en
Versiunea veche a site-ului

API este membru al Asociaţiei Mondiale a Ziarelor şi a Producătorilor de Ştiri
(World Association of Newspapers and News Publishers – WAN/IFRA)


Ştiri API
API a lansat versiunea nouă a portalului MoldovaCurata.md

În primele zile ale anului 2020, API a lansat o versiune nouă, îmbunătățită și modernizată, a portalului anticorupție MoldovaCurata.md, platformă online care promovează integritatea în serviciul public şi monitorizează activitatea Autorității Naționale de Integritate (ANI). Odată cu lansarea site-ului în versiune nouă, echipa MoldovaCurata.md propune câteva articole și investigații jurnalistice noi despre averile și interesele unor persoane cu funcții publice, inclusiv ale președintelui Igor Dodon.

Portalul www.MoldovaCurata.md a fost reorganizat, are o structură ușor de navigat, fiind păstrate principalele rubrici ale versiunii vechi a site-ului: „Integritate”, „Averi nedeclarate și conflicte de interese”, „Investigații”, „Cu ochii pe ANI”, „Cunoaște-ți candidatul!”, „Semnalează abuzuri” și altele. În același timp, portalul asigură caracterul interactiv al comunicării cu utilizatorii, dispune de dotări tehnice noi și efecte multimedia, motor de căutare și acces la arhiva materialelor publicate. MoldovaCurata.md are un design adaptat la diferite rezoluții ale calculatoarelor, cu posibilitatea să fie vizualizat de pe orice dispozitiv cu browser modern, iar utilizatorii pot descărca aplicația mobilă moldovacurata pentru telefoane cu sisteme de operare Android și iOS.

Averi nedeclarate și incompatibilități de funcții

Cu ocazia lansării versiunii modernizate a portalului, echipa MoldovaCurata.md propune câteva articole și investigații jurnalistice noi despre averile și interesele unor persoane cu funcții publice. Astfel, în materialul „Familia lui Igor Dodon utilizează trei automobile, dar președinția nu recunoaște acest lucru”, jurnalista Natalia Enache prezintă detalii despre câteva autoturisme aflate în folosința familiei președintelui Dodon, care însă nu se regăsesc în declarația de avere a șefului statului. MoldovaCurata.md a descoperit că două din aceste mașini au fost donate Partidului Socialiștilor în 2016, în campania electorală prezidențială.

„Demnitari publici în haine preoțești”  este un material semnat de jurnalista Lilia Zaharia, în care sunt analizate cazurile de incompatibilitate de funcții în care se află doi primari aleși la scrutinul din toamna anului 2019, aceștia fiind și preoți care oficializează slujbe și alte ritualuri religioase. Deși legislația le interzice persoanelor cu funcții de demnitate publică să desfășoare orice altă activitate remunerată, aleșii locali consideră că nu se află în incompatibilitate de funcții.

Portalul Moldovacurata.md a fost reorganizat cu suportul Programului Buna Guvernare al Fundației Soros-Moldova. În anul 2020, API și portalul Moldovacurata.md vor continua să monitorizeze activitatea Autorității Naționale de Integritate (ANI) şi eficiența politicilor publice în domeniul integrității, vor organiza evenimente publice la tema integrității în serviciul public și vor semnala cazurile de nedeclarare a averilor și intereselor de către persoanele cu funcții publice.

Pentru informații suplimentare: tel.: 022/22-09-95 (persoană de contact – Ion Mazur).

Comunicatul de presă este publicat în cadrul proiectului Advocacy pentru eficientizarea activității ANI și promovarea integrității candidaților la alegerile locale generale 2019”, implementat de API cu suportul Fundației Soros-Moldova în perioada iulie 2019-ianuarie 2020.  Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.

comments powered by Disqus
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NICOLAE ROȘIORU
jurnalist
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
DUMITRU MITITELU
jurnalist, redactor al ziarului "Gazeta de Vest", unul dintre fondatorii API
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
ZIARELE API LA MINUT
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curatăThe english version of site is out of work