en
Versiunea veche a site-ului

API este membru al Asociaţiei Mondiale a Ziarelor şi a Producătorilor de Ştiri
(World Association of Newspapers and News Publishers – WAN/IFRA)


API: 20 de ani pentru o presă profesionistă, neangajată şi profitabilă
Ştiri API
#Checked: Statutul de neutralitate al R. Moldova nu presupune automat și neparticiparea militarilor la exerciții internaționale

Presa afiliată Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) precum și cea pro-Kremlin au făcut un mare tam-tam pe tema blocării de către președintele Dodon a participării militarilor moldoveni la exercițiul anual și internațional de pregătire „Rapid Trident 2017” ce se desfășoară în Ucraina (8-23 septembrie) la Centrul de instruire de lângă Yavoriv, Ucraina. Decizia președintelui de a suspenda participarea contingentului de 57 de militari la exercițiul militar fusese făcută publică pe toate canalele principale controlate de PSRM, inclusiv NTV Moldova, sub forma unei adrese oficiale către Ministerul Apărării AICI și opinii ale „experților” AICI. Evident că și „jurnaliștii” pro-Kremlin nu a putut sta deoparte, așa că s-au mobilizat pe Sputnik.md pentru a accentua narativul presei socialiștilor și al președintelui Dodon. Să vedem dacă argumentele aduse de către Administrația Prezidențială privind statutul de neutralitate al R. Moldova au acoperire factuală în acest caz.

Analiza titlului: Titlurile materialelor de pe NTV Moldova și Sputnik.md sunt aparent neutre, dar cu formulări tendențioase și scoase din context: „la un exercițiu în Ucraina”, „o sfidare a neutralității” și „militarii noștri merg în Ucraina”, pentru a induce cititorului ideea că soldații moldoveni vor participa la un conflict armat. Dacă în cazul NTV Moldova se pune accentul pe imaginea președintelui Dodon și a conceptului de neutralitate, pe Sputnik.md vom descoperi o accentuare a conflictului politic dintre Guvern și Administrația Prezidențială.

Context: Declarațiile președintelui Dodon, precum și interpretarea acestora în presă au apărut ca urmare a intenției Ministerului Apărării de a trimite 57 de militari moldoveni la exercițiul militar internațional „Rapid Trident 2017” (8-23 septembrie) ce se desfășoară la Centrul internaţional de menţinere a păcii Yavoriv din Ucraina, program finanțat de NATO. La exercițiu participă circa 1800 de militari din 14 ţări: Bulgaria, Canada, Estonia, Italia, Georgia, Lituania, R. Moldova, Norvegia, Polonia, România, Turcia, Ucraina, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord şi Statele Unite ale Americii. Obiectiv: interoperabilitatea între Ucraina, SUA, statele aliate și cele partenere (din programul Parteneriatului pentru Pace).

În cadrul exercițiului se va pune accent pe desfășurarea operațiunilor de menținere a păcii pentru un mediu sigur și securizat.

Falsul narativ: Folosindu-se de Art. 88 alin (1) din Constituție, președintele Dodon anunțase pe contul de Facebook că a suspendat hotărârea de Guvern cu privire la participarea militarilor moldoveni la exercițiul internațional din Ucraina, argumentând că executivul a încălcat prevederile Legii cu privire la apărarea națională (Art. 33, alin. 3) și că „Republica Moldova este un stat neutru conform Constituției, iar militarii moldoveni, reiterez, nu trebuie să participe la exercițiile militare desfășurate sub egida unui sau altui bloc militar”. De asemenea, în cadrul unui material publicat de NTV Moldova, șeful biroului ITAR-TASS în R. Moldova, Valeri Demidețki, menționase că prin trimiterea unui contingent militar într-un stat ca Ucraina, aflată în război, R. Moldova ar rămâne automat fără neutralitate și ar arăta că „ne poziționăm de partea cuiva”. De asemenea, potrivit aceluiași Demidețki, militarii moldoveni vor merge la „acest training” (sic!) cu scopul de a face schimb de experiență cu militarii ucraineni, aceștia din urmă fiind acuzați de „bombardarea oamenilor pașnici din Donbass”.

Materialul se încheie cu informații false referitoare la exercițiul „Rapid Trident 2017”: sunt antrenați 3000 de ostași printre care se numără „participanți la războiul din Donbass”.

Date factuale: Pentru început menționăm că nu ne vom referi la oportunitatea sau legalitatea actelor legale emise de Administrația Prezidențială de la Chișinău pe acest subiect. De fapt, aici ne interesează interpretarea conceptului de „neutralitate” în cazul dat, folosind argumente factuale de ordin juridic.

Așadar, R. Moldova participă la exercițiul internațional „Rapid Trident 2017” în calitate de stat inclus în programului Parteneriatul pentru Pace (PpP). Acest statut nu presupune automat o obligație de aderare la NATO sau o încălcare a Art. 11 din Constituție cu privire la „neutralitatea permanentă”. Programul vizează „d) dezvoltarea relaţiilor militare de cooperare cu NATO, în scopul planifcării, instruirii şi exerciţiilor comune pentru consolidarea capacităţii lor de a efectua misiuni de menţinere a păcii, cercetare şi salvare, operaţiuni umanitare şi alte acţiuni ce pot fi convenite ulterior”, conform prevederilor primului Document-cadru emis în ianuarie 1994 de șefii de state și guverne NATO plus statele incluse în PpP, printre acestea din urmă fiind și R. Moldova. Obiectivul asumat în paragraf fusese reiterat cu ocazia semnării celorlalte documente de revizuire și planificare (PARP, IPAP).

În ceea ce privește aprecierea președintelui Dodon, trebuie să subliniem că textul Constituției R. Moldova NU prevede expres dacă participarea militarilor la exerciții internaționale în străinătate sau pe teritoriul țării reprezintă o încălcare a dreptului neutralității. Reieșind din Articolele 134 și 135, singura autoritate care poate interpreta Constituția este Curtea Constituțională, iar aceasta s-a expus sub forma unei aprecieri AICI la sesizarea nr.37b din 26.05.2014 privind interpretarea art.11 din Constituţia R. Moldova (26.05.2014). Iată câteva referințe importante:

Dreptul neutralității nu impune condiții suplimentare care să limiteze politica externă a statului neutru și nici nu definește poziția pe timp de pace a unui stat neutru permanent. În special, practica și doctrina tradițională nu au împiedicat statele neutre să colaboreze cu autoritățile militare străine pentru a pregăti măsuri comune de apărare. În mod similar, un stat care s-a proclamat permanent neutru nu are obligația de a-și extinde neutralitatea asupra domeniului politic, ideologic sau economic (a se vedea „White Paper on Neutrality”, Anexă la Raportul privind politica externă a Elveției pentru anii 90 din 29 noiembrie 1993).

  1. În lumina provocărilor cu care se confruntă statele la sfârșitul secolului XX și începutul secolului XXI, neutralitatea nu poate fi înțeleasă ca un statut care justifică inacțiunea și neimplicarea, ca o poziție de pasivitate și izolare.

  2. Dacă neutralitatea ar însemna interzicerea cooperării cu alte țări în domeniul politicii de securitate, aceasta ar reprezenta un obstacol periculos pentru măsurile internaționale care vizează combaterea acestor amenințări.

  3. Orice țară care nu participă la cooperarea în domeniul politicii internaționale de securitate riscă să fie izolată. O astfel de țară nu ar mai fi un partener respectat și echitabil în Europa. În caz de amenințare, probabil că nu ar putea să se bazeze pe solidaritate și sprijin din partea partenerilor săi și ar fi deosebit de vulnerabilă la anumite pericole.

și

174 […] În măsura în care, la sfârșitul secolului trecut, armele s-au dezvoltat în așa fel încât să nu mai putem asigura apărarea noastră decât prin cooperarea cu alte țări în anumite domenii, această cooperare (cu condiția să nu depășească anumite limite) trebuie considerată compatibilă cu spiritul neutralității. Acest lucru se aplică cu atât mai mult cu cât un stat neutru nu este numai îndreptățit, ci și obligat să ia măsuri de precauție militare pe care le poate solicita în mod rezonabil, pentru a-i permite să se apere eficient împotriva atacurilor posibile.

Dacă ne uităm pe lista statelor care și-au declarat prin Constituție statutul de neutralitate disponibilă pe Wikipedia AICI, vom identifica două state-etalon: Elveția și Japonia. Ambele nu pot fi parte a unui conflict și nici nu pot face parte dintr-un bloc militar, dar asta nu le împiedică să participe la exerciții militare internaționale sau misiuni internaționale de peacekeeping.

De asemenea, trebuie să subliniem că în urma conflictului asimetric din Donbass, Ucraina n-a declarat război niciunui stat din afară, chiar dacă autoritățile de la Kiev au acuzat în mod public Federația Rusă de sprijin militar și logistic acordat forțelor separatiste din Donețk și Luhansk. După cum bine știți, cele două state NU au rupt în totalitate relațiile diplomatice (așa cum se procedează în caz de război), acestea menținându-și ambasadele.

Potrivit comunicatului de presă oferit de Ministerul Apărării din Ucraina, în cadrul exercițiului internațional schimbul de experiență va fi unul reciproc. Mai mult, în cadrul exercițiului aviatorii americani îi vor instrui pe colegii lor ucraineni la aerodromul militar Petro Franko, după o serie de cursuri de pregătire practice și teoretice de evacuare rapidă, transport și dislocare de personal și echipamente.

Exercițiul întrunește un număr total de aprox. 1800 de militari din 14 state, la care participă soldați în termen. Nu există niciun comunicat din partea Ministerului Apărării al Ucrainei că la exercițiul „Rapid Trident 2017” ar fi trimiși militari ucraineni participanți în trecut la Operațiunea Antiteroristă (ATO).

Tehnica dezinformării: prezentarea unilaterală și selectivă a faptelor, negarea faptelor, falsul expert, manipularea prin falsuri.

Sursa: NTV Moldova este un post de televiziune a cărei licență de emisie a fost obținută la sfârșitul anului 2015 de către firma administratoare – Exclusiv Media SRL aflată în proprietatea lui Corneliu Furculiță și administrată de consilierul socialist Petru Burduja. Mai mult, NTV Moldova folosește aceeași marcă comercială cu postul rusesc NTV, unde asociat majoritar este grupul Gazprom. Mai multe detalii AICI.

Domeniul Sputnik.md a fost înregistrat pe 9 iulie 2014, fiind afiliat cu Agenția de știri Ria Novosti. Aceasta este una dintre principalele portavoci ale Moscovei în R. Moldova și România. Este înregistrată de „Rossiya Segodnya” SRL, al cărei reprezentant este Vladimir Novosadiuc. Acesta, împreună cu soţia sa, Rita Ţvic, sunt şi cei care au intermediat preluarea Euro TV şi Alt TV în vara anului 2014, de către omul de afaceri şi actualul primar de Orhei, Ilan Shor. Rita Ţvic este fondatoarea „Klassika Media” SRL și fondatoarea „Media Resurse” SRL şi „Alternativ-TV” SRL, gestionarele Euro TV şi Alt TV. Dispune de o secțiune dedicată MOLDOVA-ROMÂNIA.

Sursa: CheckMedia.ro

 

 

 

 

comments powered by Disqus
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
DUMITRU MITITELU
jurnalist, redactor al ziarului "Gazeta de Vest", unul dintre fondatorii API
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Cronică API
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
ZIARELE API LA MINUT
Газовые турбины на «CET-Nord» установит румынская компания
Фото: Юрий Лях Контракт с победителем конкурса руководство предприятия подписало в четверг, 12 июля. 24.09.2017 - 17:05
24 Septembrie 2017
В Бельцах вырубят и омолодят сотни деревьев
Снесут более 350 деревьев, омолодят около 200. Фото из архива "СП" В списке деревьев, подлежащих вырубке, указано более 140 адресов. Ещё по 46 адресам проведут…
24 Septembrie 2017
Ce competenţe şi atribuţii are Biroul de legătură NATO de la Chişinău?
Într-un interviu pentru dw.com, șefa Biroului de legătură NATO din Chișinău, Kristina Baleisyte a făcut precizări legate de activitatea sa. Baleisyte s-a referit inclusiv la cererea preşedintelui ales, Igor…
24 Septembrie 2017
Școală la Praga
Când am plecat din Moldova, mi-am dat seama cât de multe lucruri aș fi putut învăța mai devreme, în mod special la școală, și cât…
24 Septembrie 2017
Manifestaţii PSRM în trei oraşe din ţară. Care sunt revendicările protestatarilor?
Partidul Socialiștilor organizează azi un protest național „împotriva guvernării antipopulare, în sprijinul președintelui și a inițiativelor sale”. Manifestațiile au loc simultan în trei orașe: Bălți, Anenii Noi…
24 Septembrie 2017
«Шериф» не оставил «Заре» шансов
Фото: Юрий Лях Бельцкая «Заря» в воскресенье, 17 сентября, на городском стадионе в рамках 10-го тура чемпионата Молдовы по футболу в Национальном дивизионе встречалась с лидером первенства тираспольским «Шерифом». 24.09.2017 - 11:17
24 Septembrie 2017
Reacţia lui Plahotniuc la documentele Interpol făcute publice de Usatîi, care ar arăta că liderul PDM e învinuit de trafic de fiinţe umane
Recent, Renato Usatîi a prezentat documente despre care spune că ar confirma faptul că Interpol s-a interesat de activitatea lui Vlad Plahotniuc, liderul PDM. Primul…
24 Septembrie 2017
JurnalDeEmigrant. Durere în rate
Vacuum. Vid. Vid. Vacuum. Vacuuuuuum… O bulă protectivă s-a format în jurul meu. În ea totul se aude mai încet. Prin ea multe nu ajung…
24 Septembrie 2017
Trompetist de succes la 11 ani
La doar 11 ani, Vasile Tinei a reuşit să cânte alături de compozitorul Eugen Doga, să culeagă succese la concursurile de talente prin capacităţile sale…
24 Septembrie 2017
Cadouri gratuite tuturor profesorilor
Mișcarea Civică "Tinerii Moldovei" va trimite gratuit un calendar tuturor profesorilor din Republica Moldova, cu ocazia Zilei Pedagogului. Cadourile vor fi expediate la solicitarea elevilor…
24 Septembrie 2017
Şi iar Septembrie revine
Şi iar Septembrie revine Cu Deceluşi în clasa-ntâi, Urcând a Vieţii scări divine, Cu-n teanc de Cărţi la căpătâi. În cel de azi Program al…
24 Septembrie 2017
Săptămâna 25 septembrie - 1 octombrie 2017
BERBEC  Sănătate Luni și marți, Luna se mișcă prin casa filozofiei de viață, indiciu cum că în primele zile ale săptămânii s-ar putea să ai…
24 Septembrie 2017
Aparatul a stricat imaginea lui Igor Dodon
”Mi-aţi stricat imaginea! Din rău în mai rău! Eu voi schimba aparatul! Voi lua un aparat bun, care să îmi facă o imagine reuşită, nu…
24 Septembrie 2017
Toamna oligarh(at)ului în trei tonuri de criză
În oligarhatul autohton a venit toamna și, ca peste tot, spectacolul naturii capătă tonuri și nuanțe dintre cele mai aprinse. S-a intrat în alt ciclu…
24 Septembrie 2017
Moldova 1 a refuzat să acorde o oră de emisie pe săptămână pentru PAS și PPDA. Ambele formațiuni au anunțat noi proteste pentru 1 octombrie
Conducerea postului de televiziune Moldova 1 a respins solicitarea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) și a Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA) de a acorda…
23 Septembrie 2017
Автомобиль въехал в аптеку на 8 квартале
Фото Алёны Бешиги В субботу вечером, 23 сентября, на остановке у магазина "Восход" случилось ДТП. Автомобиль вылетел на тротуар и въехал в здание аптеки на…
23 Septembrie 2017
Чьи имена носят бельцкие улицы: Василе Александри
Площадь Василе Александри. Фото из архива "СП" Чьи имена носят бельцкие улицы: Василе Александри«СП» продолжает исследовать городские улицы в краеведческой рубрике.
23 Septembrie 2017
Fotoreportaj // Ploaia de ieri a scos în evidență calitatea foarte proastă a drumului de pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt
Șoseaua recent reparată de pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt s-a deteriorat rău de tot, ploaia de vineri a scos în evidenţă calitatea extrem…
23 Septembrie 2017
Partidul Socialiștilor organizează un protest „împotriva guvernării antipopulare” și „în sprijinul președintelui”
Partidul Socialiștilor organizează duminică, 24 septembrie un protestul național „împotriva guvernării antipopulare, în sprijinul președintelui și a inițiativelor sale”. Manifestația va avea loc simultan în trei orașe,…
23 Septembrie 2017
PDA și PAS anunță un nou protest împotriva votului mixt pe 1 octombrie
„Cerem în continuare eliberarea necondiţionată a lui Alexei Alexeev”
23 Septembrie 2017
Pavel Filip a solicitat la ONU retragerea trupelor ruse de pe teritoriul R. Moldova
În  cadrul celei de-a 72-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, prim-ministrul Pavel Filip a solicitat retragerea trupelor ruse de pe teritoriul R. Moldova, făcându-se referire…
23 Septembrie 2017
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curatăThe english version of site is out of work