en
Versiunea veche a site-ului

API este membru al Asociaţiei Mondiale a Ziarelor şi a Producătorilor de Ştiri
(World Association of Newspapers and News Publishers – WAN/IFRA)


Ştiri API
„Cartea neagră a risipei banilor publici”, distribuită în toată țara
Foto: Bestseller

La trei săptămâni de la lansarea primei ediții a „Cărții negre a risipei banilor publici în Republica Moldova”, lucrarea a ajuns în mai multe librării, biblioteci, instituții publice, dar și la jurnaliști și alte persoane interesate.

Imediat după lansarea care a avut loc în cadrul Forumului Mass-Media 2019, Curtea de Conturi a Republicii Moldova a solicitat 50 de exemplare ale „Cărții negre”. 30 de exemplare au ajuns în raionul Rezina, unde Tudor Iașcenco, directorul ziarului „Cuvântul” și unul dintre autorii investigațiilor jurnalistice incluse în carte, le-a distribuit la mai multe biblioteci publice și instituții publice, alte 30 de exemplare au fost distribuite de către colaboratorul Campaniei STOP FALS! la Căușeni, Ion Oboroceanu, la Biblioteca publică raională Căușeni și la bibliotecile din satele Baccealia, Tocuz și Zaim, încă 50 de cărți vor ajunge la bibliotecile din raioanele Șoldănești și Telenești. Asociația Presei Independente (API) a oferit mai multe „Cărți negre” Bibliotecii municipale „Eugen Coșeriu” din Bălți, redacțiilor „Ziarului de Gardă” și „Observatorul de Nord” (Soroca), participanților la instruirile în domeniul jurnalismului de date, organizate de API la Comrat și Bălți. Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate din Germania, care este finanțatorul proiectului „Cartea neagră a risipei banilor publici”, a oferit 30 de exemplare studenților Academiei de Jurnalism Participativ, dar participanților la evenimentul FREEDOM MADE IN MOLDOVA - Libertatea de exprimare într-o societate liberă care a avut loc la 21 noiembrie curent.

Un stoc de 200 de exemplare ale „Cărții Negre” a fost pus la dispoziția Librăriei Bestseller din Chișinău pentru a fi distribuit gratuit tuturor doritorilor.

„Cartea neagră a risipei banilor publici” a fost lansată la 5 noiembrie 2019 și este un proiect al Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate din Germania, implementat în parteneriat cu API, după exemplul colegilor din Bulgaria, care din 2015 editează „Black book of Government waste in Bulgaria”. Lucrarea cuprinde nouă investigații care reflectă cazuri când banii contribuabililor au fost folosiți abuziv prin cheltuieli publice pentru proiecte inutile sau de proastă calitate, fie că este vorba de reparații de drumuri începute și nefinisate, de reparații tergiversate de școli sau de implementarea neeficientă a unor reforme importante pentru țara noastră.

API oferă gratuit „Cartea neagră a risipei banilor publici” (în limbile română și engleză) tuturor doritorilor. Cei interesați ne pot contacta la numărul de telefon 022 210602 (Rodica Malic).

Cartea a fost publicată de către Biroul Regional pentru Europa Sud-Est al Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate, cu suportul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Federale Germane, în cadrul proiectului „Dezvoltarea cooperării cu societatea civilă în țările Parteneriatului Estic și Rusia”.

comments powered by Disqus
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NICOLAE ROȘIORU
jurnalist
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
DUMITRU MITITELU
jurnalist, redactor al ziarului "Gazeta de Vest", unul dintre fondatorii API
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
ZIARELE API LA MINUT
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curatăThe english version of site is out of work