en
Versiunea veche a site-ului

API este membru al Asociaţiei Mondiale a Ziarelor şi a Producătorilor de Ştiri
(World Association of Newspapers and News Publishers – WAN/IFRA)


API: 20 de ani pentru o presă profesionistă, neangajată şi profitabilă
Ştiri API
Discuții STOP FALS!: ”Mass-media se transformă dintr-un instrument de informare într-o armă a politicienilor și oligarhilor”
Artiom Filipenko (al doilea din dreapta) explică consecințele războiului informațional al Rusiei împotriva Ucrainei
Foto: API

Asociația Presei Independente a organizat o nouă şedinţă a Clubului de discuții „STOP FALS!” cu tema ”Post-adevărul în lumea modernă: mass-media și războiul informațional”, cu invitatul special Artiom Filipenko, directorul agenției de știri ”Контекст Причерноморья” din Odesa (Ucraina). La discuții au participat experți media, jurnalişti, consumatori de media, alte persoane interesate.

Participanții au discutat despre războiul informațional al Rusiei împotriva Ucrainei, obiectivitatea mass-media în contextul războiului informațional, libertatea de exprimare și de informare în contextul războiului informațional și alte aspecte.

”În Ucraina a crescut interesul pentru situația din Republica Moldova, în special pentru conflictul transnistrean pentru că avem și noi războiul nostru cu Rusia și riscăm și noi o ”transnistrizare” a țării. Cu siguranță, ce se întâmplă în Ucraina afectează și Republica Moldova într-o anumită măsură. Cât privește războiul informațional, trebuie să recunosc că avem nu doar război informațional al Rusiei împotriva Ucrainei, ci și invers, dar în volum și o intensitate mult mai mică. În perioada tehnologiei și a rețelelor sociale, este tot mai ușor să lansezi informații false. Fluxul de informații este atât de mare, încât omul poate să nu reușească să digere toată informația. Dacă înainte doar mass-media aducea informația în casa oamenilor, astăzi oricine poate distribui informații fără a fi jurnalist. Avantajul este că poți selecta ce informații să urmărești, dar trebuie să știi să discerni adevărul de falsuri. Deja informația nu mai este un produs bun de comercializat, ci mai degrabă o metodă de manipulare politică. Mass-media este utilizată ca armă a oligarhilor și politicienilor”, a precizat Artiom Filipenko. Invitatul din Ucraina a povestit despre influențele politice actuale în mass-media ucraineană, a oferit exemple de surse media pro-rusești din Ucraina și de publicații pe care el le consideră mai mult sau mai puțin credibile. La întrebarea dacă consideră justificată interzicerea retransmiterii pe teritoriul ucrainean a posturilor de televiziune, a unor filme artistice și a rețelelor sociale rusești, Artiom Filipenko a răspuns că aceste acțiuni sunt necesare în condițiile războiului informațional foarte dur pe care l-a declanșat Rusia împotriva Ucrainei, iar într-o anumită măsură aceste măsuri s-au dovedit a fi eficiente.

Cei prezenți au discutat în contradictoriu despre rolul jurnalistului în timp de război. ”Fiind jurnalistă și o persoană fidelă deontologiei profesionale, nu pot să nu mă întreb în ce măsură jurnaliștii din Ucraina mai țin cont de normele deontologice atunci când relatează despre atacurile din Ucraina. Eu consider că, în orice condiții, jurnalistul trebuie să fie obiectiv și echidistant și trebuie să scrie doar adevărul, să nu facă propagandă și să nu răspundă la rău cu rău”, a precizat Viorica Zaharia, președinta Consiliului de Presă. ”Una este să relatezi despre războaie din alte țări și este cu totul altceva când războiul are loc în țara ta și mor conaționalii tăi, este mult mai dificil să rămâi echilibrat și obiectiv în această situație. Revenirea la jurnalismul clasic în Ucraina, în contextul dat, va fi mai dificil”, a replicat invitatul din Ucraina.

”În ultimii ani se desfășoară diferite acțiuni de informare pentru a diminua propaganda anti-UE, dar și împotriva mesajelor propagandistice anti-ucrainene. Mă întreb: de ce nu reușim să le stopăm? Parcă am avea un raport inegal de forțe”, a opinat Sorina Ștefârță, directoarea Școlii de Studii Avansate în Jurnalism.

Participanții au vorbit despre pericolele și provocările informaționale ale perioadei actuale, numită post-adevăr, când minciunile și interpretările tendențioase sunt prezentate tot mai des ca adevăr incontestabil, când se investesc sume enorme de bani pentru fabricarea realităților paralele, iar instituțiile media și alte surse de comunicare publică sunt utilizate tot mai des în calitate de instrumente de propagandă informațională. Directorul executiv al API, Petru Macovei, a menționat că în ultimii ani mașinăria propagandistică s-a dezvoltat foarte mult, începând de la falsuri evidente și oarecum primitive (minciuna despre răstignirea unui copil de trei ani de către armata ucraineană) până la ”fabrici de troli” plătiți să distorsioneze realitățile și talk-showuri regizate în care apar persoane plătite să joace rolul de ”sac de bătaie” pentru propagandiștii care alimentează ura și violența.

Evenimentul a fost organizat în cadrul Campaniei media împotriva informaţiei false şi tendenţioase STOP FALS!, desfăşurată de Asociaţia Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Asociația Telejurnaliștilor Independenți din Moldova (ATVJI).

Pentru detalii, contactați-o pe Diana Lungu, coordonatoare comunicare API, la numărul de telefon 0 22 210602 sau la adresa de e-mail diana.lungu@api.md.

comments powered by Disqus
MEMBRII API
Persoane juridice
JURNAL DE CHIȘINĂU
director fondator - Val Butnaru
http://www.jc.md/
GAZETA SATELOR
director - Constantin Rotaru
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
DUMITRU MITITELU
jurnalist, redactor al ziarului "Gazeta de Vest", unul dintre fondatorii API
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
ZIARELE API LA MINUT
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curatăThe english version of site is out of work