en
Versiunea veche a site-ului

API este membru al Asociaţiei Mondiale a Ziarelor şi a Producătorilor de Ştiri
(World Association of Newspapers and News Publishers – WAN/IFRA)


Ştiri API
Experții sunt sceptici că R. Moldova va putea edifica un sistem național durabil de integritate în următorii ani
Participanții la masa rotundă discută despre integritatea clasei politice. Chișinău, 30 mai 2019
Foto: API

Societatea moldovenească se află într-o criză profundă de moralitate, iar principalii actori care generează această criză sunt deputații, miniștrii, judecătorii, care se află în topul neîncrederii cetățenilor. Totodată, existența unui cod de etică nu va garanta calitatea clasei politice, atâta timp cât acțiunile lipsite de moralitate sunt tolerate și chiar promovate ca norme de comportament. Aceste și alte momente au fost nuanțate de participanții la masa rotundă „Integritatea politică – condiție esențială a unui sistem național durabil de integritate”, desfășurată de Asociația Presei Independente (API) și portalul MoldovaCurata.md, la 30 mai curent.

La începutul dezbaterii, experta anticorupție Mariana Kalughin a analizat felul cum cetățenii percep integritatea clasei politice și a deputaților, prin prisma datelor Barometrului Global al Corupției și Barometrului Opiniei Publice, începând cu anul 2014 și până în prezent. Ea a specificat că cele trei puteri ale statului: legislativă, executivă și judecătorească se află constant în „topul” nivelului scăzut de integritate, în opinia cetățenilor. Experta s-a referit și la regulile interne de integritate ale partidelor politice parlamentare. Astfel, chiar dacă unele partide au anumite prevederi la acest capitol, acestea nu sunt nici pe departe suficiente pentru garantarea integrității și a unui comportament bazat pe principii morale. “Existența unor coduri sau norme de etică nu imprimă automat calitate valorică și etică unui partid. Este și cazul Partidului Democrat care are un Cod de etică și integritate, iar printre valorile declarate sunt onestitatea, transparența, responsabilitatea politică etc.”, a spus M. Kalughin, lăsând să se înțeleagă că în realitate acestea sunt doar cuvinte frumoase și nimic mai mult.

Experta anticorupție Lilia Ionița a făcut o analiză a cadrului legal național și a inițiativelor legislative relevante în domeniul eticii deputaților, dar și a experienței relevante din alte țări. În R. Moldova nu există un Cod de etică a deputatului. În anul 2013, iar apoi și în 2016 grupuri de deputați au promovat un proiect de lege în acest sens, însă aceste încercări au eșuat. După ce proiectul Codului de etică și conduită a deputatului a fost votat în prima lectură, s-au iscat discuții contradictorii, în special privind statutul Comisarului de etică, pentru ca în final documentul să fie retras de pe agenda parlamentului. În schimb, la sfârșitul anului trecut, în câteva zile și fără consultări și avize ale comisiilor de profil, deputații din fosta majoritatea parlamentară au votat în prima lectură un Cod al regulilor și procedurilor parlamentare care include și unele aspecte generale ce țin de conduita și etica parlamentară. Aceste prevederi nu vor rezolva însă problemele de etică și integritate ale aleșilor poporului. “Datele sondajelor din ultimii ani, inclusiv cele din 2019, arată că societatea noastră se află într-o criză profundă de moralitate. Lucruri neadmisibile, interzise din punct de vedere etic și al bunului simț au devenit o normă de comportament, iar asta trebuie să ne pună în gardă, iar dacă nu se va întreprinde ceva, riscăm să nu mai ieșim niciodată din această criză”, a specificat L.Ionița.

La masa rotundă au participat un deputat și foști deputați, reprezentanți ai partidelor politice extraparlamentare, ai Autorității Naționale de Integritate, Ministerului de Interne, experți anticorupție și jurnaliști, care și-au expus opinia pe marginea subiectelor discutate. Vladimir Voronin, președintele Partidului comuniștilor, s-a arătat foarte pesimist în ceea ce privește situația actuală din societatea moldovenească. “Coruperea alegătorului a început chiar din momentul când a fost schimbată legislația, adoptat un alt sistem electoral. Dacă mergi la alegători ei te întreabă, ce ne-ați adus, dacă nu le dai nimic – părăsesc sala. Au trecut 5 luni de la alegeri și nimeni nu lucrează, toți sunt plecați din țară, nici mașini luxoase nu mai vezi în oraș. Este o iresponsabilitate totală a liderilor de partid în selectarea candidaților la funcții publice, de deputați. Cultura politică a scăzut, sunt promovate în funcții publice persoane cu probleme concrete penale. Ei ne vor asigura integritatea?”, a spus V. Voronin.

Vasile Costiuc, preşedintele Partidului “Democraţia Acasă”, s-a referit la imoralitatea deputaților noi aleși și a miniștrilor în funcție care primesc salarii lunar, cu toate că nu se prezintă la muncă, iar miniștrii care au fost aleși în Parlament încalcă prevederile Constituției, fiind în incompatibilitate de funcții. El a vorbit și despre  activitatea, pe care o consideră absurdă, de eliberare de către Autoritatea Națională de Integritate a certificatelor de integritate, exemplificând că la viitoarele alegeri locale ANI va fi obligată să elibereze zeci de mii de certificate care nu-și au rostul.

Un alt participant, Anatolie Prohnițchi, președintele Partidului Verde Ecologist, a pledat pentru promovarea și mediatizarea persoanelor integre, necompromise, punând accentul nu doar pe practicile negative, dar și pe cele pozitive.

Marina Tauber, deputata partidului “Șor”, a remarcat că deputații formațiunii pe care o reprezintă donează salariile unei fundații de caritate. Petru Macovei, directorul executiv API, i-a replicat că deputații trebuie să activeze, să adopte politici pentru a îmbunătăți viața oamenilor, nu să fie preocupați de acțiuni populiste de donații a salariilor care în general nu trebuie ridicate dacă nu s-a muncit. “Noi avem polițiști care se tem să oprească și sancționeze deputați, miniștri, după cum a spus și domul Anatolie Postică, șeful Serviciului protecție internă și anticorupție al MAI; avem o autoritate de integritate, activitatea căreia a fost subminată din start, după cum confirmă domnul Viorel Rusu de la Consiliul de Integritate; avem inspectori de integritate care de fapt nu întrunesc ei înșiși condițiile de integritate, căci nu-și declară averile și interesele; avem o clasă politică care degradează, cu partide care corup alegătorii, iar ulterior se declară principalii luptători cu corupția”, a conchis P. Macovei la finalul mesei rotunde, accentuând că în aceste condiții nu poate fi edificat un sistem național de integritate durabil și eficient.

Dezbaterea integrală poate fi văzută aici

Pentru mai multe detalii, contactați API la numărul de telefon 022/220995, persoană de contact - Ion Mazur.

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului “Consolidarea principiului integrității persoanelor cu funcții publice și monitorizarea jurnalistică a activității ANI", implementat de Asociația Presei Independente (API) cu suportul financiar al Programului Buna Guvernare al Fundației Soros-Moldova.

comments powered by Disqus
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NICOLAE ROȘIORU
jurnalist
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
DUMITRU MITITELU
jurnalist, redactor al ziarului "Gazeta de Vest", unul dintre fondatorii API
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
ZIARELE API LA MINUT
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curatăThe english version of site is out of work