en
Versiunea veche a site-ului

API este membru al Asociaţiei Mondiale a Ziarelor şi a Producătorilor de Ştiri
(World Association of Newspapers and News Publishers – WAN/IFRA)


API: 20 de ani pentru o presă profesionistă, neangajată şi profitabilă
Ştiri API
Cetățenii au fost îndemnați să depună plângeri împotriva instituțiilor de presă care manipulează
Locuitori ai comunei Sculeni implicați în discuții despre tehnicile de manipulare informațională
Foto: API

Peste 30 de profesori și elevi din comuna Sculeni, raionul Ungheni, dar și alți localnici,  au participat la o dezbatere la tema informațiilor false și tendențioase în mass-media şi în alte surse de informare şi comunicare, desfășurată de API, în colaborare cu ziarul “Unghiul”, la 31 octombrie a.c. Experții le-au vorbit  participanților despre manipulare și propagandă, le-au explicat tehnicile la care recurg unele instituții mass-media pentru a manipula publicul, fiind ghidați de interesul patronilor, care în majoritatea cazurilor sunt politicieni, au oferit soluții și recomandări cum să analizeze critic produsele mass-media și să se protejeze de informațiile nocive. 

„Manipularea este o acțiune întreprinsă de cineva cu scopul de a determina anumite persoane, grupuri sociale, să acționeze așa cum dorește acesta. Cei care manipulează recurg la diferite tehnici pentru a induce în eroare cu argumente false, apelând la aspectele emoționale nu la cele raționale. Propaganda e tot un fel de manipulare doar că e o activitate sistematică prin care se transmite, se promovează anumite idei de pe pozițiile unei anumite grupări sociale și ideologii, cu scopul de a le schimba cetățenilor opiniile, comportamentul, ca să acționeze conform scopurilor și intereselor celor care desfășoară această propagandă”, a menționat experta API, Viorica Zaharia, care este și președinta Consiliului de Presă din R. Moldova. „O știre trebuie să prezinte o noutate și să reflecte un fapt, nu opinia jurnalistului. Aceasta trebuie să răspundă la câteva întrebări de bază: Cine? Ce? Unde? Când? De ce? Dacă nu găsiți răspuns la toate aceste întrebări, s-ar putea ca jurnalistul să fi avut intenția să ascundă ceva. De asemenea, într-o știre despre un conflict trebuie să fie prezente toate părțile vizate, să se ofere dreptul la replică tuturor celor acuzați. La dezbaterile televizate, de multe ori, sunt invitați mai mulți experți care susțin aceeași părere. De cele mai multe ori, prin astfel de emisiuni se urmărește manipularea, și nu informarea. Vă îndemnăm să aveți o abordare critică și să verificați informația din mai multe surse independente una de alta”, a specificat V. Zaharia.

„Dacă întâlniți informații cu titluri senzaționale, greu de crezut la prima vedere, pe un site necunoscut, o știre de genul că în România a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 8 grade pe scara Richter și au decedat câteva mii de persoane, să știți că este un semn vădit că e un fals, e o minciună. Cineva încearcă să vă convingă să citiți această știre. Vă recomand să nu accesați astfel de știre și să le faceți rating acestor pseudo site-uri. Accesați site-uri cunoscute, în care aveți încredere, dacă această știre e adevărată ea va apărea neapărat și acolo”, a menționat unul din responsabilii Campaniei “STOP FALS”, Ion Mazur, șeful Departamentului Advocacy, Publicații și dezvoltare organizațională API.

Unii participanți au menționat că tehnicile de manipulare expuse de experți sunt sesizate, deseori, în buletinele informative la majoritatea posturilor de televiziune recepționate pe teritoriul comunei Sculeni, de aceea ei dau preferință postului național de radio și televiziune. Experții le-au oferit unele sfaturi și în acest sens. “Trebuie să fiți precauți și exigenți și față de aceste instituții media, față de informația difuzată în buletinele de știri, deoarece în trecutul nu prea îndepărtat ele au avut probleme de ordin deontologic, au fost acuzate de partizanat politic în favoarea guvernării.  Dacă aveți bănuieli că ceva nu este în regulă în politica editorială semnalați Consiliul de Observatori al IPNA “Teleradio-Moldova”, cereți să fie înlăturate aceste abateri, atenționați presa independentă, opinia publică. Este o instituție publică finanțată din banii contribuabililor, din impozitele noastre, inclusiv ale dvs., prin urmare meritați informații corecte și de calitate”, a explicat I. Mazur. “Puteți depune o sesizare colectivă la Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA), care are atribuții de a aplica amenzi și chiar de a retrage licența posturilor respective, chiar dacă eficiența CCA este scăzută, deoarece este influențată politic, acest drept trebuie folosit. Puteți apela și la Consiliul de Presă, care deși nu aplică sancțiuni, poate media conflictele dintre consumatorii de media și instituțiile mass-media”, a adăugat V. Zaharia.

„Până acum credeam că tot ce se arătă la televizor este adevărat. Niciodată nu m-am gândit că televiziunea poate folosi asemenea trucuri și tehnici de manipulare. Dezbaterea de astăzi mi-a deschis ochii și chiar am început să vad anumite lucruri cu alți ochi. De acum încolo înainte voi face și o selecție a posturilor TV, a site-urilor. Voi încerca să neglijez unele știri senzaționale, nu le voi deschide și multiplica”, a opinat una din participante  - Olga Nisterovschi, elevă la L.T. „Sculeni”.

„Datorită acestui seminar plec acasă cu foarte multă informație importantă. Informații pe care oricum le intuiam, le știam făcând parte din sistemul de educație, dar astăzi toate acele intuiții mi-au fost confirmate. Pentru mine este dureros faptul că oamenii de la țară sunt foarte naivi și prost informați despre ce informație trebuie să consume. Ei sau au la îndemână doar câte unul sau două canale de știri, poate că și din acest motiv ei nu înțeleg încă diferența. Toată această propagandă politică care se face mai ales în alegeri se face anume pe canalele de televiziune la care ei au acces. Oamenii au atâta încredere în acele posturi, încât dacă încerci să-i contrazici devin violenți. Avem speranța că dacă noi profesorii am lucra cu tânăra generație și le-am explica cum să selecteze corect informația pe care o primesc din presă, ar fi o soluție bună”, a declarat  profesoara Natalia Guțu.

Evenimentul a fost organizat în cadrul Campaniei media împotriva informației false şi tendențioase STOP FALS!, desfășurată de Asociația Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Asociația Telejurnaliștilor Independenți din Moldova (ATVJI).

 

comments powered by Disqus
MEMBRII API
Persoane juridice
JURNAL DE CHIȘINĂU
director fondator - Val Butnaru
http://www.jc.md/
GAZETA SATELOR
director - Constantin Rotaru
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
DUMITRU MITITELU
jurnalist, redactor al ziarului "Gazeta de Vest", unul dintre fondatorii API
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
ZIARELE API LA MINUT
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curatăThe english version of site is out of work