en
Versiunea veche a site-ului
consiliul de presa

API este semnatară a Codului Deontologic al jurnalistului din R. Moldova.

API este membru al Asociației Mondiale a Ziarelor și a Producătorilor de Știri

(World Association of Newspapers and News Publishers - WAN/IFRA)

DECLARAȚIE CONSTATĂRILE ÎNAINTE DE ALEGERILE LOCALE GENERALE DIN 20 OCTOMBRIE 2019

Coaliția civică pentru Alegeri Libere și Corecte, care acționează solidar pentru a contribui la dezvoltarea democrației în Republica Moldova prin promovarea alegerilor libere și corecte în conformitate cu standardele ODIHR (OSCE), ale Consiliului Europei și a instituțiilor specializate afiliate acestuia, prezintă principalele constatări privind desfășurarea procesului electoral pentru alegerile locale generale și parlamentare noi din 20 octombrie 2019:  

Modificarea regulilor de joc în timpul alegerilor. Modificările aduse Codului electoral au fost publicate cu câteva zile înainte de începutul perioadei electorale pentru alegerile locale generale, contrar bunelor practici în materie electorală. În rezultat, CEC a fost pus în dificultate să respecte principiile transparenței decizionale și ale consultării publice pentru ajustarea regulamentelor sale în conformitate cu noile modificări. Stabilirea unor noi reguli ale procesului electoral în timpul desfășurării acestuia are impact negativ asupra corectitudinii, transparenței și previzibilității procesului electoral, dar și induce alegătorilor confuzie și  dificultăți în exercitarea dreptului la vot.

Aplicarea normelor diferite pentru două scrutine. Din cauza modificărilor efectuate la Codul electoral, și anume includerea în dispozițiile tranzitorii ale acestuia că, cu anumite excepții, la  alegerile parlamentare noi se aplică prevederile anterioare modificării, iar pentru alegerile locale generale se aplică noua lege, s-a constatat situația reglementării paralele a acelorași raporturi juridice. Aplicarea normelor legale în mod diferențiat pentru două tipuri de scrutin desfășurate în aceeași zi, induce confuzie și împovărează procesul electoral.

Deficiențe și erori în Registrul de Stat al Alegătorilor (RSA) și listele electorale. Creșterea continuă a numărului de alegători în RSA, pe fundalul unui spor natural negativ al populației Republicii Moldova menține valabilă îngrijorarea privind calitatea gestionării Registrului de Stat al Populației, implicit a RSA. Au fost constatate următoarele deficiențe privind calitatea listelor electorale: arondarea eronată a alegătorilor la secții de votare din altă localitate; atribuirea eronată a alegătorilor la altă secție de votare din aceeași localitate; prezența persoanelor decedate în liste; lipsa alegătorilor în listele de bază; erori de adrese. De asemenea, sunt constatate cazuri de migrare artificială a alegătorilor.

Practici neuniforme de înregistrare. S-a constatat aplicarea diferită a regulilor privind înregistrarea concurenților electorali. Astfel, au fost remarcate situații în care unele Consilii Electorale de Circumscripție au acceptat înregistrarea candidaților iar altele nu, deși potențialii candidați au prezentat documente completate după aceleași principii și cu aceleași erori. De asemenea, au fost constatate multiple cazuri în care nerespectarea cotei de gen de 40% în unele Consilii Electorale de Circumscripție a fost motiv de a refuza înregistrarea concurentului, iar în altele – nu.

Refuzul înregistrării unor concurenți electorali. Condițiile de verificare a valabilității semnăturilor colectate de către candidații independenți în listele de subscripție sunt disproporționate în raport cu dreptul persoanei de a fi ales. A fost sesizată aplicarea sancțiunii de nulitate a semnăturilor susținătorilor unui candidat electoral când acestea s-au găsit pe aceeași listă de subscripție cu susținătorii dintr-o altă localitate, în condițiile în care Codul electoral nu prevede o consecință clară pentru asemenea situații. Aplicarea acestei sancțiuni prevăzute doar de Regulamentul CEC, a dus la refuzul înregistrării lui Ruslan Codreanu în calitate de  candidat independent  la funcția de primar general al mun. Chișinău. În acest caz, și instanțele de judecată au interpretat în mod diferit condițiile de verificare și validare a listelor de subscripție și temeiurile de nulitate a semnăturilor colectate.

Femeile continuă să fie sub-reprezentate. Introducerea cotelor de reprezentare și a cerințelor de poziționare a femeilor și bărbaților au determinat partidele politice să desemneze mai multe femei candidate pentru funcțiile de consilieri. Totodată, constatăm cu regret că ponderea femeilor candidate pentru funcția de primar/primară nu a crescut semnificativ – doar o creștere de 5% în ultimele trei cicluri electorale. Deși cadrul legal obligă respectarea cotei minime de gen de 40% și stabilește regula de amplasare a candidaților în listele pentru funcția de consilier de minimum 3 persoane de același gen la fiecare 10 candidați, au fost constatate un șir de situații în care aceste prevederi nu au fost respectate.

Discriminarea persoanelor cu dizabilităţi. Persoanele cu dizabilităţi s-au confruntat cu bariere de accesibilitate fizică şi informaţională. Peste 60% din secţiile de votare sunt inaccesibile. Constatăm cu îngrijorare că, în plină campanie electorală, începând cu data de 11 octombrie 2019 a fost sistată traducerea în limbajul mimico-gestuală a emisiunilor și buletinelor de știri la anumite posturi de televiziune. Auditul accesibilității a 150 pagini web ale autorităţilor publice centrale şi locale, partidelor politice, concurenţilor electorali relevă faptul că doar două pagini sunt accesibile pentru persoanele cu dizabilităţi. De la începutul campaniei electorale nici în instituțiile rezidențiale și nici în alte centre comunitare nu au fost organizate întruniri electorale cu și pentru persoanele cu dizabilități intelectuale.

Sub-reprezentarea persoanelor de etnie romă. Reprezentarea persoanelor de etnie romă în calitate de candidaţi la funcţia de consilieri locali de nivelul întâi (42 de persoane) şi nivelul doi (17 persoane) rămâne a fi redusă. Şi mai redusă este reprezentarea acestui grup vulnerabil în listele de candidaţi la funcţia de primari, fiind atestate doar patru persoane. În mare parte, platformele concurenților electorali nu sunt sensibile la problemele cu care se confruntă persoanele de etnie romă.

Eschivarea de la raportarea plenară a cheltuielilor din partea concurenților. Concurenții electorali continuă să nu raporteze complet cheltuielile de transport, de locațiune a încăperilor și a plăților pentru utilități,  cât și cheltuielile pentru delegarea/detașarea persoanelor, inclusiv cele pentru recompensarea și plata diurnelor observatorilor și voluntarilor antrenați în campania electorală;

Lipsa verificării de fond de către CEC a rapoartelor financiare ale concurenților electorali. Constatăm lipsa verificării provenienței surselor de venit ale concurenților electorali de către CEC. De asemenea, lipsește controlul modalității de colectare și evidență a resurselor financiare încasate de la veniturilor donatorii primari (formațiuni politice) fie prin utilizarea echipamentelor de casă și control (ECC), fie prin eliberarea bonurilor de plată.

Utilizarea resurselor administrative în perioada electorală. Au fost semnalate numeroase cazuri de utilizare a resurselor administrative de către partidele politice care s-au înscris în cursa electorală. Au ieșit în evidență cazurile de desfășurarea a întrunirilor electorale în incinta și cu angajații instituțiilor de stat în timpul orelor de lucru. Concomitent, s-au remarcat și numeroase cazuri în care partidele politice și-au asumat meritul pentru diverse servicii și lucrări efectuate din bani publici.

Obstrucționarea activității observatorilor naționali. Observatorii naționali au fost obstrucționați pe parcursul activității lor de către cel puțin trei categorii de participanți la procesele electorale: de către membrii organelor electorale (limitarea accesului la listele electorale; limitarea accesului la listele electorale de subscripție; obstrucționarea accesului la contestații; limitarea accesului la rapoartele financiare ale candidaților independenți); de către reprezentanții instituțiilor publice; și de către concurenții electorali.

Mass-media continuă să fie părtinitoare. Deși la începutul campaniei electorale posturile de televiziune monitorizate au avut un comportament relativ echilibrat, majoritatea reflectând concurenții electorali neutru, în a treia săptămână de campanie s-a evidențiat o creștere a numărului de radiodifuzori care au un comportament părtinitor în raport cu concurenții electorali. Șapte radiodifuzori din cei zece monitorizați favorizează sau defavorizează anumiți concurenți, dintre care trei posturi TV îl promovează constant pe Ion Ceban, candidatul PSRM, alte trei posturi îl defavorizează pe Andrei Năstase, candidatul Blocului ACUM, iar una dintre televiziuni îi favorizează masiv pe candidații Partidului Politic Șor. De asemenea, o parte din posturile de televiziune nu oferă acces egal tuturor candidaților în alegeri iar majoritatea subiectelor electorale sunt bazate pe o singură sursă de informație.

Constatările evidențiate relevă că procesul electoral se desfășoară cu aplicarea selectivă a standardelor pentru un proces electoral liber și corect. În aceste circumstanțe, facem apel către instituțiile statului, organele electorale și concurenții electorali să depună eforturi pentru ca votarea și tabularea rezultatelor să aibă loc într-o manieră corectă, fără încălcări, astfel încât alegerea cetățeanului să fie reflectată corect în noile administrații locale și în legislativ.

---

www.alegeliber.md - Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte este o entitate permanentă, benevolă, constituită din 39 organizații obștești din Republica Moldova cu scopul de a contribui la dezvoltarea democrației în Republica Moldova prin promovarea și desfășurarea alegerilor libere şi corecte în conformitate cu standardele ODIHR (OSCE), ale Consiliului Europei și a instituțiilor specializate afiliate acestuia.

Pentru detalii: Polina Panainte, Secretarul Coaliției, 022 212992, polina.panainte@adept.md

comments powered by Disqus
centrul de consultanţă şi asistenţă Baza de date API Campania Acces la Justitie
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
Propaganda este nociva
REDACȚIILE API LA MINUT
«Не волнуйтесь слишком сильно. Будет 1000, потом 1500 »: Бывший министр здравоохранения о рекордном количестве новых заражений
Бывший министр здравоохранения Ала Немеренко высказалась о новом рекордном количестве случаев коронавируса в Республике Молдова. Немеренко утверждает, что за короткое ... The post «Не волнуйтесь…
На следующей неделе ожидаются похолодание и дожди. Прогноз погоды в Бельцах
Осень вступает в свои права. Фото: Мария Смарчевская Государственная гидрометеорологическая служба представила прогноз погоды на ближайшие дни. 27.09.2020 - 15:59
27 Septembrie 2020
«ЦИК проигнорировала массовую фальсификацию»: Реакция PAS на количество избирательных участков за рубежом
Партия «Действие и солидарность» (PAS) выступила с реакцией после того, как Центральная избирательная комиссия (ЦИК) на своем заседании 26 сентября ... The post «ЦИК проигнорировала…
Отдаём бездомных, ищем домашних. Зоозащитники помогают в пристройстве беспризорных и поиске домашних животных
Коллаж "СП" Волонтёры зоозащитной организации «SaveUs» пристраивают в добрые руки бездомных животных. [[{"fid":"62304","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]] Ищет своих новых хозяев ласковый и ручной мальчик. Желающие стать для…
27 Septembrie 2020
JSK and Big Local News Launch New Data Journalism Grants _ Гранты на проекты в области журналистики данных
Журналисты, авторы проектов в области дата-журналистики, темы которых имеют отношение к пандемии, могут подать заявки на финансирование. Пр
27 Septembrie 2020
Nemulțumirile PAS, către CEC, după aprobarea deschiderii secțiilor de votare peste hotare
Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) a venit cu o reacție, după ce Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat, în ședința din 26 septembrie, deschiderea a…
27 Septembrie 2020
Пассажирский микроавтобус попал в аварию в центре столицы. Двое пассажиров доставлены в больницу
Микроавтобус, курсирующий по маршруту 132, столкнулся с автомобилем Nissan в центре столицы. ДТП произошло на пересечении улиц В. Александри и ... The post Пассажирский микроавтобус…
В Бельцах потерялся маленький ребёнок. На помощь пришли карабинеры
Мама ребенка отвлеклась во время прогулки и потеряла ребенка из вида. Она поблагодарила карабинеров за помощь. Фото: Генеральный инспекторат карабинеров Патруль заметил плачущего ребенка, который…
27 Septembrie 2020
Conflictul din regiunea Nagorno-Karabakh, reaprins: bombardamente, civili uciși și tehnică militară distrusă
Conflictul militar dintre Armenia și Azerbaidjan pe seama regiunii disputate Nagorno-Karabakh s-a reaprins, iar cel puțin un elicopter azer a fost doborât în cea mai…
27 Septembrie 2020
Maria Șleahtițchi: „Veniți la Expoziția Paul Goma 85. Veniți aievea și virtual”
– Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” din Chișinău va marca 85 de ani de la nașterea lui Paul Goma vernisând o expoziție. Ce exponate…
27 Septembrie 2020
Împlinirea unui vis de campion
Grigori Faustov a fost unul dintre primii promotori, în calitate de atlet de mare valoare, ai judo-ului moldovenesc, atât în spațiul URSS, cât și pe…
27 Septembrie 2020
За последние сутки в Молдову прибыли почти 7 тысяч человек
За последние 24 часа в пунктах пересечения границы поток людей составил 13 772 пересечений. На пути в Молдову было зарегистрирован ... The post За последние…
В Нагорном Карабахе объявили всеобщую мобилизацию и ввели военное положение из-за возобновления боев
Стороны карабахского конфликта обвиняют друг друга в применении тяжелой техники, беспилотников и артиллерии. Фото: arenanews.am Стороны конфликта в Нагорном Карабахе — Армения и Азербайджан — обвинили друг друга в очередной…
27 Septembrie 2020
Sistemul medical din Republica Moldova a mai pierdut un specialist de valoare
Sistemul medical din Republica Moldova a mai pierdut un specialist de valoare. Este vorba despre Ion Vasilache, directorul IMSP, Centrul de Sănătate, Rudi, Soroca.  „…
27 Septembrie 2020
Спасатели продолжают работы в сгоревшей Национальной филармонии — части здания грозят обрушиться
Для демонтажа опасных конструкций спасатели используют спецтехнику. Фото: dse.md Завтра, 28 сентября, эксперты должны приступить к оценке состояния здания и нанесенному пожаром ущербу. 27.09.2020 - 12:30
27 Septembrie 2020
COVID-19: В Молдове скончался еще один врач
Медицинская система потеряла еще одного врача. Речь идет об Ионе Василаке, директоре Центра Здоровья Рудь, Сорока. «Жизнь, посвященная людям. Вечная ... The post COVID-19: В…
Un microbuz cu pasageri, implicat într-un accident în centrul capitalei. Doi pasageri, transportați la spital
Un microbuz de pe ruta 132 s-a tamponat cu un Nissan în centrul capitalei. Totul s-a întâmplat la intersecția străzilor V. Alecsandri și Alexandru cel…
27 Septembrie 2020
Un protest anti-Covid-1984 a avut loc în centrul Londrei
Un protest anti-Covid-1984 a avut loc în centrul Londrei. Sute de protestatari împotriva restricţiilor antiepidemice şi împotriva vaccinărilor s-au adunat sâmbătă în centrul Londrei. Printre…
27 Septembrie 2020
Еще один депутат «Pro Moldova» заразился COVID-19
Еще один депутат фракции «Pro Moldova» заразился коронавирусом нового типа. Речь идет о депутате Олеге Сырбу. Он имеет легкую форму ... The post Еще один…
Бельчанка выступает в высшей лиге португальского футбола и сыграет против «Бенфики» и «Спортинга»
В португальском клубе Анастасия Сиволобова (справа) обрела новых подруг, среди которых Фернанда Пейнадо из Бразилии. Фото из личного архива Бельчанка выступает в высшей лиге португальского…
27 Septembrie 2020
„A mai plecat la ceruri un Doctor”
Sistemul medical a mai pierdut un medic din cauza coronavirusului. Este vorba despre Ion Vasilache, directorul IMSP, Centrul de Sănătate, Rudi, Soroca. „ O viață…
27 Septembrie 2020
Proiect care va mobiliza cetățenii activi din Cantemir
O comunitate informată, activă și implicată pentru buna guvernare în Cantemir țintește noul Proiect „Consolidarea capacităților locale pentru implementarea Strategiei …
27 Septembrie 2020
Serviciul militar în termen. Cine poate beneficia de scutirea sau de amânarea încorporării
În R. Moldova serviciul militar în termen este obligatoriu. Tinerii care își fac studiile sau cei care au la întreținere copiii, părinții sau frații și…
27 Septembrie 2020
Banca Mondială a restructurat un proiect de 15 milioane USD de modernizare a administrației fiscale
Restructurarea va ajuta Guvernul Republicii Moldova să implementeze măsuri importante de facilități fiscale, care vor susține continuitatea afaceri
27 Septembrie 2020
Turcii ce au construit Arena Chişinău au beneficiat de scutiri de TVA și taxe vamale de 65 milioane
Potrivit Curții de Conturi, doar n 2019, SAM Investment Company SRL, n baza a 263 de declarații vamale a importat mărfuri n valoare de 251,2…
27 Septembrie 2020
Пожар в филармонии: пожарные демонтируют части здания, которые могут обрушиться
Генеральный инспекторат по чрезвычайным ситуациям сообщает новые подробности относительно пожара в здании Национальной филармонии. Сегодня, 27 сентября, спасатели и пожарные ... The post Пожар в…
Vlad Filat: Doamne, apără-mă de așa un avocat, că de procurori mă voi apăra și singur
Vlad Filat: “Doamne, apără-mă de așa un avocat, că de procurori mă voi apăra și singur.” Vlad Filat: Luni voi depune o plângere la Procuratura…
27 Septembrie 2020
Уроженцы Молдовы похищали и насиловали англичанок. Их приговорят к длительному сроку
В конце прошлого года двое обвиняемых похитили и изнасиловали трех женщин. Жертвы выступили с показаниями в суде. Фото: facebook.com/northantspolice Все нападения произошли в выходные дни с 30 ноября…
27 Septembrie 2020
România: Alegeri locale 2020: Președintele și-a exprimat dreptul la vot
Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi la urne pentru a-şi alege primarii, preşedinţii de consilii judeţene, dar şi pe cei care vor face parte,…
27 Septembrie 2020
Peste 13 700 de cetățeni au traversat frontiera în ultimele 24 de ore. Ce încălcări au depistat polițiștii de frontieră
În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 13 772 traversări. Pe sensul de intrare în Republica…
27 Septembrie 2020
Oameni care au fost: Constantin Reabțov – 100 de ani de la naștere (II)
În toamna lui 1944, majoritatea pedagogilor basarabeni (cadre didactice, preoți, funcționari publici, savanți) și-au părăsit vatra, refugiindu-se peste Prut. Nu …
27 Septembrie 2020
Выборы президента 2020: Сколько избирательных участков будут открыты на Левом берегу Днестра
Для граждан с правом голоса из населенных пунктов на левом берегу Днестра, муниципалитета Бендеры и некоторых населенных пунктов Каушанского района ... The post Выборы президента…
În România s-au început alegerile locale
Astăzi, 27 septembrie, în România s-au început alegerile locale. Românii vor merge la urne pentru a-i vota pe cei care vor conduce administrația  din localitățile…
27 Septembrie 2020
Când Moldova va trece la noile reguli ale pieței energiei electrice
Aceste reforme sunt parte a procesului de integrare a pieței energiei electrice ntre Ucraina și Moldova și sunt necesare pentru a asigura o tranziț
27 Septembrie 2020
România: Alegeri Locale 2020: Românii îşi aleg reprezentanţii în administraţia publică locală
La Alegerile locale 2020, care au loc astăzi, 27 septembrie, românii vor merge la urne pentru a-i vota pe cei care vor conduce administrația  din…
27 Septembrie 2020
В Молдову впервые прибыла председатель Межпарламентского союза
Впервые в истории Республики Молдова в период с 26 сентября по 2 октября Молдову посетит председатель Межпарламентского союза (МПС) — ... The post В Молдову…
Retrospectiva economică Mold_Street.com pentru perioada 20 – 26 septembrie 2020
Primăria municipiului Chișinău ndeamnă mediul de afaceri să participe la parteneriate publice-private.
27 Septembrie 2020
Clauzele abuzive din contracte: ce sunt și cum le recunoaștem
Orice contract încheiat pentru vânzarea de bunuri, prestarea de servicii și executare de lucrări trebuie să fie elaborat într-un limbaj clar şi inteligibil, precum şi…
27 Septembrie 2020
Скончался почётный гражданин Бельц священник Павел Паюл
Павел Паюл родился 5 июля 1942 года. В 2012 году ему было присвоено звание почетного гражданина Бельц. Фото из архива "СП" Не стало одного из…
27 Septembrie 2020
Avertismentul Poliției pentru șoferii ce parchează neregulamentar: Mașinile vor fi evacuate și duse la parcări speciale
Poliția anunță că, în următoarele zile, vor fi desfășurate ample activități de prevenire și combatere a fenomenului de parcare neregulamentară a mijloacelor de transport. Astfel,…
27 Septembrie 2020
Грозовые дожди на территории всей Республики: прогноз погоды на 27 сентября
Согласно данным Государственной гидрометеорологической службы Молдовы 27 сентября на всей территории Молдовы ожидаются грозовые дожди.  Максимальная температура воздуха в центральных ... The post Грозовые дожди…
15 новых случаев смерти от коронавируса в Молдове
Минздрав сообщает о регистрации новых случаев смерти от COVID-19: Смерть 1265: 84-летняя женщина, Тараклийский район. Госпитализирована 7 августа в РБ ... The post 15 новых…
868 новых случаев COVID-19 в Молдове
Еще 868 новых случаев заражения COVID-19 подтверждены сегодня в Республике Молдова. Из общего числа случаев 5 случаев импортированы (Турция-3, Германия-1, ... The post 868 новых…
Radio EcoFM Făleşti: Emisiunea din 25.09.2020
În program:- Ședința ordinară a Consiliului orășenesc;- Priorități pentru populație: drumuri bune, apă și canalizare;- Zilele Europene ale Patrimoniului; The post Radio EcoFM Făleşti: Emisiunea…
26 Septembrie 2020
FOTO, VIDEO/ Un nou protest al femeilor în Belarus: Președintele nostru este Sveta
Sâmbătă, 26 septembrie, femeile protestează din nou la Minsk pentru a cere plecarea președintelui Aleksandr Lukașenko. Odată cu protestul, au început și arestările, notează Reuters.…
26 Septembrie 2020
«Жжём не по-детски»: Дима Марку рассуждает о свадьбе Кику, обещаниях Санду и фаер-шоу Усатого
Стоп-кадр видео «Жжём не по-детски»: Дима Марку рассуждает о свадьбе Кику, обещаниях Санду и фаер-шоу Усатого В свет вышел второй выпуск развлекательно познавательного шоу «Жжём…
26 Septembrie 2020
Двое бельчан награждены медалью «Meritul Civic»
Надежда Крыжановская и Ион Русу награждены медалями. Коллаж "СП" Указы президента о награждении граждан государственными наградами опубликованы в «Официальном мониторе» 25 сентября. 26.09.2020 - 18:37
26 Septembrie 2020
Încă un lucrător medical s-a stins din cauza COVID-19. În total, au fost înregistrate 15 decese
15 persoane au decedat din cauza noului tip de coronavirus în ultimele 24 de ore. Printre victime se numără moașa Elena Suvac, dar și asistenta medicală…
26 Septembrie 2020
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curatăThe english version of site is out of work