en
Versiunea veche a site-ului
consiliul de presa

API este semnatară a Codului Deontologic al jurnalistului din R. Moldova.

API este membru al Asociației Mondiale a Ziarelor și a Producătorilor de Știri

(World Association of Newspapers and News Publishers - WAN/IFRA)

API și Campania STOP FALS! au premiat laureații concursului național „Sunt un om cu rațiune, gândesc și analizez!”

La 1 martie 2021, Asociația Presei Independente (API) și portalul Stopfals.md au premiat câștigătorii concursului național „Sunt un om cu rațiune, gândesc și analizez!”, destinat elevilor claselor superioare de liceu și studenților moldoveni din colegii și universități din țară și din afară. Câștigătorii celor două categorii ale concursului („Imagini” și „Clipuri”) au fost premiați cu diplome din partea organizatorilor și câte un abonament de internet oferit de unul din sponsorii competiției. De premii s-au învrednicit și autorii lucrărilor cu cele mai multe voturi din partea publicului, dar și profesorii cu cei mai mulți discipoli participanți la concurs.

Concursul „Sunt un om cu rațiune, gândesc și analizez!” s-a desfășurat în perioada 11 – 31 ianuarie 2021. La categoria „Imagini”, au fost expediate în total 38 de lucrări care au inclus fotografii, desene, colaje și caricaturi, iar la categoria „Clipuri” – 17 filmulețe video creative care explică importanța dezvoltării gândirii critice și a consumului critic de informații pentru a ne proteja de dezinformare. Participanții și participantele studiază la 18 instituții de învățământ din Republica Moldova și la 3 instituții de învățământ din România.

Juriul format din jurnaliști ai portalului Stopfals.md și din experți din afara API au evaluat lucrările după următoarele criterii: corespunderea tematicii anunțate, expresivitatea și originalitatea lucrării, expunerea logică a mesajului, etica prezentării și respectarea drepturilor de autor în cazul imaginilor/textelor preluate. După cumularea punctajului acordat de membrii juriului, au fost desemnați șase câștigători la cele două categorii ale concursului.

Astfel, la categoria „Imagini” locul I i-a fost acordat lui Ion Făureanu, elev la Centrul de Excelență în Construcții din municipiul Chișinău, pentru imaginea întitulată „Stop dezinformarea! Viitorul aparține oamenilor cu rațiune și gândire critică!”. Pe locul doi la această categorie s-a clasat Alina Timofte, elevă la același Centru de Excelență în Construcții din Chișinău. Ea a aplicat la concurs cu lucrarea „Puterea gândirii critice”. Un om liber și bine informat este un factor de „iluminare” pentru restul societății. Locul trei la categoria imagini i-a revenit Corinei Doni, elevă la Liceul Teoretic „Boris Dînga” din orașul Criuleni, cu lucrarea „Let me check” (în traducere din engleză: „Lasă-mă să verific”).

La categoria „Clipuri”, de locul I s-a învrednicit Sandu Provorovschi, elev la Colegiul de Industrie Ușoară din municipiul Bălți care a transmis la concurs video-ul intitulat „Struțo-cămila informațională”. Locul doi i-a revenit lui Iulian Moisei, elev la Liceul Teoretic Dimitrie Cantemir” din orașul Cantemir pentru clipul „Cogito, ergo sum” (în traducere din limba latină: Gândesc, deci exist”). Iar pe locul trei s-a situat Valeriu Coadă, student la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, pentru lucrarea Cum crezi?”.

Câștigătorii au fost premiați cu câte un abonament la Internet oferit de către sponsorul principal al concursului Compania Starnet SRL. Astfel, pentru locul I la ambele categorii au fost oferite abonamente pentru șapte luni (în valoare de 250 de lei lunar), pentru locul doi – abonamente pentru șase luni, pentru locul III – abonamente pentru cinci luni.

Toate lucrările participante la concurs au fost afișate pe pagina web www.concurs.api.md pentru votul public, iar autorii celor mai apreciate lucrări au beneficiat de premii de încurajare. Cea mai votată lucrare la categoria Imagini” a fost a Cristinei Blanari, elevă la Centrul de Excelență în Construcții din Chișinău. Desenul ei Gândesc critic, deci exist!” a acumulat 1173 de voturi din partea publicului. Cea mai apreciată lucrare la categoria Clipuri” a fost a lui Iulian Moisei, votată de 1112 ori. Deoarece tânărul a fost desemnat câștigător de juriul concursului, premiul de încurajare i-a fost acordat următoarei clasate – Matrona Ostaf, elevă la Centrul de Excelență în Construcții din Chișinău, clipul căreia „Împreună gândim critic, salvăm natura” a acumulat 920 de voturi. Tinerii au fost premiați cu câte o diplomă și câte o baterie externă, oferite de compania „Maxlinie Comp” SRL.

Organizatorii concursului – API și Campania STOP FALS! au decis să premieze și profesorii care i-au încurajat pe tinerii și tinerele să participe la concurs într-un număr mare și cu lucrări creative. Cuvinte de recunoștință, diplome și premii au fost înmânate cadrelor didactice care au avut mai mult de cinci elevi și eleve care au participat la concurs. Astfel, domnul Viorel Bolduma, profesor de istorie și educație pentru societate de la Centrul de Excelență în Construcții din Chișinău a încurajat și ghidat 10 participanți și participante. Profesorul a argumentat că gândirea critică este necesară elevilor și studenților, deoarece generația tânără pune un accent important pe comunicarea din rețelele sociale, fiind zilnic bombardată cu informații adevărate, dar și cu falsuri. E important pentru noi, profesorii, să educăm/dezvoltăm gândirea critică la elevi prin diverse modalități, inclusiv prin educația non-formală, prin redarea gândirii critice printr-o imagine sau clip video. Aceste activități îi vor ajuta pe tineri să deosebească o informație adevărată de una falsă. Prin astfel de concursuri, inclusiv prin promovarea educației media în sistemul de învățământ, Republica Moldova are șansa de a educa/avea o generație cu o gândire critică dezvoltată, care să poată alege grâul de neghină. Viitorul aparține generației cu gândire critică”, afirmă Viorel Bolduma.

Prezent la festivitatea de premiere care s-a desfășurat în regim online, Martin McDowell, șef-adjunct al Misiunii Statelor Unite în Chișinău, a menționat că tinerii au nevoie de o gândire critică dezvoltată, deoarece în prezent e mai dificil de a diferenția informația adevărată de cea falsă. „Este un lucru minunat să îți dezvolți gândirea critică. E un pas important. Mulțumim că ați contribuit cu lucrări importante. Vă vom urmări și în continuare”, a precizat Martin McDowell.

La rândul său, Petru Macovei, directorul executiv API, i-a încurajat pe tineri, dar și pe profesori, să nu se oprească la acest concurs și să-și dezvolte propria gândire critică prin analiza informației, ajutându-i în același timp să-și dezvolte astfel de deprinderi și pe colegi, rudele și prieteni. „La orice materie școlară, dar și în familie, trebuie să educăm generații de oameni activi care gândesc și analizează rațional, nu se lasă manipulați de informații false și tendențioase”, a spus P. Macovei.

Lilia Zaharia

Concursul s-a desfășurat în cadrul proiectului „Dezvoltarea gândirii critice în rândul populației rurale, elevilor și viitorilor profesori”, implementat de Asociația Presei Independente (API) și finanțat de Ambasada SUA.

 

comments powered by Disqus
centrul de consultanţă şi asistenţă Baza de date API
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
Propaganda este nociva
REDACȚIILE API LA MINUT
Ультраправый деятель Земмур объявляет президентскую гонку за «спасение» Франции
Ультраправый французский эксперт Эрик Земмур объявил о своей кандидатуре на пост президента во вторник с видео, в котором под зловещую ... The post Ультраправый деятель…
Consilierul prezidențial Veaceslav Negruța a fost acceptat în funcția de membru al Consiliului de Observatori al „Moldovagaz”
Consilierul prezidențial pentru economie, Veaceslav Negruţa, a devenit membru al Consiliului de Observatori al SA „Moldovagaz”. Decizia a fost adoptată marți, 30 noiembrie, în cadrul…
30 Noiembrie 2021
Curtea de Conturi, despre „Termoelectrica”: „se relevă o abordare neconformă asupra procesului de gestionare a datoriilor, imobilizărilor corporale, activelor în curs de execuție și a stocurilor învechite și neutilizate”
Managementul S.A. „Termoelectrica” este axat preponderent pe activitatea curentă, ceea ce în consecință denotă nesoluționarea unor carențe istorice care afectează administrarea conformă a patrimoniului deținut.…
30 Noiembrie 2021
Путин отвечает НАТО на предупреждение Москве не нападать на Украину
Россия заплатит высокую цену за любую новую военную агрессию против Украины, о чем во вторник предупредили НАТО и США, когда ... The post Путин отвечает…
1 декабря: праздники в Молдове и мире, именины и приметы
Фото: blocktoro.com Язык Русский 1 декабря: праздники в Молдове и мире, именины и приметы Представляем список именин, международных, религиозных праздников на этот день.
30 Noiembrie 2021
La USM a fost inaugurat Centrul de Informare a României „Gheorghe Brătianu”
În ajunul Zilei Naționale a României, Universitatea de Stat din Moldova (USM), cu susținerea financiară a Departamentului pentru Relații cu R. Moldova (DRRM) a inaugurat…
30 Noiembrie 2021
Глава Pfizeer сообщает, что препарат разработанный для лечения Covid-19 будет эффективен и для штамма Омикрон
Директор Pfizer говорит, что разработанный компанией препарат против COVID будет эффективен и для пациентов, инфицированных новым штаммом Omicron. «Я  уверен, ... The post Глава Pfizeer…
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curată
CivicThe english version of site is out of work