en
Versiunea veche a site-ului

API este membru al Asociaţiei Mondiale a Ziarelor şi a Producătorilor de Ştiri
(World Association of Newspapers and News Publishers – WAN/IFRA)


Ştiri API
Amenințarea americană în Republica Moldova: preocuparea propagandei rusești

Lansarea noului program american de granturi USAID destinat Republicii Moldova, în valoare de 20,5 milioane de dolari, a stârnit critici și atacuri propagandistice în unele instituții media rusești. Jurnaliștii acestor surse media s-au grăbit să ne avertizeze în legătură cu amenințările ascunse care ar sta în spatele unor asemenea granturi americane și „pregătirea” unei revoluții moldovenești de tipul EuroMaidan.    

La 2 octombrie 2017, postul rusesc Zvezda TV a difuzat și ulterior a publicat pe site-ul său, un film documentar zv 1intitulatSUA: operațiunea „Moldova”. Documentarul abordează activitatea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) în Republica Moldova și dezvăluie pretinse planuri secrete ale acesteia. Jurnaliștii Zvezda TV ne avertizează că, dincolo de sprijinul economic și comercial acordat de USAID, forțele politice care stau în spatele acestei agenții urmăresc organizarea unei lovituri de stat în Moldova, în favoarea partidelor pro-occidentale. Conform presupusului scenariu, s-ar urmări  înlăturarea treptată a liderilor politici pro-Est sau, cel puțin, reducerea influenței lor, astfel încât să nu acceadă la putere. Mai mult decât atât, documentarul de la Zvezda TV pretinde că USAID are ca scop primordial distrugerea relațiilor diplomatice dintre Republica Moldova și Federația Rusă, cu scopul de a întări poziția SUA în Moldova și în Europa de Sud-Est.

Jurnaliștii de la Zvezda TV nu relatează factologic și nu respectă criteriul de obiectivitate, care e obligatoriu pentru orice documentar, ci interpretează activitățile USAID în Moldova din perspectiva ideologiei diplomației rusești, speculând că organizația americană va insufla tinerilor ideea de a începe o revoluție similară EuroMaidanului din 2014. În același timp, documentarul utilizează din plin imagini video de la diverse acțiuni de protest din Ucraina, precum și de la evenimentele din 7 aprilie, 2009 de la Chișinău, cu scopul de a trezi un sentiment de frică și nesiguranță în viitor, alipind în acest context denumirea organizației USAID. În lipsa unor dovezi care ar justifica ipoteza organizării de către americani a unei lovituri de stat, jurnaliștii ruși acuză mișcarea unionistă și România de orchestrarea tentativelor de a „înghiți Republica Moldova și de a o transforma într-o regiune subdezvoltată a României”. Saltul de la un subiect – amenințarea USAID în Moldova – la un alt subiect – Mișcarea unionistă și Unirea – evident, nu are nicio legătură organică, însă este folosit perfect ca instrument propagandistic, pentru a spori iluzia unei amenințări și a pericolului unor revolte stradale organizate de agenți străini împotriva țării noastre.

Este de remarcat faptul că  jurnaliștii de la Zvezda TV au consultat opinia unui singur analist politic din Republica Moldova, Valeriu Ostalep, un cunoscut critic și oponent al vectorului european, și nu au intervievat niciun reprezentant al organizației vizate în material. Acest fapt relevă caracterul părtinitor pro-rus al documentarului, cu scopul de a denigra imaginea SUA în Moldova prin mesaje propagandistice, în favoarea Moscovei. Nu în ultimul rând, Zvezda TV este un post aflat în subordinea Ministerului Apărării Federației Ruse, ceea ce confirmă că misiunea sa este una propagandistică, prin răspândirea mesajelor antiamericane și antieuropene în spațiul rusesc – și dincolo de el.

Portalul Sputnik.md este la fel de „preocupat” de prezența americană în Moldova,  publicând un material cu titlul sputnikSusținerea din partea Fratelui mai mare: cum se lasă Moldova încolțită benevol”. În acest material de sinteză, autorul susține că SUA ar avea ca scop coruperea autorităților locale, pentru a obține un control total în Moldova, prin intermediul granturilor.

Regăsim și în text expresii lipsite de echivoc: „ne este băgată o „mâță-n sac” sub forma unui control total din partea structurilor guvernamentale americane asupra autorităților noastre locale”.

Jurnalistul de la Sputnik.md afirmă că în ultimii 25 de ani Republica Moldova a beneficiat de 1 miliard de dolari din partea USAID, însă acești bani nu și-ar fi găsit destinatarul: „Omul de rând nu a beneficiat de acești bani, dar sumele sunt trecute grijuliu în contul republicii, ca datorie”. Așadar, autorul materialului încearcă să ne sugereze că banii care provin din fondurile  americane nu sunt implementați în proiecte concrete, ceea ce reprezintă un fals. După cum relatează Timpul.md, finanțarea americană este vizibilă în proiecte clare de infrastructură, cum ar fi alocarea a 500.000$ pentru construirea unei stații de epurare a apei în orașul Telenești. Europalibera.org, la fel, menționează istoriile de succes ale pomicultorilor moldoveni care au beneficiat de asistența financiară a USAID.

Jurnalistul de la „Sputnik.md” insinuează ca autoritățile locale au trădat interesele naționale în favoarea americanilor: „E o confirmare în plus a acestui joc geopolitic, în care autoritățile moldovenești sunt gata să vândă totul „Fratelui mai mare” doar pentru 30 de arginți”.

Acuzațiile tacite precum că fondurile americane ar însemna un pericol pentru viitorul Moldovei se bazează pe interpretări proprii, presupuneri și manipulări, întrucât autorul nu poate explica în ce mod USAID determină Republica Moldova să „îngenuncheze”.

Portalul informativ 1news.md publică un material analitic cu titlul „Să furi” pentru 20 de milioane: SUA se pregătesc1 news să captureze Moldova sub nasul Rusiei”. Titlul este unul manipulator, deoarece conținutul nu demonstrează nicidecum vreo modalitate prin care SUA ar „captura” Republica Moldova în detrimentul intereselor Federației Ruse. Autorul acestui articol consideră extrem de dubioasă alocarea a 20,5 milioane de dolari Republicii Moldova, pentru o perioadă de 5 ani, pentru proiecte de consolidare a societății civile și a proceselor democratice. Se insinuează faptul că USAID pregătește mecanisme de subordonare și de corupere a autorităților locale, prin oferirea unor granturi generoase pentru inițiative rurale și de dezvoltare regională. Autorul materialului însă nu menționează caracterul proiectelor care au obținut granturi și care, în mare parte, nu au legătură cu sfera politică, ci includ doar asistență financiară fermierilor, antreprenorilor locali și ONG-urilor ce realizează mici proiecte locale destinate să îmbunătățească nivelul de viață al populației.

Fondurile USAID sunt prezente în multe țări ale lumii și nu sunt repartizate după criterii geopolitice, după cum insinuează propaganda rusească, ci în scopul de a ajuta cetățenii prin diverse proiecte de natură economică, comercială, socială, culturală etc.

În concluzie, aceste materiale jurnalistice din presa rusă nu sunt altceva decât articole de propagandă, în care se lansează atacuri mediatice asupra USAID în încercarea de a-i demoniza pe americani. Fără îndoială, confruntarea geopolitică dintre Occident și Est există, însă SUA au demonstrat că sunt partenerul Republicii Moldova prin numeroase proiecte de infrastructură, fapt care ar trebui să conteze mai mult decât propaganda și ideologia rusească.

Vladislav Șaran, politolog

____________________________

Articolul a fost realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul Campaniei media împotriva informației false și tendențioase STOP FALS!, desfășurată de Asociația Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Asociația VIP a Telejurnaliștilor Independenți din Moldova (ATVJI).

comments powered by Disqus
MEMBRII API
Persoane juridice
JURNAL DE CHIȘINĂU
director fondator - Val Butnaru
http://www.jc.md/
GAZETA SATELOR
director - Constantin Rotaru
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
DUMITRU MITITELU
jurnalist, redactor al ziarului "Gazeta de Vest", unul dintre fondatorii API
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
ZIARELE API LA MINUT
«Сухая» ничья, два поражения: «Заря» опускается на последнее место во второй лиге
Бельчане (в красной форме) в новом сезоне пока не могут порадовать болельщиков. Фото: Сергей Пузик Бельцкая «Заря» в третьем туре чемпионата Молдовы по футболу в дивизионе «А»…
18 Aprilie 2019
Что за цифра в песне? Проверьте свои знания в музыкальном тесте
Как хорошо вы знаете песенную математику? Фото иллюстративное: pixabay.com Что за цифра в песне? Проверьте свои знания в музыкальном тесте «СП» и Клуб интеллектуальных игр в Бельцах подготовили…
18 Aprilie 2019
Спектакль российского театра, пасхальные выставки, фестиваль танца: куда сходить в Бельцах?
Актеры Театра "НитьЯ" из Екатеринбурга выступят на бельцкой сцене. Фото: ngzt.ru Спектакль российского театра, пасхальные выставки, фестиваль танца: куда сходить в Бельцах? Анонсы развлекательных и познавательных…
18 Aprilie 2019
[sondaj] Câți deputați vor fi în viitorul legislativ
„Alegerile anticipate sunt posibile, dar nu sunt de dorit. Şi categoric nu PDM va provoca alegeri anticipate… Iar dacă vor avea loc alegeri parlamentare anticipate,…
18 Aprilie 2019
В Молдове раскрыта преступная сеть, промышлявшая грабежами банкоматов и наладившая миграцию в ЕС
Сотрудник столичного Агентства публичных услуг изготавливал молдавские паспорта иностранцам. Вчера у него в кабинете и дома прошли обыски. Фото: facebook.com/PCCOCS Правоохранительные органы Молдовы сообщили подробности…
18 Aprilie 2019
Turcia: După renumărarea voturilor, candidatul opoziţiei a fost declarat oficial primar al oraşului Istanbul
Candidatul principalului partid de opoziţie, Ekrem Imamoglu, a fost declarat oficial miercuri primar al Istanbulului, după ce renumărarea voturilor exprimate pe 31 martie a fost…
18 Aprilie 2019
Многодетную россиянку осудили и записали в террористы за комментарий в соцсети
Мать пятерых детей получила судимость за гневный пост в соцсети. Ее имя также числится в списке террористов. Фото: tv21.ru. В Мурманской области многодетную мать осудили…
18 Aprilie 2019
Analistul Igor Boțan, despre vizita PSRM la Moscova: „Este o mișcare demonstrativă”
În timp ce opoziția susține că cei 35 deputați socialiști au mers la Moscova pentru a coordona o eventuală coaliție parlamentară, analistul politic, Igor Boțan,…
18 Aprilie 2019
Бельцкая полиция предупреждает: перед Пасхой активизируются карманники. Как себя вести, чтобы не потерять кошелёк?
Фото иллюстративное: архив "СП" Бельцкий инспекторат полиции обращает внимание, что в преддверии пасхальных праздников активизируются карманные воры. И озвучивает рекомендации, как не стать их жертвами.…
18 Aprilie 2019
Bani pentru sinistraţi şi taxe noi, la Zăicana
Sinistraţii din Zăicana, cărora le-au fost smulse acoperişurile de un vânt puternic abătut peste marginea satului pe data de 10 martie, 2019, au fost incluşi…
18 Aprilie 2019
Eugeniu URECHE – un MUNTE de TALENT
Cea de a VI-a ediție a concursului raional al declamatorilor „Eugeniu Ureche – un munte de talent”a întrunit pe data de 6 aprilie 2019, în…
18 Aprilie 2019
Ohrincenii au ţinut sfat cum să cheltuie banii din fondul rutier
Duminică, 7 aprilie, un grup de cca 30 de locuitori ai Ohrincei, parte a primăriei Criuleni, s-au adunat la casa de cultură pentrru a pune…
18 Aprilie 2019
R. Moldova a coborât cu 10 poziții în clasamentul libertății presei
R. Moldova a coborât cu 10 poziții în clasamentul anual al libertății presei și se situează pe locul 91 în clasamentul țărilor în funcție de…
18 Aprilie 2019
Deputații ACUM solicită informații de la SIS și MAI cu privire la expulzarea profesorilor de la „Orizont”
Deputații fracțiunii PAS din Parlamentul R. Moldova au înaintat o solicitare către Serviciul de Informație și Securitate și către Ministerul Afacerilor Interne, prin care solicită…
18 Aprilie 2019
Двум студентам из Италии отдых на природе стоил миллионы евро
Огонь уничтожил около 1000 гектаров леса. Фото иллюстративное: pixabay.com. В итальянской провинции Комо на двух 22-летних студентов возложили вину за крупный лесной пожар. Теперь им…
18 Aprilie 2019
Россия ввела новые санкции в отношении Украины
Введение новых санкций Медведев назвал ответом на недружественные действия Киева. Фото: kp.ua. Нефть, уголь и нефтепродукты на Украину можно будет вывозить из России только по…
18 Aprilie 2019
Cine sunt cei cinci tineri din R. Moldova, incluşi în lista Forbes România „30 Under 30”
Cine sunt cei cinci tineri moldoveni incluşi în lista Forbes România „30 Under 30”Interpreta din Republica Moldova, Irina Rimes, fiul unui fost prim-ministru al R.…
18 Aprilie 2019
Бельцкое Управление образования закупает кондиционеры и телевизоры, включая Smart TV
Закупка будет проводиться через электронный аукцион. Фото иллюстративное: pixabay.com Оборудование предназначено для школ и бухгалтерии Управления образования, молодёжи и спорта. Планируется закупить один кондиционер в лицей…
18 Aprilie 2019
В мировом рейтинге свободы прессы Молдова опустилась на 10 строчек
Цветная карта рейтинга свободы прессы: в бежевой зоне с прессой все "хорошо", в черной - "очень сложно". Фото: rsf.org. Республика Молдова заняла 91-е место в ежегодном…
18 Aprilie 2019
VIDEO/ O nouă amânare în dosarul lui Vlad Filat
Ședința de astăzi de la Judecătoria Chișinău în dosarul lui Vladimir Filat a fost amânată după ce avocații fostului premier au depus recurs la Curtea…
18 Aprilie 2019
VIDEO/ Procurorii oferă detalii despre reținerile de la ASP și documentarea unor grupări criminale organizate
Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) și SIS anunță că au fost reținuți membrii a patru grupări criminale organizate care acționau atât…
18 Aprilie 2019
Бельчанка на пенсии стала кулинарным видеоблогером. У её роликов на Youtube более полумиллиона просмотров
Зинаида Петровна ведёт кулинарный блог на канале Youtube. Она называет его кухонным театром. Всего в этом театре уже побывало больше миллиона «зрителей». Фото: Сергей Пузик…
18 Aprilie 2019
Reporteri fără Frontieră: Moldova a pierdut 36 de poziții în ultimii șase ani la capitolul libertății presei
Raportul Organizației „Reporteri fără Frontieră” (RSF), cu privire la ratingul libertății presei pentru anul 2019, poziționează Republica Moldova pe locul 91 din cele 180 de…
18 Aprilie 2019
Апелляционная палата Бельц оставила в силе приговор судье-коррупционеру из Дрокии
Апелляционная палата Бельц отклонила прошение адвокатов осужденного судьи. Фото из архива «СП». Судья из Дрокии, осужденный за взяточничество, не согласился с приговором суда и решил…
18 Aprilie 2019
Instruirea educatoarelor cum să reacționeze la cazurile de violență în familii
În premieră, 20 de educatoare din unitatea teritorial-autonomă Gagauz-Yeri au fost învățate cum să reacționeze atunci când descoperă că în …
18 Aprilie 2019
Cu cine s-au întâlnit şi ce au discutat deputații socialiști la Moscova
În cadrul vizitei la Moscova, cei 35 de deputați socialiști s-a întâlnit cu două fracțiuni parlamentare din Duma de Stat a Federației Ruse – „Edinaia…
18 Aprilie 2019
Cine este judecătorul căruia procurorii i-au confiscat mita de peste 6 mii de euro
Curtea de Apel Bălți (CA) a menținut decizia primei instanțe prin care Valeriu Ghedreuțan, magistrat din cadrul Judecătoriei Drochia, a fost condamnat la șapte ani…
18 Aprilie 2019
Депутаты-демократы отдадут мартовскую зарплату на благотворительность
Павел Филип считает, что депутаты не должны получать мартовскую зарплату, так как парламент был недееспособным. Фото: newsmd.md Все депутаты фракции Демократической партии пожертвуют свои зарплаты…
18 Aprilie 2019
Șapte ani de la crima din Codrii Orheiului. Decizia Curții de Apel Chișinău
Rămâne precum a stabilit prima instanță. Un singur inculpat din dosarul morții lui Alexei Veretca din Codrii Orheiului de acum 7 ani urmează să execute…
18 Aprilie 2019
BERD și UE oferă finanțare de 10 milioane de euro pentru două bănci din R. Moldova
BERD și UE oferă finanțare de 10 milioane de euro, susținută de granturi, pentru Moldova Agroindbank (MAIB) și Victoriabank. Împrumutul de 5 milioane de euro…
18 Aprilie 2019
Deputații democrați își vor dona primul salariu de ales al poporului
Președintele fracțiunii Partidului Democrat, Pavel Filip, a anunțat că deputații democrați își vor dona primul salariu de ales al popului, în contextul în care Parlamentul…
18 Aprilie 2019
В Португалии разбился туристический автобус. Есть жертвы
Автобус слетел с трассы и рухнул на крышу дома. Фото: ЕРА. По меньшей мере 28 человек, среди которых 17 женщин и 11 мужчин, погибли в…
18 Aprilie 2019
За взлом чужой электронной почты кишиневца приговорили к большому штрафу
Злоумышленник стер с чужой почты важную корреспонденцию и сменил пароли доступа. Фото: pixabay.com. Суд обязал жителя столицы выплатить 30 тысяч леев штрафа за нарушение неприкосновенности…
18 Aprilie 2019
La Cahul a fost lansat primul parteneriat local de ocupare
Consiliul Raional Cahul, împreună cu Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din municipiu și cu asistența Organizației Internaționale a Muncii, …
18 Aprilie 2019
SFATURI PRACTICE PENTRU CONSUMATORI ÎN AJUNUL  SĂRBĂTORILOR PASCALE
Dragi consumatori, în scopul  evitării situaţiilor în care, din cauza aglomeraţiei din pieţe şi magazine, în ajunul Sărbătorilor de Paşti pot fi achiziţionate în grabă produse…
18 Aprilie 2019
Встречайте праздники со скидками от гипермаркета Bonus
Воспользуйтесь апрельскими скидками в магазине Bonus. Встречайте праздники со скидками от гипермаркета Bonus Гипермаркет Bonus предлагает скидки в честь февральских и мартовских праздников. Предложение...
18 Aprilie 2019
Cazuri cu necazuri
 Femeie salvată din fântână O femei din localitatea Chişcăreni a fost salvată de pompieri după ce a căzut într-o fântână publică cu adâncimea de 15…
18 Aprilie 2019
FORMAREA CONTINUĂ A MANAGERILOR DIN INSTITUȚIILE DE EDUCAȚIE TIMPURIE
 Recent în incinta Grădiniței ,,Mărțișor,, nr.6 din or. Sângerei a avut loc atelierul de formare continuă  al managerilor din Instituțiile de Educație Timpurie din raion,…
18 Aprilie 2019
Из-за проблем с ливнёвками в Бельцах подтапливает дома
После каждого более-менее сильного дождя улица Уреке в бельцком районе Тейоссы превращается в бурный поток. Фото из архива "СП" Проливной дождь, случившийся 11 апреля, снова…
18 Aprilie 2019
Generozitatea este virtutea celor tari
 Bunătatea iradiază fericire atât celui care oferă, cât și celui ce primește gestul darului. În Gimnaziul „Adrian Păunescu”, Copăceni, acțiunile de caritate învăluie copiii cu…
18 Aprilie 2019
Restabilirea și preschimbarea permisului de conducere a devenit disponibilă la mai multe sedii ale ASP
Serviciile de preschimbare și restabilire a permiselor de conducere vor fi disponibile în mai multe oficii ale Agenției Servicii Publice din capitală. Mai exact, acestea…
18 Aprilie 2019
Zinaida UNGUREANU, cea care este mama cărţilor
De Ziua Bibliotecarului am poposit cu acest mesaj în casa ei, cea a cărţii, una dintre cele două câte le are în viaţă: cea de…
18 Aprilie 2019
Cum a ars biserica din Cotul Morii
Pe 31 martie curent, la Cotul Morii, localitate care a suferit cel mai mult în urma inundațiilor din 2010, a ars Biserica de lemn „Sf.…
18 Aprilie 2019
Planeta se schimbă, dar tu?
Îmbunătățirea stării mediului este indispensabilă  la momentul de față și deloc imposibilă, cu multă răbdare și voință putem face schimbări majore focarului ce poluează grav…
18 Aprilie 2019
Ora bilanțului: în prim-plan, interesele cetățenilor
În cadrul unei întâlniri pe care a avut-o, sâmbăta trecută, cu circa 60 de persoane, primarul orașului Cimișlia, Gheorghe Răileanu, …
18 Aprilie 2019
Să aplicăm mai puține tehnologii care poluează atmosfera
 Ziua de 22 aprilie este recunoscută în toată lumea ca fiind Ziua Pământului, ziua când este atenționată omenirea,mai mult de cât în oricare altă zi…
18 Aprilie 2019
Hello world
Welcome to wiki This is your first post. Edit or delete it, then start blogging!
17 Aprilie 2019
Водитель кишинёвской маршрутки набрал в салон 43 пассажира
Перегруз был более чем в два раза выше нормы. Стоп-кадр видео Полиция привлекла к ответственности водителя столичной маршрутки № 145. Он умудрился набрать в салон своего…
17 Aprilie 2019
У стихийной свалки на 8-м квартале в Бельцах построят мусорную площадку нового типа
Так выглядела площадка для сбора мусора по улице Коробана 8 апреля. В ответ на многочисленные жалобы жителей микрорайона ДРСУ установит мусорную площадку закрытого типа в…
17 Aprilie 2019
Citiți joi în ZdG
În ediția de mâine a ZdG, citiți despre cumpărăturile de anul trecut ale șefilor de la Procuratura Generală, Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze…
17 Aprilie 2019
Как превратить пчеловодство из хобби в прибыльный бизнес
Объединение пчеловодов в группы позволит им получить финансирование на развитие медового бизнеса. Фото иллюстративное: pixabay.com Как превратить пчеловодство из хобби в прибыльный бизнес Проект МАС-Р…
17 Aprilie 2019
ПРИГЛАШЕНИЕ: Как добиться воздействия при помощи редакционных материалов?
Центр независимой журналистики (ЦНЖ) продолжает проводить встречи с национальными и международными медиаэкспертами для обсуждения интересующих журналистов тем. На этот раз у нас в гостях российский…
17 Aprilie 2019
Constantin Grigoriță a emigrat în Franța. „Nu vreau să stau închis pentru dosare fabricate!”
Fotojurnalistul Constantin Grigoriță, care este și membru al Asociației Presei Independente (API), a anunțat pe pagina personală de Facebook că a emigrat în Franța pe…
17 Aprilie 2019
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curatăThe english version of site is out of work