en
Versiunea veche a site-ului

API este membru al Asociaţiei Mondiale a Ziarelor şi a Producătorilor de Ştiri
(World Association of Newspapers and News Publishers – WAN/IFRA)


API: 20 de ani pentru o presă profesionistă, neangajată şi profitabilă
Ştiri API
Editorii de presă scrisă semnalează şantaj din partea Î.S. ”Poșta Moldovei” la semnarea contractelor de distribuţie

 

Î.S. ”Poșta Moldovei” face abuz de poziţia sa dominantă pe piaţa distribuţiei trimiterilor poştale, iar editorii de presă scrisă afirmă că sunt practic impuşi să semneze contracte de distribuţie care îi dezavantajează economic şi anexe la aceste contracte, în caz contrar, publicaţiile nu ar ajunge la abonaţi. Prevederile contractuale nu se negociază cu editorii de pe poziţii egale, iar din acest an, editorii sunt obligaţi să achite tarife suplimentare de ambalare a publicațiilor de 15 bani pentru un exemplar sau să-şi ambaleze de sine stătător tirajele pentru fiecare centru de poştă din ţară, în caz contrar, ”Poșta Moldovei” refuză să preia publicaţia pentru distribuţie. Aceste și alte probleme au fost discutate în cadrul unei mese rotunde cu genericul ”Situația critică a presei scrise din R. Moldova”, organizată de API vineri, 5 mai, în cadrul Zilelor Libertății Presei.

Deși au fost invitați, reprezentanții Î.S. ”Poșta Moldovei”, ai Guvernului și Primăriei mun. Chișinău, nu au dat curs invitației. Editorii prezenți la eveniment au reclamat mai multe probleme cu care se confruntă, dar și propuneri pentru autorități, printre care: desfășurarea unor audieri parlamentare privind activitatea Î.S. ”Poșta Moldovei” în domeniul distribuţiei publicaţiilor periodice; elaborarea unei strategii de dezvoltare a mass-mediei din R. Moldova, cu un capitol special destinat presei scrise care se confruntă cu numeroase dificultăți; crearea unui grup de lucru permanent care să lucreze direct cu Parlamentul și Guvernul în vederea soluţionării problemelor editorilor ş.a.

La începutul lunii martie curent, API a adresat un demers autorităţilor în care a semnalat, în numele mai multor editori, problemele ziarelor și revistelor în colaborarea cu Î.S. ”Poșta Moldovei”. Reprezentanții instituției au afirmat însă că ei acționează în strictă conformitate cu prevederile legale, iar obiecțiile API și ale editorilor nu sunt fondate. ”Noi am semnalat de foarte multe ori că „Poșta Moldovei” impune contracte discriminatorii și tarife suplimentare pentru ambalarea și distribuirea produselor periodice, iar transferurile către redacții se fac cu întârziere. La scrisorile transmise de API către Ministerul Tehnologiilor Informației și Comunicațiilor, am primit răspunsuri superficiale, tot editorii şi API fiind învinuiţi că nu păstrăm confidenţialitatea contractelor încheiate cu „Poșta Moldovei”. Solicităm Parlamentului să organizeze audieri privind activitatea Î.S. ”Poșta Moldovei” în domeniul distribuţiei publicaţiilor periodice și să intervină pentru soluţionarea problemelor de care se ciocnesc editorii în colaborarea cu distribuitorii”, a precizat directorul executiv API Petru Macovei.

”Distribuitorii de ziare, inclusiv ”Poșta Moldovei”, își reţin 40% din costul abonamentului la ziar, doar ca să-l distribuie. Deși am făcut mai multe solicitări să discutăm cu reprezentanții acestei întreprindeti de stat, dialogul civilizat de pe poziţii egale şi cu drepturi egale ne-a fost refuzat de fiecare dată și ni s-a spus că „Poșta Moldovei” nu are bani și ziarele nu aduc beneficii, în timp ce ziarele de partid ajung la destinație fără întârziere. De ce pentru ei se găsește timp și resurse, iar pentru ziarele noastre nu?”, se întreabă Alina Radu, directoarea ”Ziarului de Gardă”.   

”Am discutat de mai multe ori cu reprezentanții de la „Poșta Moldovei”, dar lucrurile nu s-au schimbat. Ni s-a spus că dacă nu ne place situația, să ne căutăm alt distribuitor, dar „Poșta Moldovei” anume pentru asta a fost creată – să distribuie publicațiile periodice. Moldova este singura țară din Europa care nu are cotidiene. Chiar dacă le-am avea, oricum ele ar ajunge la cititori o dată pe săptămână, pentru că aşa lucrează poşta. Am impresia că actuala guvernare vrea să distrugă presa liberă și să păstreze pe piață doar presa subordonată lor”, a declarat Tudor Iașcenco, directorul săptămânalului ”Cuvântul” din Rezina.

Victor Cobăsneanu, redactorul ziarului ”Observatorul de Nord” din Soroca, consideră că ”Poșta Moldovei nu mai vrea să își îndeplinească atribuțiile de poștă și să ducă ziarele, ci doar să distribuie facturi”.

Cu referire la tariful suplimentar de 15 bani impus publicațiilor pentru ambalarea unui exemplar de ziar, Ludmila Furculiță, directoare comercială la ziarul ”Аргументы и Факты” a menționat că ”nu ni s-a explicat cum a fost format acest tarif de 15 bani suplimentari, pe care trebuie să-i achităm și am fost amenințați că dacă nu plătim acești bani, trebuie să ne ambalăm singuri ziarele. Din respect pentru cititorii noștri, am semnat acest contract, dar am anunțat Poșta Moldovei că intenționăm să-i acționăm în judecată”.

”Condițiile din contractul pe care suntem obligați să-l semnăm cu Poșta Moldovei sunt draconice și au multe lacune. Prevederile acestui contract sunt discriminatorii și taie pofta tinerilor să lanseze publicații periodice”, este de părere Nicolae Josanu, directorul rețelei de reviste ”Acasă”.

Radu Stamatin, directorul pentru dezvoltare al SA ”Moldpresa”, a relatat despre problemele care au apărut în ultima perioadă în mun. Chişinău, unde sunt evacuate gheretele de vânzare cu amănuntul a publicaţiilor periodice, pe motiv de reparaţie a străzilor şi bulevardelor, însă reamplasarea acestora este boicotată de factori de decizie din municipalitate. El consideră că „vânzarea cu amănuntul este nimicită sub pretextul scoaterii ghișeelor de presă din cauza reparației bulevardului Ștefan cel Mare. Acesta este un pretext prin care guvernarea vrea să elimine presa periodică”.

La masa rotundă au participat şi reprezentanţi ai unor structuri publice. Astfel, reprezentantul Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) a afirmat că pe piața distribuirii presei scrise în Moldova activează șase operatori şi editorii ar putea colabora şi cu aceştia, dar participanţii la eveniment au explicat că doar „Poşta Moldovei” acoperă întreg teritoriul țării, iar majoritatea abonaţilor se află în zonele rurale ale ţării. La problemele enunțate în cadrul mesei rotunde, reprezentanta Consiliului Concurenței, Diana Lapteacru, a precizat că acuzația de șantaj din partea Î.S. Poșta Moldovei la semnarea contractelor trebuie probată și a îndemnat editorii să depună plângeri la Consiliu, anexând şi probe.

Participanţii la masa rotundă au convenit să ceară în continuare implicarea autorităţilor statului în soluţionarea problemelor presei scrise din Moldova.

Pentru detalii, contactați-o pe Diana Lungu, coordonatoare comunicare API, la numărul de telefon 0 22 210602 sau la adresa de e-mail diana.lungu@api.md 

 

comments powered by Disqus


MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
DUMITRU MITITELU
jurnalist, redactor al ziarului "Gazeta de Vest", unul dintre fondatorii API
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Cronică API
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
ZIARELE API LA MINUT
Chirtoacă: „Locuitorii Chișinăului au pus la punct toată clasa politică și pe aventurierii care au cheltuit în vânt 10 milioane de lei”
Primarul suspendat al mun. Chișinău, Dorin Chirtoacă, a mulțumit chișinăuienilor pentru faptul că „nu s-au lăsat prostiți” și afirmă că chișinăuienii au dat, prin comportamentul…
19 Noiembrie 2017
(live video) Primele rezultate ale referendumului după procesarea a 50% din procesele verbale
După procesarea a 50% din procesele verbale de la secțiile de votare, PENTRU demiterea lui Chirtoacă au votat 87%, iar CONTRA au votat 13%.   Referendumul…
19 Noiembrie 2017
Референдум об отставке примара Кишинёва провалился
Фото: Максим Андреев, NewsMaker В муниципии Кишинев завершился референдум об отставке мэра столицы Дорина Киртоакэ. 19.11.2017 - 21:51
19 Noiembrie 2017
Socialistul Ion Ceban dă vina pe „listele umflate de CEC” și-i cere lui Dorin Chirtoacă să-și dea demisia
Imediat după închiderea urnelor și după eșuarea referendumului de revocare din funcție a primarului general, Ion Ceban, șeful fracțiunii socialiștilor din Consiliul Municipal Chișinău, a…
19 Noiembrie 2017
(OFICIAL) Referendumul de revocare a lui Dorin Chirtoacă a eșuat
La ora 21.00 secțiile de votare au fost închise, prezența la referendum fiind, la această oră, de sub 18%. În aceste condiții, referendumul de revocare…
19 Noiembrie 2017
Aproape 17% prezența la urne la ora 18.45. Într-o suburbie a Capitalei au votat doar 0,89% din alegători
Conform datelor oferite de Vitalie Miron, vicepreședintele Consiliului electoral de circumscripție electorală (CECE) nr. 1 Chișinău, până la ora 18.45 votaseră în total 105 270…
19 Noiembrie 2017
Ренато Усатый: «Я устал, хочу домой в родные Бельцы!»
Стоп-кадр видео Примар Бельц вчера вечером, 18 ноября, выложил онлайн обращение в социальной сети «Одноклассники». 19.11.2017 - 18:30
19 Noiembrie 2017
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curatăThe english version of site is out of work