en
Versiunea veche a site-ului

API este membru al Asociaţiei Mondiale a Ziarelor şi a Producătorilor de Ştiri
(World Association of Newspapers and News Publishers – WAN/IFRA)


API: 20 de ani pentru o presă profesionistă, neangajată şi profitabilă
Ştiri API
API a lansat studiul „Reformele în domeniul mass-media în perioada 2009-2013: între promisiuni şi fapte”
Evenimentul de lansare a studiului „Reformele în domeniul mass-media în perioada 2009-2013: între promisiuni şi fapte”
Foto: API

La 7 mai 2014, în cadrul Zilelor Libertăţii Presei, API a lansat studiul „Reformele în domeniul mass-media în perioada 2009-2013: între promisiuni şi fapte”. Cercetarea evaluează în ce măsură au fost onorate angajamentele privind soluţionarea problemelor stringente ale domeniului mass-media, incluse în programele de activitate ale Guvernului Republicii Moldova din perioada 2009-2013, şi prezintă un set de recomandări şi propuneri pentru accelerarea reformelor în domeniu.

În deschiderea evenimentului, Petru Macovei, directorul executiv al API, a menţionat că obiectivele şi acţiunile prioritare în domeniul mass-media, incluse în programele de activitate ale celor trei guverne din perioada 2009-2013 (Guvernul Filat 1, Guvernul Filat 2, Guvernul Leancă), au presupus realizarea unor reforme în zone importante ale domeniului mediatic. Angajamentele asumate vizau câteva probleme majore: suficienţa şi calitatea cadrului legislativ şi normativ, transparenţa finanţării şi a proprietăţii mass-media, funcţionalitatea radiodifuzorului public, activitatea autorităţii de reglementare a domeniului audiovizualului, tranziţia la televiziunea digitală terestră, accesul la informaţia de interes public, condiţii pentru dezvoltarea instituţiilor de presă şi a structurilor aferente activităţii mass-media, stimularea jurnalismului de investigaţie ş.a. Autorii studiului au evaluat gradul de realizare a acestor obiective în ultimii patru ani, constatând că puţine angajamente au fost realizate pe deplin, iar în multe cazuri nu s-a mers mai departe de declaraţii de intenţie şi reformele bat pasul pe loc.

Nadine Gogu, directoarea Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) a făcut o analiză a angajamentelor guvernării privind asigurarea accesului la informaţie şi a libertăţii de exprimare, crearea condiţiilor pentru activitatea structurilor aferente activităţii mass-media, asigurarea transparenţei proprietăţii mass-media, menţionând realizările şi restanţele guvernării la aceste capitole. Astfel, accesul la informaţia de interes public este îngreunat de practicile birocratice şi de prevederile altor legi (Legea cu privire la secretul de stat, Legea privind contracararea activităţii extremiste ş.a.), care nu au fost ajustate la standardele internaţionale şi la cele prevăzute de Legea privind accesul la informaţie, taxele pentru obţinerea informaţiilor de către jurnalişti aşa şi nu au fost anulate, iar informaţia deseori nu este disponibilă în regim electronic. Legea cu privire la libertatea de exprimare a fost aprobată, însă, contrar aşteptărilor, ea nu a îmbunătăţit semnificativ practicile judiciare de examinare a cauzelor intentate împotriva instituţiilor mass-media, de vină fiind judecătorii care nu întotdeauna aplică legislaţia corect, dar şi jurnaliştii înşişi care nu cunosc prevederile legii. „Angajamentele de asigurare a transparenţei proprietăţii în domeniul mass-media şi de limitare a concentrării mediatice nu au fost respectate de guvernanţi, chiar dacă societatea civilă a pregătit un proiect de lege care a fost înregistrat de deputaţi ca iniţiativă legislativă, însă examinarea lui întârzie”, a spus N. Gogu. 

Ion Bunduchi, expert la Asociaţia Presei Electronice APEL, a analizat realizarea angajamentelor în domeniul audiovizualului, inclusiv cele care ţin de transparenţa procesului de acordare şi retragere a frecvenţelor de emisie; elaborarea Concepţiei de dezvoltare a pieţei mediatice în general şi a audiovizualului, în particular; mersul implementării televiziunii digitale; obiectivul de depolitizare a Consiliului Coordonator al Audiovizualului şi neadmitere a numirii pe criterii politice a membrilor Consiliului de Observatori al IPNA „Teleradio-Moldova; angajamentul de a adopta un nou Cod al audiovizualului, asumat de Guvernul Filat 2, dar nerealizat, însă exclus din programul de activitate al Guvrenului Leancă din motive necunoscute etc. El a menţionat că planul de acţiuni pe segmentul audiovizualului, în cea mai mare parte, a eşuat, iar obiectivele prioritare nu au fost atinse. Cu excepţia legislaţiei electorale, în celelalte domenii (cadrul normativ, autoritatea de reglementare, serviciul public, autoritatea de supraveghere, publicitate etc.), esenţiale pentru dezvoltarea audiovizualului autohton pe principii democratice, reformele au fost şi continuă să fie înfăptuite cu jumătăţi de măsură, iar în unele cazuri – mimate.

A fost analizat şi gradul de îndeplinire a altor angajamente, asumate de guvernare, inclusiv crearea unor condiţii pentru dezvoltarea mass-media, prin eliminarea concurenţei neloiale, liberalizarea pieţei mass-media autohtone şi stabilirea unui cadru fiscal preferenţial pentru mass-media. Autorii studiului au remarcat că unele realizări pe acest segment există, însă ele sunt destul de modeste şi nu pot schimba în bine starea de lucruri. „Din toate angajamentele asumate de guvernare în domeniul mass-media, au fost realizate mai puţin de 30%. În opinia noastră, acesta este un rezultat foarte modest în raport cu aşteptările şi amploarea reformelor care au fost promise. În anii 2011-2013, promovarea reformelor mai mult a stagnat, clasa politică moldovenească „a amânat” aprobarea unor iniţiative legislative şi normative foarte importante pentru dezvoltarea mass-media, iar implementarea practică a unor legi deja adoptate are loc cu mari întârzieri”, a spus P. Macovei.

La evenimentul de lansare a studiului au fost prezenţi deputaţi din Comisia parlamentară cultură, educaţie, ştiinţă, tineret sport şi mass-media, inclusiv preşedintele comisiei Chiril Lucinschi şi vicepreşedinţii Valeriu Saharneanu, Corina Fusu şi Alexandr Petkov. Deputaţii au răspuns criticilor aduse şi au recunoscut că mai au de lucru. Corina Fusu a remarcat că „activitatea de îmbunătăţire a libertăţii de exprimare şi cea a libertăţii presei nu se termină niciodată, este un proces continuu. În acelaşi timp, guvernarea în cadrul unei coaliţii este mai dificilă, astfel că unele iniţiative, pur şi simplu, nu sunt susţinute de colegii de alianţă, motiv pentru care proiectul noului Cod al audiovizualului, de exemplu, nu a fost promovat în perioada 2011-2013”. Valeriu Saharneanu a recunoscut că nu întotdeauna există voinţă politică pentru realizarea angajamentelor asumate: „Depolitizarea mass-media este mai mult decât importantă, însă trebuie să recunoaştem că unele instituţii media s-au transformat în platforme pentru reglarea de conturi şi în tribune de partid. Cât priveşte angajamentele guvernării, lucrurile se mişcă greu, dar se mişcă”. La rândul lui, Alexandr Petkov s-a declarat nemulţumit de situaţia în domeniul mediatic. „Nu vreau să spun că pe timpul guvernării PCRM nu erau carenţe, însă guvernarea actuală nu a făcut nimic să înlăture aceste carenţe, ba mai mult, acum nereguli sunt mai multe, starea de lucruri de la CCA este sub orice nivel, iar partidele de la guvernare au monopolizat mass-media în totalitate”, a spus A. Petkov.

Victoria Miron, directoarea Programului mass-media al Fundaţia Soros Moldova, a atenţionat reprezentanţii guvernării că ONG-urile încearcă doar să-i ajute în îndeplinirea propriilor obligaţiuni şi a angajamentlor asumate în faţa oamenilor, iar ignorarea acestui efort şi tărăganarea reformelor compromite dezvoltarea democratică a ţării noastre.

La evenimentul de lansare a studiului „Reformele în domeniul mass-media în perioada 2009-2013: între promisiuni şi fapte” au participat reprezentanţi ai unor ambasade şi reprezentanţe străine acreditate la Chişinău, ai unor organizaţii internaţionale, jurnalişti şi lideri de opinie.

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului “Integrarea eforturilor şi advocacy comun al organizaţiilor neguvernamentale pentru asigurarea progreselor reale în domeniul mass-media", implementat de API cu suportul financiar al Programului Mass-Media al Fundaţiei Soros-Moldova.

Studiul „Reformele în domeniul mass-media în perioada 2009-2013: între promisiuni şi fapte”

 

comments powered by Disqus
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
DUMITRU MITITELU
jurnalist, redactor al ziarului "Gazeta de Vest", unul dintre fondatorii API
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
Cronică API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
ZIARELE API LA MINUT
Culisele unui sistem medical „diagnosticat” cu pneumonie
Acuzaţiile unui medic, aduse sistemului medical din R. Moldova, au zguduit opinia publică. În timp ce autorităţile spun că verifică calitatea asistenţei medicale acordate copiilor…
20 Iulie 2018
Deputații PLDM au depus o sesizare la CC cu privire la invalidarea alegerilor locale
Deputații PLDM au dat curs apelului Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte și Comunității Watchdog și a depus la Curtea Constituțională (CC) o sesizare…
20 Iulie 2018
De ce a murit Adriana?
Cronica vieții și morții unei eleve care nu a avut cu cine să vorbească
Președinții cei „teferi”
Șefii de raioane atacă Uniunea Europeană, întrecându-se în minciuni și aberații
SIS a identificat 56 de mercenari moldoveni care luptă pe frontul de est al Ucrainei
Fenomenul mercenarilor a luat amploare în Republica Moldova după declanșarea în 2014 a războiului din estul Ucrainei. Potrivit Serviciului de Informații și Securitate (SIS) au…
20 Iulie 2018
„Kolea îi la Moscova”
Ambasadorul Japoniei la Chișinău, Masanobu Yoshii, a învăţat într-un an limba română, primarului de Bălţi nu i-a ajuns o viaţă
VIDEO/ Ilan Șor promite că va deschide magazine sociale în locul sediilor PPDA și PAS
Susținătorii partidului Șor, în frunte cu primarul de Orhei și primărița din Jora de Mojloc, Marina Tauber, protestează împotriva PAS și PPDA. Oamenii au pornit într-un…
20 Iulie 2018
Științele exacte, mai scumpe și mai puțin solicitate
Cele 19 universități din Republica Moldova oferă 4.906 de locuri cu finanțare de la buget
Kozak revine. Coteţul doarme
Moldova este amenințată de pericolul să devină un stat izolat de UE și controlat de Rusia, spun experții
De astăzi, pașapoarte românești vor fi valabile 10 ani
Astăzi, 20 iulie 2018, intră în vigoare modificările aduse Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, una dintre cele mai…
20 Iulie 2018
Slăbiciunea pentru aviaţie a rudelor demnitarilor din R. Moldova. Un nou episod
Rudele unor foşti sau actuali demnitari, dar şi alţi foşti angajaţi, au revenit în funcţii importante la Întreprinderea de Stat Moldatsa. Unii au fost încadraţi…
20 Iulie 2018
Мужчина убедил бельчанина купить ему в кредит айфон. И исчез
Подозреваемый в розыске ещё c марта прошлого года. Фото иллюстративное: pixabay.com Безработный мужчина уговорил двоих бельчан купить за него в кредит смартфоны, в том числе…
20 Iulie 2018
30 de ani de închisoare pentru libertatea altora
Zilele acestea s-au împlinit 100 de ani de la naşterea celui mai iubit activist şi lider de stat african Nelson Mandela. Până să ajungă în…
20 Iulie 2018
MOLDOX LAB: Oportunități pentru pasionații de film documentar
Atelierele de film documentar MOLDOX LAB continuă și în acest an. Zeci de tineri din Moldova vor avea ocazia să …
20 Iulie 2018
VEZI AICI: loc de muncă, salariu, condiții bune, echipă interesantă
ZdG angajează specialist în promovare și marketing. Sunt așteptați candidații interesați de promovarea jurnalismului de investigație, de concepte de finanțare alternativă, de activitate în cadrul…
20 Iulie 2018
VIDEO/ Protest în frunte cu Marina Tauber și Ilan Șor: „Mâinile jos de pe magazinele sociale”
Susținătorii partidului Șor, în frunte cu primarul de Orhei și primărița din Jora de Mojloc, Marina Tauber, protestează împotriva PAS și PPDA. Oamenii au pornit într-un…
20 Iulie 2018
„Pentru nimic în lume nu aș renunța la dulceața aerului, la mirosul pământului și la liniștea de acasă”
„Revin de mai multe ori pe an în Moldova pentru a-mi gestiona afacerea și pentru diverse acțiuni de modernizare a satului”
Au fost desemnați câștigătorii granturilor pentru campanii împotriva dezinformării și propagandei în media
Centrul pentru Jurnalism Independent anunță totalurile concursului de selectare a beneficiarilor granturilor pentru campanii împotriva dezinformării și propagandei în media, oferite în cadrul proiectului „Presa…
20 Iulie 2018
Трое детей и молодая женщина погибли в аварии возле Хынчешт
Водитель автомобиля в аварии не пострадал. Фото: crimemoldova.com Водитель автомобиля врезался в телегу с пассажирами. 20.07.2018 - 10:10
20 Iulie 2018
Хакер из Молдовы осужден в Азербайджане на 10 лет
Молдавский хакер предстал перед азербайджанским судом. Фото иллюстративное: pixabay.com Мужчина состоял в международной преступной группировке. 20.07.2018 - 10:09
20 Iulie 2018
Новый KIA SPORTAGE 2019 в Бельцах!
Записаться на тест-драйв можно на сайте kia-moldova.md через рубрику "Предложения и услуги". Встречайте, обновленный кроссовер KIA Sportage – уже в бельцком представительстве KIA-Moldova. Обновленный Sportage…
20 Iulie 2018
Un jurământ ne leagă, ţara nu-i întreagă
Astăzi, vineri 20 iulie, se împlinesc 75 de ani de la naşterea poetului ADRIAN PĂUNESCU, marele patriot, poetul – tribun al neamului românesc. La baştina…
20 Iulie 2018
GRIGORE VIERU, martirul limbii române
La mijloc de cuptor s-au împlinit nouă ani și jumătate de când s-a înălțat la ceruri poetul GRIGORE VIERU, creația căruia răvășește inimile și sufletele…
20 Iulie 2018
A unit cele două maluri printr-o singură credință
La jumatatea lunii iulie se împlinesc 200 de ani de când pe pământurile sângereiene a văzut lumina zilei un cărturar și om de credință deosebit,…
20 Iulie 2018
Întârziat se mai recoltează grâul
Pe terenurile agricole ale raionului continuă lucrările de recoltarea culturilor din prima grupă. Din 10 mii 562 hectare cultivate cu grâu, 80-85 % sunt eliberate…
20 Iulie 2018
FOTO/ Cum va arăta centrul „socio-cultural” din Grădina Publică Ștefan cel Mare și cum își explică votul Ion Ștefăniță
Consiliul Național al Monumentelor Istorice a avizat pozitiv în ședința din 19 iulie 2018 schița de proiect a centrului socio-cultural și de agrement ce urmează…
20 Iulie 2018
Bacalaureatul, între victorie și eșec
Examenele de Bacalaureat reprezintă pentru liceenii de azi cea mai importantă, dar și cea mai provocatoare etapă. Din cauza presiunii venite din interior sau cea…
20 Iulie 2018
Cu bune și rele despre ocrotirea sănătății
Pentru ca serviciile medicale (și nu numai) din țara noastră să corespundă cu aşteptările și necesităţile pe care le are cetăţeanul, sistemul de ocrotire a…
20 Iulie 2018
Axaţi pe problemele vitale ale cetăţenilor
Membrii Consiliului raional s-au întrunit în şedinţă ordinară de lucru, care a avut incluse în ordinea de zi un program constituit din 24 de chestiuni.Cu…
20 Iulie 2018
La mormântul Adrianei Iordăchescu
În ziua în care tu ai luat această decizie, grea, tristă, ireversibilă, în R. Moldova era foarte cald. Sfârşit de iunie, dar fierbinte, atât de…
20 Iulie 2018
Campamentul de vară al scauţilor,  desfăşurat  în apropierea satului  Cotihana
Circa 200 de tineri din raionul Cahul au avut posibilitatea să  participe  la cea de a XXII-a ediţie a Campamentului …
20 Iulie 2018
Care este procedura de înregistrare a unei organizații neguvernamentale?
Întrebare: Unde și cum înregistrez un ONG? Răspuns: Înregistrarea unui ONG, adică a unei asociații obștești, se face în baza Legii cu privire la asociaţiile…
20 Iulie 2018
GUVERNUL A DISCUTAT, LA LEOVA, PROBLEMELE ACESTUI RAION
  Premierul Pavel Filip a îndemnat reprezentanții administrației publice locale din raionul Leova să vină cu inițiative care să îmbunătățească …
20 Iulie 2018
COMEMORAREA EROILOR CĂZUŢI LA NISTRU
Pe 21 iulie 2018, se împlinesc 26 de ani de la încetarea războiului de pe malurile Nistrului, în urma semnării, …
20 Iulie 2018
DOC/ Dosarul Vicol & Bănăruc. Decizia Curţii de Apel Chişinău
Nicolae Vicol, fostul şef al Serviciului Fiscal de Stat, este singurul dintre cei şase inculpaţi din dosarul corupţiei din cadrul instituţiei pe numele căruia judecătorii…
20 Iulie 2018
Житель Молдовы попросился обратно в итальянскую тюрьму
Тюрьма в Италии, которая комфортней, чем июльский зной. Фото: leggo.it Мужчина объяснил это стремление жарой.  19.07.2018 - 18:52
19 Iulie 2018
Зарплаты руководства местных властей вырастут в среднем до 9200 леев
Ответственным лицам зарплаты повысили на 50%, а персоналу, который обеспечивает работу мэрий и райсоветов, — на 15%. Фото иллюстративное: pixabay.com Правительство увеличивает зарплаты чиновников руководящего…
19 Iulie 2018
Внимание, отключения! Электросети и газовая служба предупреждают
Фото из архива "СП" Внимание, отключения! Электросети и газовая служба предупреждаютИнформация о профилактических работах коммунальных служб на ближайшие дни. АО «RED-Nord» сообщает об...
19 Iulie 2018
GALERIE FOTO/ Parlamentul, înconjurat de polițiști și protestatari
Ședința Legislativului s-a desfășurat astăzi, 19 iulie, pe fundalul unui nou protest organizat de Mișcarea Națională „ACUM”.  Protestatarii s-au adunat în fața Parlamentului pentru a…
19 Iulie 2018
Un mercenar moldovean care lupta de partea separatiștilor a murit în Donbas
Un moldovean care a luptat în Donbas de partea separatiștilor, în batalionul „Piatnoșka”, a murit pe 17 iulie după ce s-a aflat în comă aproape…
19 Iulie 2018
Правительство на 35 леев увеличило пособие на холодное время года
Пособие увеличится с 1 ноября. Фото иллюстративное: pixabay.com Малообеспеченные семьи будут получать 350 леев ежемесячно на время отопительного сезона. 19.07.2018 - 16:55
19 Iulie 2018
Consiliul Național al Monumentelor Istorice discută cazul „Guguță”. Membrilor societății civile nu li s-a permis accesul
Consiliul Național al Monumentelor Istorice s-a convocat astăzi, 19 iulie, în ședință. Ion Ștefăniță, directorul general al Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor, membru al…
19 Iulie 2018
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curatăThe english version of site is out of work