en
Versiunea veche a site-ului

API este membru al Asociaţiei Mondiale a Ziarelor şi a Producătorilor de Ştiri
(World Association of Newspapers and News Publishers – WAN/IFRA)


API: 20 de ani pentru o presă profesionistă, neangajată şi profitabilă
Ştiri API
Fals: Bălți – orașul tuberculozei
Foto: Grafic API

La sfârșitul lunii trecute, portalul Jurnalul.md (a nu se confunda cu portalul Jurnal.md) a publicat știrea ”Bălți – orașul tubeculozei. O persoană se îmbolnăvește la trei zile”, în care se menționează că Bălțiul ar fi în topul clasamentului cu pacienți infectați cu virusul HIV și cu Tubercoloză (TBC). Datele statistice oficiale publicate de Centrul Național de Management în Sănătate (CNMS) arată însă că în anul 2016, municipiul Bălți era pe locul opt între orașele din țară după incidența globală prin tuberculoză.

În știre se spune că în Bălţi ar fi cea mai mare rată a morbidității cu TBC și HIV: ”La Bălți, la fiecare trei zile o persoană se îmbolnăvește de tuberculoză, iar fiecare al patrulea pacient care suferă de această maladie este infectat și cu virusul HIV. Sunt doar cîteva statistici care relevă incidența ridicată a morbidității HIV și TB la Bălți, unde ponderea cazurilor noi de aceste două maladii este cea mai mare din Republica Moldova”. În versiunea iniţială, portalul nu a citat vreun document sau instituție care ar fi furnizat aceste informații.

În anul 2016, Bălțiul a fost pe locul opt în topul incidenței prin tuberculoză

Potrivit datelor din Raportul Indicatorii preliminari privind sănătatea populaţiei şi rezultatele de activitate ale instituţiilor medico-sanitare, anii 2015 şi 2016 publicat de CNMS, incidența cazurilor noi de tuberculoză a fost în anul trecut de circa 100 de pacienți în municipiul Bălți, corespunzător, este adevărat că la Bălți se infectează cu tuberculoză, în medie, o persoană la trei zile. Datele CNMS arată însă că Bălțiul nu este „orașul tuberculozei”, deoarece în Republica Moldova, cea mai mare incidență prin tuberculoză (cazuri noi și recidive) se atestă în orașele Criuleni, Glodeni și Cantemir (vezi graficul), iar municipiul Bălți se poziționează pe locul opt în acest clasament. La capitolul ”Mortalitatea prin tuberculoză de toate formele” în anul 2016, municipiul Bălți se află pe locul nouă, ocupând aceeași poziție cu localitățile din sudul țării, Leova și Cantemir.

Ala Iațco, președinta ”Uniunii pentru prevenirea HIV și reducerea riscurilor”, organizație cu sediul la Bălți, afirmă că respectiva calificare că Bălţiul ar fi un oraș al tuberculozei lasă loc de interpretări și întărește anumite prejudecăți. ”Atâta timp cât problema tuberculozei este una serioasă în întreaga țară, nu este corect să spunem că Bălți sau alt oraș din țară sunt „orașe ale tuberculozei”. Atunci când etichetăm, creăm niște fobii, stereotipuri, așa cum s-a întâmplat și cu persoanele infectate cu HIV. În realitate, situaţia referitoare la tuberculoză de la Bălți nu diferă foarte mult de alte localități din țară”, susține Ala Iațco.

Elena Cioina: ”Informația trebuie prezentată în raport cu alte localități”

Jurnalista Elena Cioina, manageră media a platformei online E-Sănătate.md, spune că titlurile articolelor trebuie să reflecte realitatea, iar jurnaliștii ar trebui să prezinte date documentate din surse oficiale: ”Trebuie să verificăm datele, indiferent dacă scriem despre tuberculoză sau despre altceva, iar în domeniul sănătății statisticile trebuie raportate la numărul de locuitori şi în comparație cu alte localități. În cazul în care scoatem informația, datele sau cifrele, din contextul general, s-ar putea să inducem în eroare cititorii”.

Pe site-ul Jurnalul.md nu există nici un număr de contact al redacției, iar administratorul paginii de Facebook a site-ului a precizat pentru Asociația Presei Independente (API) că informația a fost preluată de pe pagina electronică a Radio Chișinău (după discuție, știrea a fost completată cu sursa citată). Pe pagina postului Radio Chișinău știrea a apărut cu alt titlu: ”Bălți/La fiecare trei zile o persoană se îmbolnăvește de tuberculoză”, iar informația că ”ponderea cazurilor noi de aceste două maladii (HIV și TB) este cea mai mare din Republica Moldova” fiind preluată dintr-un comunicat care reflectă situaţia din anul 2015. După cum se vede din graficul ataşat, situaţia din anul 2016 a fost diferită, cel puțin la capitolul cazuri noi şi recidive de tuberculoză.

Lilia Zaharia

Articolul a fost realizat în cadrul Campaniei media împotriva informației false şi tendențioase STOP FALS!, desfăşurată de Asociaţia Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Asociația Telejurnaliştilor Independenţi din Moldova (ATVJI).

comments powered by Disqus
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
DUMITRU MITITELU
jurnalist, redactor al ziarului "Gazeta de Vest", unul dintre fondatorii API
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Cronică API
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
ZIARELE API LA MINUT
Без паники! Учебная тревога!
Фото gorodfm.net  На одну минуту в Бельцах будут запущены электросирены. 20.09.2017 - 22:11
20 Septembrie 2017
Carburanții se scumpesc din nou
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a anunțat prețurile plafon la carburanți pentru următoarele două săptămâni. De miercuri, 20 septembrie, prețul plafon pentru un litru…
20 Septembrie 2017
Citiţi JOI în ZdG
În ediția din 21 septembrie a Ziarului de Gardă delectați-vă cu o serie de articole despre oameni și pentru oameni. Află cum și-a construit o…
20 Septembrie 2017
Bolile cronice ale medicinei de familie
Deşi medicina de familie este considerată cea mai veche specialitate medicală, practicată încă din antichitate, în R. Moldova, în formula actuală, a început să fie…
20 Septembrie 2017
Protestatarii au cerut anularea mixtului şi interdicţii pentru Plahotniuc şi Dodon
La acţiunile de protest din 17 septembrie împotriva corupţiei şi a intenţiei guvernării de a întroduce sistemul electoral mixt , organizată de Consiliul Marii Adunări…
20 Septembrie 2017
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curatăThe english version of site is out of work