en
Versiunea veche a site-ului

API este membru al Asociaţiei Mondiale a Ziarelor şi a Producătorilor de Ştiri
(World Association of Newspapers and News Publishers – WAN/IFRA)


API: 20 de ani pentru o presă profesionistă, neangajată şi profitabilă
Ştiri API
Banalizarea semnificației zilelor de 27 și 31 august în discursul media

Reflectarea în presă a semnificației istorice și a festivităților cu ocazia Zilei Independenței (27 august ) și a Zilei Limbii Române (31 august) au avut o serie de caracteristici curioase. Astfel, o bună parte din presă a arătat în prim-plan oficialitățile, fie cele de la guvern și parlament, fie cele de la președinție și cele localeO altă parte din presă a omis sau ignorat semnificația istorică a zilelor respective. Totodată, unele instituții de presă nu au putut rezista tentației de a reflecta cronologia celor 26 de ani de independență printr-o serie de articole-schiță care ilustrau fiecare an printr-un singur eveniment, creând o imagine excesiv de simplistă asupra lucrurilor – un șablon.

O parte din presa de limba rusă a ignorat intenționat semnificația celor două sărbători și și-a concentrat atenția asupra concertului organizat de președintele Igor Dodon cu ocazia celei de-a 73-a aniversări de la lansarea operației Iași-Chișinău. Paradoxal, dar nici în epoca sovietică în RSSM această zi nu era marcată decât la date jubiliare, iar în unii ani, așa ca în 1971, presa de partid nu a evocat deloc istoricul zilei respective.

În contextul Zilei Independenței, Kp.md începe să publice un șir de articole tematice. Astfel, pe 24 1august jurnalista Lidia Tkaci semnează un text care nu are legătură cu independența, deși titlul textului face trimitere la aceasta:  „În preajma Zilei independenței Moldovei: Plecăm de la prostie și lipsa de justiție”. De facto, jurnalista se referă la lipsa de soluții pentru cei care sunt nevoiți să plece peste hotare. Alăturarea aceasta este forțată, deoarece îi proiectează cititorului mai puțin critic sau neatent ideea că acele cauze care îi fac pe oameni să emigreze pentru totdeauna, și care de regulă sunt sărăcia, corupția sau/și lipsa de perspectivă, ar fi legate cumva de independența statului din care pleacă.

În aceeași zi a fost publicat și un text care încearcă să inducă o frică patologică vorbitorilor de limba rusă din R. Moldova. Acest articol, care constituie o preluare din ziarul Diaspora din Sacramento (Statele Unite), reflectă 2opiniile unui grup de concetățeni plecați la începutul anilor ’90. Titlul este provocator: „Emigranții moldoveni din SUA: Prăbușirea URSS a fost o tragedie, oamenii de parcă s-au schimbat într-o zi, în Chișinău puteai fi bătut și chiar omorât pentru limba rusă”. Lăsând la o parte faptul că fiecare e în drept să aprecieze căderea URSS după cum consideră, acuzația din a doua parte din titlu este pasibilă de pedeapsă administrativă. În momentul în care Komsomolskaia pravda v Moldove publică asemenea acuzații despre omor motivat etnic, chiar dacă e o preluare, își asumă acest mesaj și ar trebui să vină cu probe și factologie – sau să poarte responsabilitate pentru cele ce le pretinde. În același timp, este ușor ironic faptul că publicația alege să preia sub acest titlu nostalgic după URSS niște texte ale unor concetățeni plecați tocmai în statul care, conform discursului ideologizat din Federația Rusă, ar fi contribuit la destrămarea URSS.

La 25 august, Tatiana Vladimirskaia a propus o retrospectivă a celor 26 de ani de independență, intitulată semnificativ „Prin ce s-a memorat Moldova contemporană: orice s-a făcut, a fost spre… mai rău”.

La 26 august, Sputnik.md, în versiunea de limbă rusă, a popularizat opinia ex-deputatului Trombițki despre circumstanțsputnikele adoptării Declarației de Independență – „Părere: cum a fost adoptată în 1991 declarația de Independență”. Acesta consideră că Declarația a fost adoptată fără discuții și cu încălcarea gravă a regulamentului Parlamentului. Textul conține și alte aprecieri discutabile. Chiar dacă este un editorial, publicația nu-l echilibrează cu alte materiale de opinie ce transmit puncte de vedere alternative, proiectând astfel cititorului o imagine unilaterală care știrbește din importanța adoptării Declarației de Independență.

La 27 august, ziarul Komsomolskaia pravda v Moldove a publicat o retrospectivă mai veche a lui Valerii Demidețki despre președinții care s-au perindat la conducerea Moldovei din 1991 până în 2016. Dincolo de multele aspecte ce pot fi discutate în mandatele acestor președinți, atașarea fiecăruia din aceștia a unor etichete – „colhoznic”, „apparatcik”, „comunist” și „marele mut” – contribuie la denaturarea realității. Or,  în doar câteva cuvinte se comprimă mai mult de două decenii de evenimente, realizări și eșecuri, chiar dacă acestea din urmă sunt mai numeroase și oferă destule motive de nemulțumire.

Textul scris de Demidețki e în stil eseistic, generalist și se citește ușor, ceea ce îl face accesibil și atractiv pentru o parte a publicului larg.

Un alt tip de retrospectivă laconică a „independențelor” a putut fi găsită pe versiunea rusă a portalului Sputnik.md (în versiunea română sunt doar articole descriptive sau neutre) – „De la Dragoș până în zilele noastre: câte „independențe” a avut Moldova”. În șirul celor 8 „independențe” autorul include și evenimente care nu corespund sensului acestui cuvând – anexarea Basarabiei în mai 1812, crearea RASSM în octombrie 1924 și a RSSM la 2 august 1940. Această înșiruire care începe cu epoca medievala și se încheie cu 27 august 1991, conține cele trei date menționate mai sus, care pentru cititorul neavizat ar putea fi astfel investite cu valoarea de dasputnik 2te de „independență”.

Kp.md  a venit cu o preluare, din Tribuna, textul fiind semnat de Dumitru Spătaru, cu titlul „De ce Republica Moldova a eșuat ca stat. Sunt mai multe cauze și fiecare din ele are greutate”. Articolul vine să completeze imaginea generală creionată în materialele precedente, una de disperare și eșec.

La sfârșitul lunii august, în articolele de pe KP.md s-au remarcat două materiale de opinie a căror agresivitate nu mai putea fi atenuată de tradiționalele îndemnuri din încheiere de a trăi în pace, articolele fiind semnate de Nikita Zverev. Astfel, autorul amestecă unele aspecte și opinii reale și pertinente cu păreri exagerate, radicale, anti-ruse, exprimate mai ales pe Facebook (dar fără a da numele concret al autorilor acestora, deși postările sunt publice). În final, se promovează ideea că la începutul anilor ’90 în Moldova ar fi fost agresați în stradă preponderent vorbitorii de limbă rusă, iar română ar fi o limbă care nu se dă învățată, explicația fiind una aproape mistică (exemplul colegului care merge de două decenii la cursuri și nu a reușit să învețe limba) – vezi textul „De ce în decurs de 26 de ani nu am învățat limba de stat”. Articolul se încheie, invariabil, cu specificarea că textul publicat nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacției.kp 3

În concluzie, remarcăm faptul că la modul general reflectarea în presă a sărbătorilor de 27 și 31 august a fost una neglijentă, ceea ce a scăzut importanța istorică și a alterat esența evenimentelor (mai ales pentru generația care a crescut în acest răstimp). Au existat multe reflectări la nivel de program, festivități, felicitări, comunicate. Pe acest fundal se distinge numărul considerabil de texte apărute în varianta electronică a ziarului Komsomolskaia pravda v Moldove. Deși textele menționate sunt diferite, unele fiind mai puțin legate de independență sau limbă, ci de anumite fenomene, amintiri sau stereotipuri, prin titluri, prin emoții și interpretări este exprimată o atitudine de nesiguranță, relativizare, nedumerire, neînțelegere sau dezamăgire față de obținerea independenței în 1991.

Pe lângă acestea, sunt și câteva accente mai radicale, prin care se promovează deschis ideea că independența a fost o catastrofă și un eșec. Imaginea este completată de cele două materiale de pe Sputnik.md în limba rusă, care pun accentul pe aspectul istoric însă manipulează faptele: îi induc cititorului care nu cunoaște detaliile ideea că ar mai fi existat niște independențe anterioare în perioada țaristă și sovietică, iar la 27 august 1991 nu ar fi fost respectate procedurile de discuție și votare a textului Declarației de Independență, în baza căreia s-a constituit ca stat Republica Moldova.

 

 

Marius Tărîță, doctor în istorie

________________________

Articolul a fost realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul Campaniei media împotriva informației false și tendențioase STOP FALS!, desfășurată de Asociația Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Asociația VIP a Telejurnaliștilor Independenți din Moldova (ATVJI).

comments powered by Disqus
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
DUMITRU MITITELU
jurnalist, redactor al ziarului "Gazeta de Vest", unul dintre fondatorii API
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
Cronică API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
ZIARELE API LA MINUT
Власти хотят упорядочить работу кладбищ. Что надо знать о новых требованиях?
Одна семья сможет забронировать не более трёх мест на кладбище. Фото из архива "СП" В Парламенте зарегистрирован законопроект о кладбищах и похоронных службах. 19.06.2018 -…
19 Iunie 2018
Eleva Neagu, condamnată în 1970 pentru naționalism, despre cetățenia românească a lui Lucinschi
Lilia Neagu a fost condamnată la doi ani de lagăr de corecţie prin muncă
DOC/ Mai multe ONG-uri susțin că CEC a modificat abuziv procedura de acreditare a observatorilor
Mai multe ONG-uri își exprimă dezacordul față de aprobarea de către Comisia Electorală Centrală (CEC) a modificărilor la Regulamentul privind statutul observatorilor, care prevede completarea…
19 Iunie 2018
Postul vamal „Palanca” își va sista temporar activitatea
Activitatea postului vamal „Palanca” va fi sitată  începând de joi, 21 iunie, ora 17:00 și până vineri, 22 iunie, ora 17:00. Sistarea temporară are loc…
19 Iunie 2018
Ceban neagă că ar solicita declararea alegerilor nule. Ce așteptări are de la decizia instanței
Ion Ceban susține că PSRM nu cere declararea alegerilor nule și că toate solicitările către instanță au fost expuse public. Reacția fostului candidat PSRM în…
19 Iunie 2018
Apel public: Majorarea prețului la hârtie ar putea duce ziarele la faliment
Asociația Presei Independente (API) a solicitat, printr-un apel public lansat luni, 18 iunie, în adresa Parlamentului, Guvernului și membrilor grupului de lucru pentru îmbunătățirea legislației…
19 Iunie 2018
Завоют сирены – сохраняйте спокойствие!
Фото pixabay.com Инспекторат по чрезвычайным ситуациям мун. Бельцы сообщает, что в четверг, 21 июня, будут запущены электросирены. 19.06.2018 - 17:48
19 Iunie 2018
Ренато Усатый: «Нам не может что-то мешать, потому что мы не танцуем»
Ренато Усатый: "Я немножко прифигел от этого решения" Экс-примар Бельц на своей странице в фейсбуке ответил Владу Плахотнюку на выступление по поводу бельцкого полигона. 19.06.2018…
19 Iunie 2018
Biblioteca modernă: CV-uri video, roboţi şi resurse vii
În 2017, Parlamentul R. Moldova a aprobat Legea cu privire la biblioteci. Aceasta face referire la aspecte importante legate de felul în care funcţionează şi…
19 Iunie 2018
Церковная междоусобица: священники двух митрополий не могут поделить приход
Церковный скандал принес раскол в жизнь села. Стоп-кадр видео: CrimeMoldova Священник, сменивший митрополию, отказывается покинуть церковные владения. 19.06.2018 - 16:42
19 Iunie 2018
LIVE TEXT & VIDEO/ Instanța decide valabilitatea mandatului de primar. Năstase, prezent în ședință
Are loc ședința de judecată privind validarea mandatului de primar general al mun. Chișinău, Andrei Năstase. Magistrata care decide dacă liderul PPDA devine edil al…
19 Iunie 2018
Deputați comuniști, „cumpărați” cu sute de mii de euro? Cum comentează PDM acuzațiile
Președintele fracțiunii parlamentare PCRM, Inna Şupac, susține că liderul democraților, Vlad Plahotniuc, „ar fi cumpărat” deputații comuniști cu o sumă care se ridică în total…
19 Iunie 2018
Valabilitatea pașapoartelor românești va fi extinsă de la 5 la 10 ani
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat, luni, 18 iunie, decretul de promulgare a proiectului privind modificarea Legea 284/2005 care prevede extinderea valabilităţii paşapoartelor românești electronice…
19 Iunie 2018
Влад Плахотнюк предложил экспроприировать участок под бельцким полигоном у концессионера
Глава ДПМ сказал, что к нему лично обратились некие ответственные лица из примарии Бельц, чтобы он вмешался в мусорный кризис. Фото: pdm.md Лидер правящей Демократической…
19 Iunie 2018
Dodon, despre Rezoluția privind retragerea trupelor rusești: Va afecta serios relațiile moldo-ruse
Președintele Igor Dodon consideră că adoptarea la Adunarea Generală a ONU a rezoluției privind retragererea trupelor rusești din regiunea transnistreană va duce la agravarea poziției…
19 Iunie 2018
Ce spune primarul localității unde la Oficiul Medicilor de Familie nu mai activează decât infirmiera
Oficiul Medicilor de Familie (OMF) din comuna Leușeni, raionul Hâncești, a rămas fără nicio asistentă medicală. Ieri, 18 iunie, două angajate au depus cereri de…
19 Iunie 2018
De mâine șoferii nu vor mai putea staționa nici pe carosabilul din fața Casei Presei
Direcția Locativ-Comunală şi Amenajare din mun. Chișinău a instalat astăzi mobilier urban pe trotuarul din strada A. Pușkin. Astfel, locurile de parcare de pe trotuar,…
19 Iunie 2018
Plahotniuc anunță că miniștrii vor merge în teritoriu. Analist politic: „E o acțiune de PR”
Vlad Plahotniuc a anunțat de la tribuna PDM că prim-ministrul și cabinetul de miniștri vor întreprinde vizite în fiecare raion din țară pentru a comunica…
19 Iunie 2018
Болгария открывает рынок труда для молдавских работников
В Болгарию теперь можно ездить не только отдыхать, но и работать. Фото: pixabay.com Граждане Молдовы смогут получить работу в Болгарии на законных основаниях. 19.06.2018 -…
19 Iunie 2018
Cealaltă Basarabie // „Noi, mexicanii, suntem binecuvântați”
"spre deosebire de moldoveni, mexicanii ştiu să se bucure de viață
Media Azi: De ce trebuie reglementată presa online?
Ați observat, probabil, câte portaluri au apărut în ultima perioadă care pretind că ne informează, dar multe dintre ele nu fac decât să manipuleze. Dacă…
19 Iunie 2018
Trafic de influență la Penitenciarul nr. 13. CNA oferă detalii
Un angajat al Penitenciarului nr. 13 şi un avocat au fost reţinuţi în seara zilei de luni, 18 iunie, de ofiţerii Centrului Național Anticorupție (CNA)…
19 Iunie 2018
КБ «Mobiasbanсa-Groupe Societe Generale» S.A. помогает создавать здоровое будущее
Всем было очень интересно, как отреагируют дети на такой подарок. 15 июня маленькие пациенты детской больницы в Бельцах получили удивительный подарок. 19.06.2018 - 12:00
19 Iunie 2018
Voronin se pregătește de parlamentare: „Care pensie politică?”
Liderul comuniștilor nu se pregătește de pensie, dar de alegerile parlamentare. Vladimir Voronin a declarat în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8 că…
19 Iunie 2018
Atenţie! Vor fi testate sirenele!
Serviciul Protecţie Civilă şi Situaţii Excepţionale Criuleni anunţă populaţia, că pe data  de 21.06.2018, la ora 10:00, conform planului anual de pregătire la protecţia civilă,…
19 Iunie 2018
Leancă despre rezoluția privind retragerea trupelor rusești: „Efectul va fi, bineînțeles, simbolic”
Iurie Leancă, vicepremier pentru integrare europeană, susține că adoptarea la Adunarea Generală a ONU a rezoluției privind retragererea trupelor rusești din regiunea transnistreană are un…
19 Iunie 2018
O nouă ședință. Cine este judecătorul care decide dacă Năstase devine primar
La o zi de la recuzarea judecătorului, astăzi, 19 iunie, va avea loc o nouă ședință la Judecătoria Centru privind validarea mandatului de primar general.…
19 Iunie 2018
Зависимость от компьютерных игр официально признали болезнью
В классификаторе ВОЗ даны симптомы, которые дают основание подозревать болезнь. Фото иллюстративное: pixabay.com Всемирная организация здравоохранения внесла эту зависимость в Международную классификацию болезней. 19.06.2018 - 10:49
19 Iunie 2018
Оператор службы «112» предложила беременной женщине вместо «скорой» вызвать такси
Министр Кирилл Габурич (справа) взял под контроль расследование о халатности оператора службы. Фото: mei.gov.md Служба экстренных вызовов «112» отказалась принять вызов у беременной женщины. 19.06.2018…
19 Iunie 2018
Compania germană „Fritzmeier Group”, angajează maiștri și ingineri pentru deschiderea unui punct de producere în mun. Cahul
Compania germană „Fritzmeier Group”, cu o experiență vastă, de aproape un secol, în domeniul prelucrării metalului, angajează pentru deschiderea unui …
19 Iunie 2018
В Бельцах бомж убил собутыльника инвалидной тростью
Фото иллюстративное: pixabay.com Суд вынес приговор в отношении мужчины, который обвинялся в причинении тяжких телесных повреждении, повлекших смерть. 19.06.2018 - 09:44
19 Iunie 2018
Cine sunt magistrații care judecă dosarul Domnicăi Manole în prima instanță
Marți, 19 iunie, are loc cea de-a treia ședință de judecată în dosarul penal pe numele ex-magistratei Domnica Manole, dată afară din sistem pentru pronunțarea…
19 Iunie 2018
Ce se va întâmpla în scurt timp cu mormintele abandonate? Vom putea să rezervăm locuri în cimitir
În cazul lipsei locurilor libere în cimitir, administrația, împreună că autoritățile publice locale, vor avea dreptul să selecteze morminte părăsite sau neîngrijite, cu o vechime…
19 Iunie 2018
Admiterea 2018: candidații care vor beneficia de finanțare bugetară
Intenţionezi să-ţi faci studiile la o instituţie de învăţământ superior din Republica Moldova? Vezi dacă te numeri printre candidaţii care vor beneficia de finanţare de…
19 Iunie 2018
(doc) Statul a pierdut prima luptă cu judecătorii şi procurorii responsabili de condamnarea la CtEDO
Niciun judecător şi niciun procuror de la care statul, prin intermediul Ministerului Justiţiei, a cerut prin „acţiuni de regres” recuperarea prejudiciului cauzat în urma condamnării…
19 Iunie 2018
Оператор службы «112» предложила беременной женщине вместо «скорой» вызвать такси
Министр Кирилл Габурич (справа) взял под контроль расследование о халатности оператора службы. Фото: mei.gov.md Служба экстренных вызовов «112» отказалась принять вызов у беременной женщины. 18.06.2018…
18 Iunie 2018
API semnalează situația critică a ziarelor după scumpirea hârtiei cu până la 25%
Asociaţia Presei Independente (API) face un apel către autorități și semnalează situaţia critică în care s-au pomenit publicaţiile periodice din Republica Moldova după scumpirea hârtiei…
18 Iunie 2018
New York Times: Угроза торговой войны нависла над мировой экономикой
Администрация Трампа ввела новую 25-процентную пошлину на импорт товаров из Китая на общую сумму около 50 млрд долларов. Фото: Michael Vadon / commons.wikimedia.org Правительство Трампа…
18 Iunie 2018
Мужчина обещал «помочь» обвиняемому и сам предстал перед судом
Посредника задержали в бельцком кафе офицеры по борьбе с коррупцией. Фото иллюстративное: realitatea.md Апелляционная палата Бельц 16 мая вынесла приговор в отношении жителя бельцкого пригорода,…
18 Iunie 2018
DOC/ Procuratura Generală, sesizată în legătură cu un monument de la Comrat pe care a fost gravată harta Rusiei
Procuratura Generală (PG) a fost sesizată cu privire la instalarea la Comrat a unei pietre de onoare în cinstea grănicerilor. Deși monumentul este dedicat grănicerilor…
18 Iunie 2018
(VIDEO) Donații tenebre: terenurile de sport ale președintelui
La sfârșitul anului 2017, fundația „Din Suflet” a soției președintelui Republicii Moldova a lansat un proiect „ambițios”, care presupune construcția a 300 de complexe sportive…
18 Iunie 2018
Cum au sărbătorit bărbații din R. Moldova Ziua Internațională a Taților
Ziua Internațională a Taților este marcată în acest an, în a treia săptămână a lunii iunie în mai mult de 50 de țări ale lumii.…
18 Iunie 2018
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curatăThe english version of site is out of work