en
Versiunea veche a site-ului

API este membru al Asociaţiei Mondiale a Ziarelor şi a Producătorilor de Ştiri
(World Association of Newspapers and News Publishers – WAN/IFRA)


API: 20 de ani pentru o presă profesionistă, neangajată şi profitabilă
Ştiri API
Campania STOP FALS! continuă. API a lansat un proiect susținut de UE pentru diminuarea efectelor manipulării şi a informației false

În următorii doi ani, Asociația Presei Independente (API) va implementa proiectul “Diminuarea efectelor manipulării şi a informației false prin educarea consumatorilor de produse media din Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană. În cadrul proiectului, API își propune să creeze o rețea de colaboratori ai campaniei STOP FALS! în toate regiunile țării și să informeze locuitorii din aproximativ 150 de sate și comune din țară cum să se protejeze de informațiile false și manipulatorii, evitând pericolul dezinformării externe și interne.

La prima etapă de realizare a proiectului, API va selecta în bază de concurs un grup de 35 de persoane din toate regiunile țării, care vor activa în calitate de colaboratori ai campaniei STOP FALS! Ei vor fi instruiți pentru desfășurarea activităților specifice de educație mediatică și anti-fake, iar ulterior vor fi angajați pentru organizarea întâlnirilor tematice în localitățile mari din zonele rurale. La aceste întâlniri, colaboratorii campaniei STOP FALS! vor comunica cu cetățenii din diferite grupuri sociale despre fenomenul manipulării și dezinformării, îi vor ajuta să verifice informația și să identifice știrile false și tendențioase, vor distribui materialele ilustrative care vor fi elaborate de API în limbile română și rusă. Totodată, va fi realizat un documentar la această temă care va fi proiectat la întâlnirile cu cetățenii și difuzat la unele posturi de televiziune și în rețelele sociale. Instruirea și elaborarea materialelor explicative va avea loc în colaborare cu experți ai Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) din București, România.

În cadrul proiectului, API va continua să dezmintă cele mai grave falsuri publicate în mass-media și în alte surse de comunicare din țară și de peste hotare. Articolele despre falsuri și manipulare vor fi publicate lunar în 20 de instituții mass-media tipărite și electronice, în limbile română și rusă, dar și în diferite rețele de socializare. Desfășurarea activităților proiectului va fi mediatizată și de portalul www.stopfals.md, lansat de API la sfârșitul anului 2017.

În anul doi al proiectului, API va elabora o cercetare a modului în care este percepută informația de către public și a capacităților consumatorilor de a analiza critic informația recepționată.

Proiectul este implementat de API în perioada decembrie 2017 – decembrie 2019 cu susținerea financiară a UE și urmărește diminuarea impactului dezinformării prin educarea consumatorilor pentru a identifica manipularea și informațiile false sau tendențioase.

Campania STOP FALS! a fost lansată de API și partenerii săi în anul 2015.

 

 

comments powered by Disqus
MEMBRII API
Persoane juridice
JURNAL DE CHIȘINĂU
director fondator - Val Butnaru
http://www.jc.md/
GAZETA SATELOR
director - Constantin Rotaru
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
DUMITRU MITITELU
jurnalist, redactor al ziarului "Gazeta de Vest", unul dintre fondatorii API
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
ZIARELE API LA MINUT
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curatăThe english version of site is out of work