, 474 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus, aproape de anti-recordul din 17 iulie, când au fost…
12 August 2020
В Армении до 11 сентября продлили режим ЧП из-за COVID-19
В Армении режим чрезвычайного положения, введенный из-за коронавируса, продлен на 30 дней. Решение об этом приняли на заседании правительства страны, ... The post В Армении…
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curatăThe english version of site is out of work