en
Versiunea veche a site-ului

API este membru al Asociaţiei Mondiale a Ziarelor şi a Producătorilor de Ştiri
(World Association of Newspapers and News Publishers – WAN/IFRA)


API: 20 de ani pentru o presă profesionistă, neangajată şi profitabilă
Ştiri API
Experți din patru țări vor povesti din experiența lor în combaterea dezinformării și propagandei în cadrul unui training organizat de API și Europuls

Experți din Letonia, Ucraina, Finlanda și Cehia vin la trainingul „Combaterea știrilor false prin crearea de capacități media”, care va avea loc la 20-21 aprilie 2018, fiind organizat de Centrul de Expertiză Europeană ”Europuls” din România și Asociația Presei Independente.

La training au fost selectați să participe 30 de jurnaliști din presa națională și regională, care vor avea posibilitatea să facă schimb de păreri cu experți internaționali din Uniunea Europeană şi nu numai, specializaţi în combaterea dezinformării. Vor fi prezentate mecanisme specifice prin care știrile false pot fi identificate și contracarate, cât și modelele de succes din alte țări europene şi non-europene, asaltate de propagandă.

În calitate de experți sunt invitați:

Donara Barojan, directoare adjunctă pe cercetare și dezvoltare la Digital Forensic Research Lab, care va vorbi despre munca ei la programul Consiliului Atlantic din cadrul Centrului de Excelență NATO StratCom din Riga. Donara analizează campaniile de dezinformare online în SUA și Europa, cu precădere acele știri false care vorbesc despre prezența NATO în Polonia și Statele Baltice. Timp de două zile, Donara va explica cum ne ajută tehnologia în combaterea propagandei false, cum pot fi mobilizați activiștii în lupta împotriva dezinformării și cum putem transforma jurnalismul de investigație într-o informație reală care să ajungă la cetățeni la fel de repede ca știrile false.

Maria Zhdanova este editoră la StopFake din 2015, fiind responsabilă de rețelele sociale și de participarea digitală a audienței. Ea vine să ne vorbească despre proiectul său, care se centrează pe analizarea propagandei de la Kremlin și verificarea articolelor despre problemele actuale din Ucraina. Experiența Mariei în domeniu constă în utilizarea rețelelor sociale ca instrument jurnalistic de cercetare, verificare și promovare, iar în 2017 ea a realizat un studiu asupra utilizării propagandei computerizate în Ucraina. Printre experiențele ei interesante se numără munca în calitate de manager de comunitate în cadrul proiectului “Alegeri Libere în Ucraina”, cât și poziția de profesor asociat la Școala de Jurnalism Mohyla, Ukraina, unde predă cursul de New Media.

Vesa Kekäle, consilier pe comunicare strategică în Ministerul Afacerilor Externe din Finlanda, va vorbi despre modelul finlandez de combatere a propagandei rusești. Experiența sa de reporter și corespondent în Rusia al televiziunii finlandeze YLE, dar și munca sa actuală în departamentul de afaceri externe pentru Rusia, Europa de Est și Asia Centrală l-au determinat să împartă cu noi informații despre cum este înțeles fenomenul de influențare a informațiilor în Finlanda, care sunt măsurile vitale prin care acesta poate fi combătut și care sunt cele mai bune practici pe care le pot folosi jurnaliștii.

Veronika Víchová vine să ne prezinte un studiu al Think Tank-ului European Values din Cehia și, o dată cu acesta, lecțiile învățate de Europa Centrală și de Est în lupta împotriva influenței ostile a Kremlinului. În calitate de analistă și coordonatoare a programului Kremlin Watch al Think Tank-ului de care aparține, Veronika a scris mai multe lucrări, printre care un studiu pe felul în care propaganda Kremlinului portretizează liderii europeni și un altul intitulat “O vedere de ansamblu a măsurilor statelor membre UE în combaterea acțiunilor de influență ale Rusiei”.

Această instruire face parte din proiectul "Tot ce ai vrut să știi despre fenomenul știrilor false, dar ți-a fost frică să întrebi", finanţat de Black Sea Trust, un proiect al Fondului German Marshall din Statele Unite.

comments powered by Disqus
MEMBRII API
Persoane juridice
JURNAL DE CHIȘINĂU
director fondator - Val Butnaru
http://www.jc.md/
GAZETA SATELOR
director - Constantin Rotaru
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
DUMITRU MITITELU
jurnalist, redactor al ziarului "Gazeta de Vest", unul dintre fondatorii API
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
ZIARELE API LA MINUT
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curatăThe english version of site is out of work