en
Versiunea veche a site-ului

API este membru al Asociaţiei Mondiale a Ziarelor şi a Producătorilor de Ştiri
(World Association of Newspapers and News Publishers – WAN/IFRA)


Ştiri API
Dezbateri cu studenții la jurnalism: ”Nu fiți doar purtători de microfoane, ci și de materie cenușie!”
Studenți de la USM discută cu expertele API despre propagandă și falsuri media
Foto: API

În cadrul campaniei împotriva informațiilor false și tendențioase STOP FALS!, API a desfășurat o dezbatere tematică cu studenții facultății de jurnalism și științe ale comunicării a Universității de Stat din Moldova. Evenimentul a fost organizat de Centrul „Acces-info și Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, USM. Lilia Zaharia, reporteră API și Viorica Zaharia, expertă media și președintă a Consiliului de Presă, au discutat cu studenții despre manipularea informațională și au prezentat mai multe cazuri de informare falsă şi distorsionată în mass-media, dar și metode de identificare a falsurilor.

Participanții au aflat despre tehnicile de manipulare prin imagini, titluri, omisiuni și selectarea tendenţioasă a faptelor şi evenimentelor și au fost încurajați să analizeze critic știrile și să distingă informația falsă şi să nu se lase manipulaţi. ”Unii analiști încearcă să acrediteze ideea că propaganda este doar ceea ce vine din exterior, iar asta nu este adevărat pentru că avem și propagandă internă. Un exemplu ar fi campania de informare cu privire la votul uninominal”, a precizat Viorica Zaharia, provocându-i pe studenți să explice de ce propaganda nu înseamnă jurnalism și de ce ea este periculoasă. Din sală au venit diferite răspunsuri: ”propaganda nu este jurnalism pentru că nu se ia în considerație pluralismul de opinie”; ”pentru că se creează o realitate paralelă și oamenii nu țin cont de ce se întâmplă în realitate, ci de ceea ce li se spune la televizor”; ”prin propagandă are loc dezinformarea oamenilor”; ”jurnaliștii nu trebuie să facă propagandă pentru că rolul jurnalistului este să promoveze adevărul și să informeze corect cetățenii”.

Viorica Zaharia le-a povestit participanților la dezbateri și despre normele deontologice și dilemele cu care se confruntă jurnaliștii în situații de conflicte armate, menționând că chiar și în astfel de situații, jurnalistul trebuie să respecte Codul deontologic și să relateze obiectiv și echidistant informațiile. ”În orice domeniu veți activa, aveți grijă să fiți integri pentru că integritatea înseamnă libertate. Aveți grijă unde vă angajați, să vă respectați meseria și să nu vă pătați numele și reputația”, i-a îndemnat experta.

La rândul său, Lilia Zaharia a povestit despre campania Stop Fals! desfășurată de API și alte două organizații neguvernamentale de media, enumerând principalele instrumente și metode de depistare a falsurilor media. ”Fiți sceptici și gândiți critic. Știrile false sunt tot mai frecvente, în special, în mediul online. Verificați credibilitatea site-ului de pe care vă informați, citiți toată știrea înainte de a o distribui, nu doar titlul, verificați faptele și citatele și, cel mai important, ca viitori jurnaliști și jurnaliste, nu fiți doar purtători de microfoane și reportofoane, ci și de materie cenușie, doar astfel veți putea demasca falsurile și nu vă veți lăsa voi înșivă manipulați”.

Pentru detalii, contactați-o pe Diana Lungu, coordonatoare comunicare API, la numărul de telefon 0 22 210602 sau la adresa de e-mail diana.lungu@api.md.

Evenimentul a fost organizat în cadrul Campaniei media împotriva informaţiei false şi tendenţioase STOP FALS!, desfăşurată de Asociaţia Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Asociația Telejurnaliștilor Independenți din Moldova (ATVJI).

 

 

comments powered by Disqus
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NICOLAE ROȘIORU
jurnalist
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
DUMITRU MITITELU
jurnalist, redactor al ziarului "Gazeta de Vest", unul dintre fondatorii API
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
ZIARELE API LA MINUT
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curatăThe english version of site is out of work