en
Versiunea veche a site-ului
consiliul de presa

API este semnatară a Codului Deontologic al jurnalistului din R. Moldova.

API este membru al Asociației Mondiale a Ziarelor și a Producătorilor de Știri

(World Association of Newspapers and News Publishers - WAN/IFRA)

Ştiri API
Fals: Hodorkovski a obținut cetățenia Ucrainei

Pe Internet a început să fie difuzată informația potrivit căreia, cunoscutului activist civic rus Mihail Hodorkovski i s-ar fi acordat cetățenia Ucrainei. Drept dovadă a fost publicată copia scanată a decretului președintelui Ucrainei. Documentul semnat de Petro Poroșenko dateză din 15 decembrie 2015.

Copia scanată a „decretului” președintelui Ucrainei

Inițial documentul a fost publicat pe 16 decembrie pe site-ul Informaționnîi portal Novaia Ukraina. De menționat că acest site a fost înregistrat la începutul lunii martie 2014 în regiunea Rostov din Federația Rusă.   

Știrea că fostul coproprietar al companiei petroliere „Yukos” ar fi obținut cetățenia ucraineană a fost publicată și pe site-urile Informator.suIpolk.ru, Russkii Top, Cont.ws, blogurile de pe Livejournal, precum și în grupurile proruse de pe Facebook și Vkontakte.

Screenshot de pe site-ul www.newukraina.com

Traducere:

Hodorkovski a devenit cetățean al Ucrainei

Redacția a intrat în posesia decretului nr. 703/2015 semnat de președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, în care se menționează că lui Mihail Hodorkovski i se acordă cetățenia ucraineană.

Fostul proprietar al companiei petroliere „Yukos” a stat circa 10 ani în pușcărie din cauza unor disensiuni politice cu Vladimir Putin. Liderul ucrainean a decis să-i ofere lui Hodorkovski pașaport ucrainean în conformitate cu articolul 106 (26) din Constituția Ucrainei, care stipulează că „președintele adoptă decizie cu privire la acordarea cetățeniei Ucrainei și retragerea cetățeniei Ucrainei, cu privire la oferire de azil în Ucraina”. 

În decret se mai spune că oferirea cetățeniei ucrainene fostului șef al companiei „Yukos”, Mihail Hodorkovski, prezintă pentru țară interes de stat.

De menționat că anterior, prin decretul lui Poroșenko, cetățenia Ucrainei le-a fost acordată Ekaterinei Zguladze, care în prezent deține funcția de viceministru al Afacerilor Interne (adjunctul lui Arsen Avakov), fostului președinte al Georgiei Mihail Saakașvili și Mariei Gaidar.

Screenshot de pe site-ul www.informator.su

Traducere:

Businessmanul rus a primit cetățenie ucraineană

Astăzi a fost emis Decretul nr. 703/2015 semnat de președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, în care se menționează că lui Mihail Hodorkovski i se acordă cetățenie ucraineană, anunță INFORMATOR.

Fostul proprietar al companiei petroliere „Yukos” a stat circa 10 ani în pușcărie din cauza unor disensiuni politice cu Vladimir Putin. Liderul ucrainean a decis să-i ofere lui Hodorkovski pașaport ucrainean în conformitate cu articolul 106 (26) din Constituția Ucrainei, care stipulează că „președintele adoptă decizia cu privire la oferirea cetățeniei Ucrainei și retragerea cetățeniei Ucrainei, cu privire la oferire de azil în Ucraina”. 

În realitate, lui Mihail Hodorkovski nu  i s-a acordat cetățenie ucraineană. Omul de afaceri rus a infirmat această informație pe pagina sa de pe Twitter.  

Screenshot de pe www.twitter.com

Traducere:

De dimineață, multă lume vorbește despre aceea că eu aș fi devenit cetățean al Ucrainei. Amuzant. Aș vrea să-i întreb: oameni buni, ați înnebunit cu totul? Nu ați încercat să verificați informația?

Serviciul de presă al Administrației președintelui Ucrainei de asemenea a comunicat pentru StopFake că Petro Poroșenko nu a semnat un asemenea decret.

Informația că președintele Ucrainei a semnat decretul cu privire la acordarea cetățeniei Ucrainei lui Mihail Hodorkovski nu corespunde realității. Toate decretele președintelui Ucrainei sunt publicate operativ pe site-ul oficial al reprezentanței președintelui Ucrainei”, a declarat un reprezentant al instituției.

Într-adevăr, pe site-ul președintelui Ucrainei, în compartimentul în care sunt publicate documentele oficiale, în data de 15 decembrie este publicat un singur decret, însă acesta nu se referă la Mihail Hodorkovski.   

Screenshot de pe site-ul www.president.gov.ua

De menționat, că însuși documentul publicat conține un șir de indicii care denotă că este fals.

În primul rând, formularul-tip pe care sunt publicate decretele președintelui Ucrainei se deosebește de cel care a fost publicate pe site-ul www.newukraina.com. Astfel, pretinsul decret poate fi comparat cu decretul președintelui cu privire la numirea lui Iuri Biriukov în calitate de consilier prezidențial, în august 2014.

  

Compararea formularelor documentelor oficiale

În al doilea rând, semnăturile lui Petro Poroșenko pe documentul privind cetățenia lui Hodorkovski și pe documentul de anul trecut sunt identice.

Compararea semnăturilor Președintelui Ucrainei

În al treilea rând, prenumele lui Mihail Hodorkovski este scris greșit. În document este scris „ХОДОРКОВСКОГО Михаила”, cu toate că la transliterație ar trebui să fie „ХОДОРКОВСКОГО Міхаіла”, la fel ca în decretele Președintelui Ucrainei privind acordarea cetățeniei lui Mihail Saakașvili și Gheorghi Lortkipanidze.  

Originalul articolului în limba rusă poate fi văzut aici:

http://www.stopfake.org/fejk-hodorkovskomu-dali-grazhdanstvo-ukrainy/

Traducerea acestui articol în limba română a fost posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia USAID sau a Guvernului SUA.

Traducerea a fost asigurată de Asociaţia Presei Independente (API) din Republica Moldova.

comments powered by Disqus
banner justitie
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
REDACȚIILE API LA MINUT
Părinții elevilor cu dizabilități de auz cer asigurarea dreptului copiilor lor la educație incluzivă
Un grup de părinți cu copii care au dizabilități de auz, dar și reprezentanții unor organizații din domeniul drepturilor omului …
13 August 2020
The online edition of the Fifth Power Media Hackathon announced its winners
On Sunday, August 9, 2020, the Independent Journalism Center named the winners of the sixth edition of the Fifth Power Media Hackathon with the theme…
12 August 2020
IJC is launching the online edition of the Fifth Power Media Hackathon and challenges teams to create applications that develop critical thinking
The Independent Journalism Center (IJC) launched on Friday, August 7, 2020, the sixth edition of the Fifth Power Media Hackathon with the theme Media Literacy:…
12 August 2020
New media literacy skills for 36 high school teachers
The Independent Journalism Center (IJC) has trained 36 high school teachers as part of two training programs on media literacy. The first program, in the Romanian…
12 August 2020
OMS: Peste jumătate dintre spitalele din Beirut sunt nefuncţionale, la 8 zile după explozia devastatoare
Peste jumătate din spitalele din Beirut, printre care şi trei dintre cele mai importante, sunt “nefuncţionale”, a anunţat miercuri Richard Brennan, director regional pentru urgenţe…
12 August 2020
Video/ Autoritățile au inițiat o cauză penală după ce un copil a fost agresat de către un bărbat, într-o curte din Bălți: „Încă odată mai faci așa…”. Ce spune Poliția
Autoritățile au inițiat o cauză penală după ce un copil de 12 ani a fost agresat de către un bărbat în vârstă de 38 de…
12 August 2020
Anti-recordul din iulie se repetă: 474 de cazuri noi confirmate de COVID-19
Autoritățile din sănătate raportează astăzi, 12 august, 474 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus, aproape de anti-recordul din 17 iulie, când au fost…
12 August 2020
В Армении до 11 сентября продлили режим ЧП из-за COVID-19
В Армении режим чрезвычайного положения, введенный из-за коронавируса, продлен на 30 дней. Решение об этом приняли на заседании правительства страны, ... The post В Армении…
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curatăThe english version of site is out of work