en
Versiunea veche a site-ului

API este membru al Asociaţiei Mondiale a Ziarelor şi a Producătorilor de Ştiri
(World Association of Newspapers and News Publishers – WAN/IFRA)


API: 20 de ani pentru o presă profesionistă, neangajată şi profitabilă
Ştiri API
Campanie de educaţie electorală pentru alegerile locale 2015
imagine: simbol
Foto: www.cplipartda.com

Începând cu 26 mai 2015, ziarele independente membre ale API desfăşoară dezbateri electorale cu candidaţii la funcţia de primar din 15 oraşe de reşedinţă ale raioanelor. Activitatea are loc în cadrul proiectului „Campanie de informare civică si educaţie electorala pentru alegerile locale 2015”, finanţat de Consiliul Europei. În cadrul aceluiaşi proiect, jurnaliştii se întâlnesc cu grupuri de oameni în etate şi discută despre drepturilor lor civile şi electorale.

La cele 15 dezbateri în oraşele din provincie vor participa candidaţii din partea partidelor politice şi candidaţii independenţi la funcţia de primar al centrului raional. Unele dezbateri sunt organizate în colaborare cu posturile locale de radio sau TV. Prima dezbatere electorală va avea loc la Sângerei (26 mai), urmată de evenimente similare în oraşele Ungheni, Nisporeni şi Cimişlia (27 mai), Rezina, Leova, Călăraşi, Soroca (28 mai), Orhei, Cantemir, Cahul (29 mai), Drochia (1 iunie) şi Bălţi (4 iunie). De asemenea, vor avea loc dezbateri electorale în oraşele Ialoveni şi Criuleni.

În paralel, redacţiile organizează întâlniri cu persoanele în etate în localităţile din afara Capitalei, în cadrul cărora aceştia vor fi informaţi despre drepturile lor civile şi electorale. Prima întâlnire a avut loc la 20 mai la Manoileşti, raionul Ungheni.

Din campania de educaţie electorală pentru alegerile locale 2015 face parte şi editarea unei pagini de educaţie civică şi electorală cu genericul „ACTIV” ca supliment la 15 ziare de limbă română şi rusă, cu distribuţie locală şi naţională. Pagina „ACTIV” se axează pe promovarea drepturilor electorale ale tuturor cetăţenilor, în special a persoanelor în etate. Până la alegerile locale vor apărea cinci ediţii săptămânale ale paginii tematice. 

Proiectul „Campanie de informare civică şi educaţie electorală pentru alegerile locale 2015” este  implementat de Asociaţia Presei Independente (API) în cadrul Coaliţiei pentru Alegeri Libere şi Corecte, cu suportul financiar al Consiliul Europei.

În cadrul unui alt proiect, întitulat „Monitorizarea integrităţii persoanelor cu funcţii publice şi a candidaţilor la alegerile locale 2015 prin intermediul platformei online www.moldovacurata.md” şi realizat cu suportul Programului Buna Guvernare al Fundaţiei Soros-Moldova, reporterii API elaborează profilurile candidaţilor cu cele mai mari şanse de a fi aleşi în funcţia de primar în 35 de localităţi ale ţării. Pentru a citi profilurile accesaţi AICI

comments powered by Disqus
MEMBRII API
Persoane juridice
JURNAL DE CHIȘINĂU
director fondator - Val Butnaru
http://www.jc.md/
GAZETA SATELOR
director - Constantin Rotaru
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
DUMITRU MITITELU
jurnalist, redactor al ziarului "Gazeta de Vest", unul dintre fondatorii API
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
ZIARELE API LA MINUT
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curatăThe english version of site is out of work