en
Versiunea veche a site-ului

API este membru al Asociaţiei Mondiale a Ziarelor şi a Producătorilor de Ştiri
(World Association of Newspapers and News Publishers – WAN/IFRA)


Ştiri API
API și CJI au prezentat primul raport de monitorizare a mass-media în perioada electorală
API și CJI prezintă rezultatele monitorizării mass-media
Foto: API

API și Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) au prezentat primul raport de monitorizare a mass-media în perioada electorală pentru alegerile prezidențiale 2016. Sunt monitorizate 28 de instituții mass-media, inclusiv 12 posturi TV, 12 portaluri informaționale și patru ziare. Perioada monitorizării este 15 septembrie – 13 noiembrie 2016. Până la data alegerilor şi, eventual, data turului doi, organizaţiile neguvernamentale de media vor prezenta rapoarte săptămânale de monitorizare. Rapoartele conțin și studii de caz privind încălcarea de către unele instituţii media a normele deontologice jurnalistice şi a prevederilor legislative privind reflectarea campaniei.

Monitorizarea are loc în cadrul unui proiect finanţat de National Endowment for Democracy (SUA) şi Consiliul Europei, obiectivul proiectului fiind monitorizarea și informarea opiniei publice privind comportamentul editorial al instituțiilor mass-media în perioada electorală și în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din Republica Moldova.

Cu referire la posturile TV monitorizate, Nadine Gogu, directoarea executivă a Centrului pentru Jurnalism Independent a precizat că ”au fost măsurate nu doar citatele surselor, dar și aparițiile pe ecran. Unii reprezentanți ai anumitor partide apar foarte mult timp pe ecran, fără a avea intervenții directe, deseori fiind vorba de subiecte cu caracter electoral negativ, relatări despre diferite infracțiuni. Astfel, are loc un transfer de imagine, prin care candidații respectivi au de suferit pentru că sunt asociați cu persoanele care comit ilegalităţi. Totodată, menționăm că materialele difuzate la posturile TV au fost puternic dezechilibrate din punct de vedere al raportului de gen, majoritatea surselor citate fiind de sex masculin”.

Petru Macovei, directorul executiv API a menționat că ”politica editorială a unor portaluri informaționale a fost îndreptată nu atât spre informarea publicului, cât spre favorizarea sau defavorizarea unor candidați sau potenţiali candidaţi. Deseori, am constatat selecția tendențioasă a ştirilor/evenimentelor pentru publicare cu scopul clar de a favoriza sau a defavoriza unii concurenţi, multe materiale sunt documentate dintr-o singură sursă sau sursele în general lipsesc. În unele cazuri, limbajul este licenţios, însoțit de etichetări şi atacuri la persoană. În multe știri lipsește replica persoanei vizate”.

Cât privește ziarele monitorizate, acestea publică mai mult opinii decât știri despre candidații la funcția de președinte al țării. S-a depistat multă publicitate electorală ascunsă, nemarcată corespunzător.

Raportul pentru perioada 15-29 septembrie 2016 îl găsiți aici. Totodată, găsiți și studii de caz aici și aici. Rapoartele vor fi transmise intituțiilor media monitorizate, Comisiei Electorale Centrale și Consiliul Coordonator al Audiovizualului.

Instituţiile mass-media monitorizate:

Audiovizual: Moldova 1, Prime TV, Canal 2, Canal 3, Publika TV, Jurnal TV, Realitatea TV, NTV Moldova, ProTV Chişinău, TV7, Accent TV, N4 TV

Portaluri online: Agora.md, Deschide.md, Gagauzinfo.md, Jurnal.md, Moldova24.info, Newsmaker.md, Noi.md, Realitatea.md, Sputnik.md, Today.md, Unimedia.info, Ziarulnational.md

Presa scrisă: Komsomolskaia pravda v Moldove, Panorama, Săptămîna, Timpul.

Persoană de contact: Diana Lungu, Coordonatoare comunicare API – 0 22 210602 sau diana.lungu@api.md

comments powered by Disqus
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NICOLAE ROȘIORU
jurnalist
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
DUMITRU MITITELU
jurnalist, redactor al ziarului "Gazeta de Vest", unul dintre fondatorii API
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
ZIARELE API LA MINUT
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curatăThe english version of site is out of work