en
Versiunea veche a site-ului
consiliul de presa

API este semnatară a Codului Deontologic al jurnalistului din R. Moldova.

API este membru al Asociației Mondiale a Ziarelor și a Producătorilor de Știri

(World Association of Newspapers and News Publishers - WAN/IFRA)

Ştiri API
Fals: Basarabia şi-a anunţat autonomia

Unele publicaţii ruseşti şi ucrainene au publicat pe 16 mai o informaţie potrivit căreia, în Odesa s-ar fi desfăşurat al doilea congres al „Radei Populare a Basarabiei”, la care a fost prezentat proiectul privind autonomia naţional-culturală a Ţinutului Basarabean. S-a anunţat că proiectul ar urma să fie transmis Radei Supreme. Potrivit informaţiei jurnaliştilor, documentul a fost prezentat de liderul „Radei Populare a Basarabiei”, Vera Şevcenko. În textele ştirolor sunt aduse citate directe rostite de Şevcenko.

Printre site-urile ruseşti informaţia despre participarea Verei Şevcenko la conferinţă a fost publicată, de exemplu, de site-ul news-front.info. Publicaţia a publicat şi imagini video de la eveniment, filmate de corespondentul propriu, însă în aceste imagini, la fel ca şi pe alte fotografii, Vera Şevcenko nu se vede. Titlul materialului video este următorul: „Urgent! Basarabia şi-a anunţat autonomia!”.

Screenshot de pe site-ul news-front.info

Traducerea titlului:

Urgent! În Odesa „Rada Populară a Basarabiei” a prezentat proiectul autonomiei

Din mass-media din Ucarina această informaţie a fost publicată de agenţia informaţională RBC-Ukrainî.

Screenshot de pe site-ul rbc-ua

Traducerea ştirii Rbc-ua:

„Rada Populară a Basarabiei” a prezentat proiectul privind autonomia naţional-culturală

 

În Odesa, pe 16 mai, s-a desfăşurat cea de-a doua conferinţă a ”Radei Populare a Basarabiei”, la care a fost prezentat proiectul privind autonomia naţional-culturală a Ţinutului Basarabean.

După cum s-a anunţat, la eveniment au participat reprezentanţi ai comunităţilor naţionale din ţinut şi oaspeţi internaţionali. Printre persoanele venite de peste hotare se numără preşedintele Mişcării „Pentru Pace” (Muntenegru), Gojko Raicevic, reprezentantul special al Partidului „Smena” (Polonia) pentru problemele minorităţilor naţionale, Bojena Gavorska-Alexandrovic, jurnalistul Ian Rishetsky (Cehia).

În cadrul conferinţei liderul „Radei Populare a Basarabiei”, Vera Şevcenko, a prezentat proiectul privind autonomia naţional-culturală a ţinutului.

„Proiectul de lege fixează juridic Basarabia în calitate de regiune unică polietnică şi multiculturală. Toate competenţele ce ţin de administrarea naţional-culturală a autonomiei Basarabiei au fost transmise organelor locale ale puterii”, a menţionat Şevcenko.

Potrivit lui Şevcenko, proiectul de lege în totalitate corespunde Constituţiei Ucrainei şi va fi transmis Radei Supreme şi Administraţiei preşedintelui Ucrainei.

În afară de aceasta, 1news.com.ua a anunţat că după conferinţă Vera Şevcenko a fost răpită de angajaţii Serviciului de Securitate al Ucrainei. Din motive neclare, site-ul nu funcţionează, însă paginile respective s-au păstrat în cache-ul Google.

 

Traducere:

În cadrul conferinţei „Radei Populare a Basarabiei” a fost prezentat proiectul privind autonomia naţional-culturală a Ţinutului Bsarabean

Astăzi în Odesa s-a desfăşurat cea de-a doua conferinţă a „Radei Populare a Basarabiei”. La eveniment au participat reprezentanţi ai comunităţilor naţionale din Ţinutul Basarabean şi oaspeţi internaţionali. Printre persoanele venite de peste hotare se numără preşedintele Mişcării „Pentru Pace” (Muntenegru), Gojko Raicevic, reprezentantul special al Partidului „Smena” (Polonia) pentru problemele minorităţilor naţionale, Bojena Gavorska-Alexandrovic, jurnalistul Ian Rishetsky (Cehia). În cadrul conferinţei liderul „Radei Populare a Basarabiei”, Vera Şevcenko, a prezentat proiectul privind autonomia naţional-culturală a Basarabiei. Proiectul de lege fixează juridic Basarabia în calitate de regiune unică polietnică şi multiculturală. Toate competenţele ce ţin de administrarea naţional-culturală a autonomiei Basarabiei au fost transmise organelor locale ale puterii”, a menţionat Şevcenko. Potrivit lui Şevcenko, proiectul de lege în totalitate corespunde Constituţiei Ucrainei şi va fi transmis Radei Supreme şi Administraţiei preşedintelui Ucrainei.

În cadrul conferinţei „Radei Populare a Basarabiei” a fost prezentat proiectul privind autonomia naţional-culturală a Ţinutului Bsarabean

Proiectul de lege privind autonomia naţional-culturală a Basarabiei a fost susţinut de experţi din Chişinău şi Tiraspol, care au ieşit în legătură directă cu participanţii conferinţei din Odesa. În Tiraspol la conferinţa video au participat ex-ministrul Afacerilor Externe, membrul comunităţii internaţionale de experţi, Vladimir Iastrebceak, şi expertul etnolog Ecaterina Prorîvova. În Chişinău participanţilor li s-au alăturat expertul în domeniul conflictelor etnoculturale Olga Ivanova, economistul Ilia Cazacov, specialistul în istoria Basarabiei Polina Ciuicova şi etno-psihologul Valentina Ceaikina. În regim de conferinţă video proiectul de lege a mai fost susţinut de politicianul bulgar, fostul candidat la funcţia de preşedinte al Bulgariei Pavel Cernev.

Din Moscova participanţii conferenţei au fost salutaţi de unul din fondatorii „Radei Populare”, cunoscutul jurnalist Alic Vetrov. Din cauza presiunilor din partea Consiliului de Securitate al Ucrainei, jurnalistul a fost nevoit să părăsească Odesa. „Voi continua împreună cu voi lupta pentru viitorul luminos al Basarabiei”, a menţionat Vetrov.

Amintim că în dimineaţa zilei de astăzi a dispărut Dmitri Şişman, unul din organizatorii conferenţei „Radei Populare”, informează publicaţia electronică „1NEWS”, cu referire la rudele lui Şişman.  

  Traducere:

Liderul „Radei Populare a Basarabiei”, Vera Şevcenko, a fost arestată de angajaţii Consiliului de Securitate al Ucrainei

Astăzi în Odesa s-a desfăşurat cea de-a doua conferinţă a „Radei Populare a Basarabiei”. În cadrul conferinţei a fost prezentat proiectul privind autonomia naţional-culturală a Ţinutului Basarabean. La conferinţă a participat o delegaţie de experţi internaţionali.

Dmitri Iogov, asistentul Verei Şevcenko, a declarat pentru „1NEWS”: „Imediat după conferinţă Vera a plecat acasă cu maşina. Ea a comunicat prin telefon că este urmărită de un automobil necunoscut, după care legătura a dispărut. Ştiu că Vera deja de două săptămâni este urmărită de angajaţii Serviciului de Securitate al Ucrainei, care o acuză de separatism”,  a declarat activistul.

Amintim că Vera Şevcenko a preluat conducerea „Radei Populare a Basarabiei” după dispariţia primului ei lider, Dmitri Zatuliveter, care până acum încă nu a făcut legătură cu adepţii săi.

Traducere:

Proiectul de lege privind autonomia Radei Populare a Basarabiei va fi transmis Radei

Potrivit iniţiatorilor, proiectul de lege al autonomiei în totalitate corespunde Constituţiei Ucrainei şi va fi transmis Radei Supreme.

În Odesa, pe 16 mai, s-a desfăşurat cea de-a doua conferinţă a Radei Populare a Basarabiei”, la care a fost prezentat proiectul privind autonomia naţional-culturală a Ţinutului Basarabean. Printre persoanele venite de peste hotare se numără preşedintele Mişcării „Pentru Pace” (Muntenegru), Gojko Raicevic, reprezentantul special al Partidului „Smena” (Polonia) pentru problemele minorităţilor naţionale, Bojena Gavorska-Alexandrovic, jurnalistul Ian Rishetsky (Cehia).

În cadrul conferinţei liderul „Radei Populare a Basarabiei”, Vera Şevcenko, a prezentat proiectul privind autonomia naţional-culturală a ţinutului.

„Proiectul de lege fixează juridic Basarabia în calitate de regiune unică polietnică şi multiculturală. Toate competenţele ce ţin de administrarea naţional-culturală a autonomiei Basarabiei au fost transmise organelor locale ale puterii”, a menţionat Şevcenko.

Potrivit lui Şevcenko, proiectul de lege în totalitate corespunde Constituţiei Ucrainei şi va fi transmis Radei Supreme şi Administraţiei preşedintelui Ucrainei.

Despre participarea Verei Şevcenko la conferinţa de pe 16 mai scrie şi pe site-ul „Radei Populare a Basarabiei”.

Însă mai multe publicaţii regionale (Odesskaia jizni, Dumskaya) pe 16 mai au scris, cu referire la serviciile secrete, că congresul „Radei Populare a Basarabiei” este un fals. În primul rând, cetăţenii străini care ar fi participat la acest eveniment, nici nu se aflau pe teritoriul Ucrainei. În al doilea rând, Stopfake a aflat că liderul „Radei Populare a Basarabiei”, Vera Şevcenko, pe care anterior au reţinut-o angajaţii Serviciului de Securitate al Ucrainei, întreaga zi s-a aflat într-un local de agrement şi nu ştie nimic despre conferinţă.

Stopfake a primit imagini video cu declaraţia Verei Şevcenko făcută pe 18 mai 2015, în care Vera afirmă că nu a participat la conferinţă şi nu-i cunoaşte pe oamenii care au participat la ea. Şevcenko a infirmat şi informaţia despre răpirea ei.

Tag: Basarabia, Vera Şevcenko, Odesa, Consiliul de Securitate al Ucrainei

  Originalul articolului în limba rusă poate fi văzut aici:

http://www.stopfake.org/fejk-bessarabiya-obyavila-avtonomiyu/

comments powered by Disqus
centrul de consultanţă şi asistenţă Baza de date API Campania Acces la Justitie
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
Propaganda este nociva
REDACȚIILE API LA MINUT
După 6 ani, Procuratura cere accelerarea examinării dosarelor privind ”furtul miliardului”
Despre această inițiativă, Alexandr Stoianoglo a sesizat deja Consiliul Superior al Magistraturii și Ministerul Justiției, care urmează să examinez
30 Septembrie 2020
AmCham cere autorităților respectarea procedurilor la promovarea unui controversat proiect de lege
E vorba de controversatul proiect de lege, promovat de un consilier al pr
30 Septembrie 2020
Horoscop 30 septembrie 2020. Taurii ar trebui să evite conflictele și situaţiile tensionate
Horoscop 30 septembrie 2020. Taurii ar trebui să evite conflictele și situaţiile tensionate, menționează observatorulnews.ro. Berbec Oamenii ar putea să vă ofere un feedback minunat…
30 Septembrie 2020
Un copil de doi ani s-a prăbușit în gol de la etajul patru
Un copil de doi ani a căzut aseară, 29 septembrie, de la etajul patru al unui bloc de locuit din municipiul Soroca. Totul s-a întâmplat…
30 Septembrie 2020
Улицу Кагульскую в Бельцах капитально отремонтируют. Примария ищет подрядчика
Планируется, что ул. Кагульскую отремонтируют до зимы. Фото из архива "СП" Часть средств на ремонт этой улицы предоставлена польской организацией. 30.09.2020 - 10:16
30 Septembrie 2020
Экс-президент Украины Порошенко болен COVID-19
Экс-президент Украины Петр Порошенко заражен коронавирусом нового типа. Об этом сам политик написал на странице в facebook.  «Получил положительный тест ... The post Экс-президент Украины…
Constantin Oboroc nu a reușit să colecteze numărul necesar de semnături
Constantin Oboroc nu a reușit să colecteze numărul necesar de semnături. Acesta va returna astăzi listele de subscripție la Comisia Electorală Centrală. Reprezentanții grupului de…
30 Septembrie 2020
Prezidențiale/ Oboroc nu a reușit să colecteze numărul necesar de semnături
Constantin Oboroc a anunțat că nu a reușit să colecteze numărul necesar de semnături și va returna astăzi listele de subscripție la Comisia Electorală Centrală…
30 Septembrie 2020
В Бельцах разрешили мероприятия в учреждениях культуры
При проведении мероприятий в помещении должно быть занято не более 50 % от общей вместимости. Фото из архива "СП" Решение принято на заседании муниципального Совета…
30 Septembrie 2020
Адвокат: Плахотнюк готов сотрудничать с турецкими властями, в случае начала его экстрадиции
«Он расслаблен». Так отозвался о Владимире Плахотнюке его адвокат Лучиан Рогац во время передачи TV8 «Politica Nataliei Morari» после того, ... The post Адвокат: Плахотнюк…
Străzi și locuințe din mai multe raioane – inundate și oameni evacuați de salvatori. Ultimele informații despre consecințele ploii de ieri
Mai multe locuințe au fost înghițite de apă în urma ploilor, iar zeci de oameni au rămas împotmoliți în namol pe drumurile inundate. Potrivit Inspectoratului…
30 Septembrie 2020
Procurorul general a sesizat CSM și Ministerul Justiției. Ce propune pentru accelerarea examinării dosarelor privind „furtul miliardului”
Procurorul general intervine cu inițiativa instituirii completelor de judecători, specializați în examinarea dosarelor vizând „furtul miliardului” și a celor conexe. Alexandr Stoianoglo a sesizat deja Consiliul Superior al…
30 Septembrie 2020
Ca să voteze, studenții ar trebui să-și declare locul de ședere sau să obțină certificat pentru drept de vot
Ca să voteze, studenții ar trebui să-și declare locul de ședere sau să obțină certificat pentru drept de vot  Pe mii de tineri cu drept…
30 Septembrie 2020
DOC/ Un primar și doi consilieri riscă să rămână fără funcții. Ce a depistat ANI
Autoritatea Națională de Integritate (ANI) informează că Inspectoratul de Integritate a emis trei acte de constatare în privința unui primar din raionul Hâncești și a…
30 Septembrie 2020
Премьер-министр прибыл вчера в Комрат. Что решили чиновники и как будут помогать пострадавшим от ливня
Вчера из-за обильных осадков в Молдове пострадали множества городов. Ливень нанес ущерб и жителям гагаузской автономии. В Комрате от сильного ... The post Премьер-министр прибыл…
Ученики из Молдовы завоевали 4 медали и почетный знак на Международной математической олимпиаде
Ученики из Республики Молдова завоевали две серебряные медали, две бронзовые медали и почетный знак на 61-й Международной математической олимпиаде, организованной ... The post Ученики из…
VIDEO/ Prima dezbatere prezidențială Biden-Trump, marcată de insulte și întreruperi. Trump: „Nu e nimic deștept la tine, Joe! Biden: „Nu poți să scoți un cuvânt coerent de la clovnul ăsta!”
Prima dezbatere televizată a celor doi candidaţi la preşedinţia SUA, republicanul Donald Trump şi democratul Joe Biden, a avut loc marţi seara, în Cleveland, în…
30 Septembrie 2020
Apel public: CALC cere Parlamentului să adopte proiectul de lege privind modificarea legislației electorale și conexe cu organizarea unor consultări publice autentice
Organizațiile Coaliției civice pentru Alegeri Libere și Corecte (CALC) fac apel către Parlamentul Republicii Moldova să organizeze într-un termen rezonabil consultări publice autentice pe marginea…
30 Septembrie 2020
Fotbal la Ungheni. O nouă echipă și-a făcut apariția
Cartierul Berești/Vasilica își are propria echipă de fotbal. Inițiativa de a o fonda aparține unor voluntari sportivi din zona respectivă, fiind susținută de către Primăria…
30 Septembrie 2020
Comportamentul ocupanţilor sovietici (4)
Cred că e cazul să punem la dispoziţia stimatului cititor două documente dintr-un singur dosar de arhivă despre doi funcţionari sovietici şi activitatea acestora în…
30 Septembrie 2020
Un primar și doi consilieri locali ar fi ajuns în vizorul ANI
Un primar și doi consilieri locali ar fi ajuns în vizorul ANI. Totul după ce aceștia au încălcat regimul juridic al conflictelor de interese. Primarul…
30 Septembrie 2020
В Сороках двухлетний малыш выжил после падения с 4-го этажа
Медики сообщают, что у ребенка гематома на голове. Фото иллюстративное: neonomad.kz Инцидент произошел в Сороках около 18 часов 29 сентября. Малыш был дома с мамой и другими детьми, передает Unimedia. Информацию…
30 Septembrie 2020
При наличии каких документов можно голосовать на президентских выборах
1 ноября 2020 года в Молдове пройдут президентские выборы. Для того чтобы голосовать на президентских выборах, граждане Молдовы должны иметь ... The post При наличии…
VIDEO/ Justiția din R. Moldova l-a eliberat cu 9 ani mai devreme pe autorul „crimei de la Milano”
Moldoveanul condamnat la 20 de ani de închisoare pentru omorul unui renumit medic din Italia a fost eliberat cu 9 ani mai devreme, după ce…
30 Septembrie 2020
Ce zi e azi. E ziua unei profesii tot mai solicitate, care ajută la unitate și înțelegere. Despre cine e vorba
E 30 septembrie, a 273-a zi a anului. Mai sunt 92 de zile până la sfârșitul anului 2020. Pe 30 septembrie, este marcată Ziua Internațională…
30 Septembrie 2020
ОБЛАЧНО И ДОЖДИ НА СЕВЕРЕ: ПОГОДА НА СРЕДУ
В среду, 30 сентября, в Республике Молдова будет облачно и прохладно, на севере возможны слабые дожди. Синоптики передают до +20 градусов ... The post ОБЛАЧНО И…
ANRE promite excluderea subvențiilor încrucișate între consumatorii de gaze. Cine va fi afectat
Totodată ANRE anunță ntr-un comunicat că după ce pe 17 septembrie 2020 a recepționat cererea Moldovagaz, ulterior, pe 25 septembrie, monopolul gaze
30 Septembrie 2020
Situația la frontieră. Peste 5.300 de cetățeni au intrat în R. Moldova, în ultimele 24 de ore
În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 12 973 traversări. Pe sensul de intrare în Republica…
30 Septembrie 2020
Armenia acuză Turcia că a doborât unul din avioanele sale, în cursul conflictului din Nagorno-Karabah
Armenia a anunțat că Turcia a doborât unul din avioanele sale militare, însă Ankara a negat. Erevenul acuză Ankara de ingerinţă în confruntările în curs…
30 Septembrie 2020
ОБМЕННЫЙ КУРС ВАЛЮТ НА 30 СЕНТЯБРЯ
Согласно данным Национального банка Молдовы 30 сентября американский доллар будет стоить 16,95 лей. Цена за один евро составит 19,82 леев, а ... The post ОБМЕННЫЙ КУРС…
Cronicile cunoașterii 30.09.2020
Autoare rubrică: Victoria Diaconescu „Mozaicul uman. Evoluția omului și originea raselor”, scrisă de Dorian Furtună Ziua difuzării: 30 septembrie 2020 Ora difuzării: 10:30; 14:30; 19:45…
30 Septembrie 2020
Franța a lansat licitația pentru atribuirea frecvențelor 5G
După un start fals, Franţa a lansat marţi procesul de atribuire a primelor frecvenţe 5G, care ar urma să aducă mai multe miliarde de euro…
29 Septembrie 2020
Plahotniuc, „mirat” că Procuratura cere Turciei extrădarea acestuia: „Este relaxat”
Vlad Plahotniuc s-a arătat „mirat” de faptul că Procuratura Generală (PG) solicită autorităților turce extrădarea acestuia, dar este „relaxat”, a declarat marți, 29 septembrie, avocatul…
29 Septembrie 2020
Ex-președintele ucrainean Poroșenko are COVID-19
Fostul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko a anunţat marţi, într-o postare pe Facebook, că s-a infectat cu coronavirus, informează Reuters, citată de Agerpres. „Prin urmare, începând…
29 Septembrie 2020
Procuratura Republicii Moldova cere extrădarea lui Vladimir Plahotniuc din Turcia
Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a semnat astăzi cererea prin care solicită autorităților competente ale Turciei extrădarea fostului lider PD pentru a fi tras la răspundere…
29 Septembrie 2020
CEC a recepționat documentele privind înregistrarea altor doi candidați la funcția de Președinte al Republicii Moldova
Comisia Electorală Centrală (CEC) a recepționat documentele și listele de subscripţie în vederea susținerii a doi candidați la funcția de Președinte al Republicii Moldova: Octavian Țîcu,…
29 Septembrie 2020
Secțiile de votare în afara țării, constituite fără consultări publice
Comisia Electorală Centrală (CEC) a decis constituirea a 139 de secții de votare în străinătate care vor fi deschise în 36 de țări. Aici ar…
29 Septembrie 2020
COVID-19 a cauzat decesul a două femei din raionul Orhei, în ultimele 48 de ore
În ultimele 48 de ore noul coronavirus a cauzat decesul încă a două femei din raionul Orhei. Potrivit Ministerului Sănătății în primul caz este vorba…
29 Septembrie 2020
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curatăThe english version of site is out of work