en
Versiunea veche a site-ului
consiliul de presa

API este semnatară a Codului Deontologic al jurnalistului din R. Moldova.

API este membru al Asociației Mondiale a Ziarelor și a Producătorilor de Știri

(World Association of Newspapers and News Publishers - WAN/IFRA)

APEL către autoritățile statului să intervină pentru a elimina condițiile contractuale abuzive de distribuție a presei scrise, impuse de Întreprinderea de Stat „Poşta Moldovei”

Consiliul de Administrare al Asociației Presei Independente (API) își exprimă dezacordul față de modul cum au decurs și s-au încheiat negocierile dintre editorii de presă scrisă și administrația Întreprinderii de Stat „Poșta Moldovei” privind contractul de distribuire a edițiilor periodice și solicită autorităților statului să intervină pentru a nu admite falimentarea unor redacții de presă scrisă din cauza condițiilor inacceptabile impuse de „Poșta Moldovei”.

API constată, spre regret, că și în acest an Î.S. „Poșta Moldovei” a mimat negocierile cu redacțiile naționale și regionale, negociind contractele doar din perspectiva propriilor interese, în final fiind impuse condiții contractuale mai dezavantajoase pentru editori decât cele anterioare. La fel, semnalăm și anumite clauze contractuale abuzive, care nu contribuie la soluționarea celor mai importante probleme invocate de editorii presei scrise. În particular, Asociația Presei Independente, acționând în interesele mai multor editori de presă, ca urmare a consultațiilor prealabile cu aceștia, a înaintat administrației „Poșta Moldovei” mai multe propuneri de modificare/completare a contractului privind distribuirea edițiilor periodice prin abonare și vânzarea cu amănuntul, câteva dintre aceste propuneri fiind de o importanță vitală pentru supraviețuirea economică a presei scrise: plata în avans a mijloacelor financiare care aparțin redacțiilor după abonare (cel puțin trimestrial) pe care urmează să o facă „Poșta Moldovei” către publicațiile periodice; excluderea taxării suplimentare a publicațiilor periodice (taxa pentru sortare, taxa pentru împachetare, taxa pentru includerea în catalog, accesul la informația despre abonați etc.). Din păcate, propunerile noastre nu au fost luate în considerare.

În situația creată, suntem nevoiți să identificăm și să aplicăm toate mecanismele legale de protecție a publicațiilor periodice pe care le reprezentăm, inclusiv adresarea în instanța de judecată în vederea anulării clauzelor abuzive din contractele propuse spre semnare.

Asociaţia Presei Independente atenţionează autorităţile asupra contradicţiei majore dintre politica declarată a statului privind încurajarea dezvoltării mass-media, inclusiv obiectivul privind crearea condiţiilor optime pentru activitatea instituţiilor de presă, stabilit în Programul de activitate al Guvernului Republicii Moldova, şi politicile reale ale întreprinderilor distribuitoare de presă.

Amintim că multe dintre ziarele API sunt preocupate de combaterea corupției, promovarea drepturilor omului, oferind abonaților săi informații de importanță vitală, prestând servicii de maximă importanță publică. Această tendință mass-media ar trebui susținută și de către autoritățile statului.

API cere Parlamentului și Guvernului Republicii Moldova, Ministerului Economiei, Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației, Agenției Proprietății Publice și Consiliului Concurenței să intervină pentru a elimina condiţiile contractuale abuzive de distribuţie a ziarelor şi revistelor, impuse de către Întreprinderea de Stat „Poşta Moldovei”.

Totodată, API face apel către toți editorii de presă scrisă să nu accepte condițiile impuse arbitrar de „Poşta Moldovei” și să semnaleze public neregulile din acest domeniu până nu vor fi luate în calcul interesele editorilor de presă.

Consiliul de Administrare al Asociației Presei Independente (API)

 

12 noiembrie 2021 

comments powered by Disqus
centrul de consultanţă şi asistenţă Baza de date API
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
Propaganda este nociva
REDACȚIILE API LA MINUT
Ультраправый деятель Земмур объявляет президентскую гонку за «спасение» Франции
Ультраправый французский эксперт Эрик Земмур объявил о своей кандидатуре на пост президента во вторник с видео, в котором под зловещую ... The post Ультраправый деятель…
Consilierul prezidențial Veaceslav Negruța a fost acceptat în funcția de membru al Consiliului de Observatori al „Moldovagaz”
Consilierul prezidențial pentru economie, Veaceslav Negruţa, a devenit membru al Consiliului de Observatori al SA „Moldovagaz”. Decizia a fost adoptată marți, 30 noiembrie, în cadrul…
30 Noiembrie 2021
Curtea de Conturi, despre „Termoelectrica”: „se relevă o abordare neconformă asupra procesului de gestionare a datoriilor, imobilizărilor corporale, activelor în curs de execuție și a stocurilor învechite și neutilizate”
Managementul S.A. „Termoelectrica” este axat preponderent pe activitatea curentă, ceea ce în consecință denotă nesoluționarea unor carențe istorice care afectează administrarea conformă a patrimoniului deținut.…
30 Noiembrie 2021
Путин отвечает НАТО на предупреждение Москве не нападать на Украину
Россия заплатит высокую цену за любую новую военную агрессию против Украины, о чем во вторник предупредили НАТО и США, когда ... The post Путин отвечает…
1 декабря: праздники в Молдове и мире, именины и приметы
Фото: blocktoro.com Язык Русский 1 декабря: праздники в Молдове и мире, именины и приметы Представляем список именин, международных, религиозных праздников на этот день.
30 Noiembrie 2021
La USM a fost inaugurat Centrul de Informare a României „Gheorghe Brătianu”
În ajunul Zilei Naționale a României, Universitatea de Stat din Moldova (USM), cu susținerea financiară a Departamentului pentru Relații cu R. Moldova (DRRM) a inaugurat…
30 Noiembrie 2021
Глава Pfizeer сообщает, что препарат разработанный для лечения Covid-19 будет эффективен и для штамма Омикрон
Директор Pfizer говорит, что разработанный компанией препарат против COVID будет эффективен и для пациентов, инфицированных новым штаммом Omicron. «Я  уверен, ... The post Глава Pfizeer…
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curată
CivicThe english version of site is out of work