en
Versiunea veche a site-ului

API este membru al Asociaţiei Mondiale a Ziarelor şi a Producătorilor de Ştiri
(World Association of Newspapers and News Publishers – WAN/IFRA)


API: 20 de ani pentru o presă profesionistă, neangajată şi profitabilă
Ştiri API
Aveți grijă de sănătate: consumaţi informaţie de calitate!
Profesoara Cristina Cojocaru își expune opinia privind dificultățile pe care le întâmpină cetățenii în obținerea informațiilor credibile
Foto: API

Circa 40 de profesori și elevi de la gimnaziul din satul Ciuciulea, raionul Glodeni, dar și alţi localinici, au participat la o dezbatere la tema informațiilor false și tendențioase în mass-media şi în alte surse de informare şi comunicare, organizată de API, în colaborare cu Radio Moldova Tineret, la 18 octombrie a.c.

Directorul executiv API, Petru Macovei, s-a referit la tehnicile cele mai des folosite de instituțiile de presă pentru a manipula publicul, cum ar fi: generalizările, lipsa reacțiilor persoanelor vizate într-un subiect ce se referă la un conflict, amestecul dintre fapte și opinii, omisiunea unor fapte din știri, folosirea limbajului expresiv (epitete) etc. În acest sens, el a oferit  mai multe exemple din presa audiovizuală, online și print din R. Moldova și Federația Rusă. El a atenționat despre pericolul care vine din partea unor site-uri create cu scopul de a răspândi informații false, în condiţiile în care această informație este difuzată de instituțiile mass-media fără a fi verificată. În plus, utilizatorii online răspândesc astfel de informații prin rețelele sociale, fără să știe dacă sunt adevărate. El le-a sugerat locuitorilor din Ciuciulea cum să analizeze critic informațiile pe care le citesc, le ascultă sau le vizionează, cum să caute informații calitative și să se protejeze de cele nocive etc.

“Trebuie să priviți produsele mass-media ca pe oricare alt produs. Când mergeți la magazin și procurați ceva, vă uitați să nu fie termenul expirat, să fie de calitate. Informația tot este un produs care trebuie să fie de calitate, să fie verificată. Recomandarea mea e să aveți grijă și de sănătatea voastră și din punct de vedere al informației pe care o consumați, deoarece multe din ele sunt nocive și ne putem intoxica. O altă recomandare ar fi să puneți la îndoială orice informație furnizată de mass-media. Să vă întrebați dar asta într-adevăr putea să aibă loc. Vă recomand să căutați surse alternative de informație atunci când aveți cele mai mici bănuieli despre corectitudinea informaților prezentate. Faceți o listă de surse credibile și informați-vă din ele. Apelați la mai multe surse, alternative, judecați critic și trageți concluzii de sine stătător”.

„Noi, profesorii, ne informăm din diferite surse de informație, site-uri, posturi de radio, tv și reușim într-o anumită măsură să deosebim informația falsă de cea adevărată. Însă oamenii simpli de la țară nu au această posibilitate, ei multe aud și văd, dar nu le înțeleg. Noi îi ajutăm pe copii la școală să înțeleagă  ce este adevăr și ce este minciună, dar ei sunt în mare parte influențați de părinți, bunei, în ultima instanță”, a opinat profesoara Cristina Cojocaru. „Eu cred că şi tinerii îi pot influenţa pe cei mai în vârstă, de aceea este important să le explicăm elevilor încă de pe băncile şcolii cum să se informeze pentru a nu fi victime ale manipulării informaţionale”, a adăugat P. Macovei.

„Sperăm că informația comunicată azi să fie transmisă din casă în casă, în rândul consătenilor noștri, ca să-i prozejăm de informațiile false. Ar fi bine să continuați această campanie în fiecare localitate, să vă întâlniţi cu cetățenii care au acces limitat la sursele de informație credibile”, a menționat Veronica Iațcu, directoarea gimnaziului Ciuciulea. „Întâlnirea de astăzi a fost extrem de utilă pentru noi, am înțeles că este important să filtrăm informația, să o verificăm, să ne informăm noi corect și să-i informăm pe alții. Noi prin copii putem ajunge la mintea şi sufletele părinților și a altor consăteni”, a accentuat și profesoara Lilia Ghidici.

Evenimentul a fost organizat în cadrul Campaniei media împotriva informației false şi tendențioase STOP FALS!, desfășurată de Asociația Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Asociația Telejurnaliștilor Independenți din Moldova (ATVJI).

comments powered by Disqus
MEMBRII API
Persoane juridice
JURNAL DE CHIȘINĂU
director fondator - Val Butnaru
http://www.jc.md/
GAZETA SATELOR
director - Constantin Rotaru
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
DUMITRU MITITELU
jurnalist, redactor al ziarului "Gazeta de Vest", unul dintre fondatorii API
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
ZIARELE API LA MINUT
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curatăThe english version of site is out of work