en
Versiunea veche a site-ului

API este membru al Asociaţiei Mondiale a Ziarelor şi a Producătorilor de Ştiri
(World Association of Newspapers and News Publishers – WAN/IFRA)


API: 20 de ani pentru o presă profesionistă, neangajată şi profitabilă
Ştiri API
#Checked: Bogdan Țîrdea preferă să manipuleze prin statistici false

În cadrul emisiunii „На Самом Деле” („De fapt”– trad.) din 10.06.2017, analistul și deputatul fracțiunii PSRM Bogdan Țîrdea declara că în jur de 150 de întreprinderi din R. Moldova s-ar fi întors pe piața rusă, iar în primele cinci luni ale anului 2017 exporturile moldovenești în Federația Rusă au crescut cu 42%. Propunem să verificăm datele respective folosind metodele consacrate de fact checking.

Analiza titlului: Titlul „На Самом Деле „Провал антироссийского демарша ДПМ” 10.06.17” este neutru, fiind caracteristic filmulețelor urcate pe canalul NTV Moldova de pe You Tube.

Context: Declarația este făcută în contextul difuzării emisiunii „На Самом Деле” pe postul NTV, unde analistul Bogdan Țîrdea – ideolog neoficial al PSRM, prezenta principalele realizări ale președintelui Dodon în urma celor cinci vizite de lucru efectuate în Rusia.

Falsul narativ: Potrivit realizatorului emisiunii, în urma celor cinci întâlniri avute cu omologul său de la Kremlin, președintele Dodon ar fi obținut: 1) amnistia a circa 100 mii de muncitori moldoveni aflați în Rusia; 2) întoarcerea pe piața rusească a circa 150 de întreprinderi moldovenești, precum și 3) creșterea exporturilor de mărfuri moldovenești pe piața rusească cu 42%, în decurs de numai cinci luni ale anului 2017 (min. 2:46 – 3:07).

Date factuale: Luând în considerare faptul că nici până în prezent nu sunt disponibile date statistice oficiale privind numărul real al muncitorilor moldoveni din Rusia care ar fi beneficiat de amnistia instituită în urma „vizitelor” președintelui Dodon la Kremlin, precum și cifra reală al companiilor moldovenești care au scăpat de embargourile/interdicțiile impuse de Rospotrebnadzor (2006, 2013, 2014), revenind brusc pe piața rusă; posibil ca analistul Țîrdea să fi inventat cifrele prezentate în cadrul emisiunii, mai ales că nu s-a referit la nicio sursă oficială. Vom încerca cel puțin să corelăm cifrele cu câteva date obținute de echipa CheckMedia.

Potrivit datelor extrase din comunicatele publicate pe site-ul oficial al Rospotrebnadzor, în 2013, din cele 43 de firme moldovenești producătoare de băuturi alcoolice, doar 21 de companii exportau pe piața din Rusia; urmând ca în 2014, în urma interdicțiilor impuse de Moscova ca urmare a semnării Acordului de Asociere cu UE de către Chișinău, volumul acestei categorii de exporturi pe piața rusă să se reducă la 56 644,8 litri de alcool.

În intervalul anilor 2015-2016, pe lângă câteva companii din regiunea separatistă transnistreană, embargoul rusesc este anulat pentru următoarele companii din UTA Găgăuzia: „Vina Comrata” SA, „Tomai Vinex” SA, „Invinprom” SRL, Î.M. „KAZAYAK-VIN” SA și „Vinăria Bostavan” SRL, și asta în urma solicitării oficiale din partea bașcanului autonomiei găgăuze – Irina Vlah. În 2017, doar o singură companie producătoare de vinuri a reușit să recapete licența de export în Rusia – SA „CRICOVA”, chiar dacă Dodon și-a pus mari speranțe în delegația de la Rospotrebnadzor trimisă în inspecție la 13 vinării.

Promisiunile demnitarilor ruşi de a facilita exportul de produse din Moldova şi de a extinde lista ei de furnizori pe piaţa Federaţiei Ruse s-au soldat cu noi restricții. Un caz emblematic este cel al introducerii restricțiilor temporare de către Rosselhoznadzor la export pentru șase din opt exportatori moldoveni de carne în Rusia: „IDT Bardar”, „Antadro”, „Gavris-Prim”, „Lamos-Carne”, „Tehnostel Car” şi „Navelina”. Cele șase întreprinderi nu-şi mai exportă producţia în Federaţia Rusă din aprilie 2014, însă din motiv că Rosselhoznadzor a impus interdicţii după semnarea Acordul de Asociere cu UE. În prezent mai sunt doi exportatori de carne care au certificatele suspendate: SC „CARNE-SUD” SRL și „CARMEZ” SA.

Analistul Țîrdea dezinformează intenționat și pe tema creșterii exporturilor moldovenești cu 42% pe piața rusească. Conform comunicatului de presă emis de Biroul Național de Statistică (BNS), această creștere de +42% a exporturilor se referă la perioada ianuarie-aprilie 2017 (deci patru luni și nu cinci), comparativ cu perioada similară a anului 2016 – fapt omis în emisiune. Să nu uităm că anul încă nu s-a încheiat, iar evoluția lunară a exporturilor variază și în funcție de sezonul agricol (Figura 1):

Tehnica dezinformării: Manipularea prin falsuri, logica falsă.

Sursa: NTV Moldova este un post de televiziune a cărei licență de emisie a fost obținută la sfârșitul anului 2015 de către firma administratoare – Exclusiv Media SRL aflată în proprietatea lui Corneliu Furculiță și administrată de consilierul socialist Petru Burduja. Mai mult, NTV Moldova folosește aceeași marcă comercială cu postul rusesc NTV, unde asociat majoritar este grupul Gazprom. Mai multe detalii aici.

Exclusiv Media SRL este și proprietară a televiziunii on-line de limbă rusă TSN, dar și a ziarului de limbă rusă Аргументы и факты (Argumentî i faktî), care a preluat marca comercială de la ziarul din Rusia cu același nume. Din documentele consultate de reporterii RISE, Exclusiv Media SRL a semnat pe 1 februarie 2012, la Moscova, contractul de utilizarea a mărcii Аргументы и факты.

În 2016, echipa de jurnaliști de investigații de la Rise Moldova descoperă o schemă a unei afaceri secrete cu o companie offshore conectată la Federația Rusă și creată în Bahamas, prin care Partidul Socialiștilor a transferat pentru campania prezidențială 33 milioane lei (1,5 milioane euro), sumă care depășește cu mult bugetul PSRM de la alegerile locale din 2015. Transferul este asigurat de Exclusiv Media SRL prin împrumuturi către persoane afiliate Partidului Socialiștilor. Mai multe detalii aici.

comments powered by Disqus


MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
DUMITRU MITITELU
jurnalist, redactor al ziarului "Gazeta de Vest", unul dintre fondatorii API
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Cronică API
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
ZIARELE API LA MINUT
Мусоровозы выстроились в центре Бельц в ожидании премьер-министра
Грузовики с мусором выстроились на стоянке у завода "Рэут". Фото: С. Паскарь Около 10 гружённых мусором машин выстроились на стоянке в знак протеста против закрытия…
24 Mai 2018
Andrei Nastase: Vreau să fiu primarul tuturor și să lucrăm împreună pentru ceea ce ne unește: dragostea pentru Chișinău și nevoia unei vieți mai bune aici, la noi Acasă
DRAGII MEI, Vă mulțumesc pentru încrederea pe care mi-ați acordat-o în primul tur al alegerilor. Acest lucru mă onorează și mă obligă. Am trecut cu…
24 Mai 2018
(grafic) Profilul milionarilor din R. Moldova
Numărul milionarilor în R. Moldova este în creștere. Anul trecut, 1 792 de persoane au înregistrat venituri mai mari de un milion de lei. Cel…
Коммунальные службы Бельц предупреждают об отключениях
Фото из архива "СП" Коммунальные службы Бельц предупреждают об отключенияхОбъявления об отключениях и профилактических работах в муниципии Бельцы на ближайшие дни.
24 Mai 2018
VIDEO/ „Sunt dezgustat”. Roman Boțan și-a dat demisia din funcția de președintele a Comisiei securitate din Parlament
Orheianul Roman Boțan, membru PL și deputat în parlamentul RM, și-a dat astazi demisia din funcția de președintele a Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică…
24 Mai 2018
Бельцкая афиша на неделю: концерты, фестиваль, шоу
Фото иллюстративное: facebook.com/europedayinMoldova Бельцкая афиша на неделю: концерты, фестиваль, шоуАнонсы развлекательных и спортивных мероприятий с 25 по 31 мая.
24 Mai 2018
Instanța respinge contestația PAS privind legalitatea alegerilor în Jora de Mijloc. Tauber:„Justiția iarăși a triumfat”
Judecătoria Orhei a respins astăzi, 24 mai, contestația depusă de Partidul „Acțiune și Solidaritate” (PAS), condus de Maia Sandu, privind legalitatea alegerilor de duminică din…
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curatăThe english version of site is out of work