en
Versiunea veche a site-ului
consiliul de presa

API este semnatară a Codului Deontologic al jurnalistului din R. Moldova.

API este membru al Asociației Mondiale a Ziarelor și a Producătorilor de Știri

(World Association of Newspapers and News Publishers - WAN/IFRA)

Ştiri API
Amenințarea americană în Republica Moldova: preocuparea propagandei rusești

Lansarea noului program american de granturi USAID destinat Republicii Moldova, în valoare de 20,5 milioane de dolari, a stârnit critici și atacuri propagandistice în unele instituții media rusești. Jurnaliștii acestor surse media s-au grăbit să ne avertizeze în legătură cu amenințările ascunse care ar sta în spatele unor asemenea granturi americane și „pregătirea” unei revoluții moldovenești de tipul EuroMaidan.    

La 2 octombrie 2017, postul rusesc Zvezda TV a difuzat și ulterior a publicat pe site-ul său, un film documentar zv 1intitulatSUA: operațiunea „Moldova”. Documentarul abordează activitatea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) în Republica Moldova și dezvăluie pretinse planuri secrete ale acesteia. Jurnaliștii Zvezda TV ne avertizează că, dincolo de sprijinul economic și comercial acordat de USAID, forțele politice care stau în spatele acestei agenții urmăresc organizarea unei lovituri de stat în Moldova, în favoarea partidelor pro-occidentale. Conform presupusului scenariu, s-ar urmări  înlăturarea treptată a liderilor politici pro-Est sau, cel puțin, reducerea influenței lor, astfel încât să nu acceadă la putere. Mai mult decât atât, documentarul de la Zvezda TV pretinde că USAID are ca scop primordial distrugerea relațiilor diplomatice dintre Republica Moldova și Federația Rusă, cu scopul de a întări poziția SUA în Moldova și în Europa de Sud-Est.

Jurnaliștii de la Zvezda TV nu relatează factologic și nu respectă criteriul de obiectivitate, care e obligatoriu pentru orice documentar, ci interpretează activitățile USAID în Moldova din perspectiva ideologiei diplomației rusești, speculând că organizația americană va insufla tinerilor ideea de a începe o revoluție similară EuroMaidanului din 2014. În același timp, documentarul utilizează din plin imagini video de la diverse acțiuni de protest din Ucraina, precum și de la evenimentele din 7 aprilie, 2009 de la Chișinău, cu scopul de a trezi un sentiment de frică și nesiguranță în viitor, alipind în acest context denumirea organizației USAID. În lipsa unor dovezi care ar justifica ipoteza organizării de către americani a unei lovituri de stat, jurnaliștii ruși acuză mișcarea unionistă și România de orchestrarea tentativelor de a „înghiți Republica Moldova și de a o transforma într-o regiune subdezvoltată a României”. Saltul de la un subiect – amenințarea USAID în Moldova – la un alt subiect – Mișcarea unionistă și Unirea – evident, nu are nicio legătură organică, însă este folosit perfect ca instrument propagandistic, pentru a spori iluzia unei amenințări și a pericolului unor revolte stradale organizate de agenți străini împotriva țării noastre.

Este de remarcat faptul că  jurnaliștii de la Zvezda TV au consultat opinia unui singur analist politic din Republica Moldova, Valeriu Ostalep, un cunoscut critic și oponent al vectorului european, și nu au intervievat niciun reprezentant al organizației vizate în material. Acest fapt relevă caracterul părtinitor pro-rus al documentarului, cu scopul de a denigra imaginea SUA în Moldova prin mesaje propagandistice, în favoarea Moscovei. Nu în ultimul rând, Zvezda TV este un post aflat în subordinea Ministerului Apărării Federației Ruse, ceea ce confirmă că misiunea sa este una propagandistică, prin răspândirea mesajelor antiamericane și antieuropene în spațiul rusesc – și dincolo de el.

Portalul Sputnik.md este la fel de „preocupat” de prezența americană în Moldova,  publicând un material cu titlul sputnikSusținerea din partea Fratelui mai mare: cum se lasă Moldova încolțită benevol”. În acest material de sinteză, autorul susține că SUA ar avea ca scop coruperea autorităților locale, pentru a obține un control total în Moldova, prin intermediul granturilor.

Regăsim și în text expresii lipsite de echivoc: „ne este băgată o „mâță-n sac” sub forma unui control total din partea structurilor guvernamentale americane asupra autorităților noastre locale”.

Jurnalistul de la Sputnik.md afirmă că în ultimii 25 de ani Republica Moldova a beneficiat de 1 miliard de dolari din partea USAID, însă acești bani nu și-ar fi găsit destinatarul: „Omul de rând nu a beneficiat de acești bani, dar sumele sunt trecute grijuliu în contul republicii, ca datorie”. Așadar, autorul materialului încearcă să ne sugereze că banii care provin din fondurile  americane nu sunt implementați în proiecte concrete, ceea ce reprezintă un fals. După cum relatează Timpul.md, finanțarea americană este vizibilă în proiecte clare de infrastructură, cum ar fi alocarea a 500.000$ pentru construirea unei stații de epurare a apei în orașul Telenești. Europalibera.org, la fel, menționează istoriile de succes ale pomicultorilor moldoveni care au beneficiat de asistența financiară a USAID.

Jurnalistul de la „Sputnik.md” insinuează ca autoritățile locale au trădat interesele naționale în favoarea americanilor: „E o confirmare în plus a acestui joc geopolitic, în care autoritățile moldovenești sunt gata să vândă totul „Fratelui mai mare” doar pentru 30 de arginți”.

Acuzațiile tacite precum că fondurile americane ar însemna un pericol pentru viitorul Moldovei se bazează pe interpretări proprii, presupuneri și manipulări, întrucât autorul nu poate explica în ce mod USAID determină Republica Moldova să „îngenuncheze”.

Portalul informativ 1news.md publică un material analitic cu titlul „Să furi” pentru 20 de milioane: SUA se pregătesc1 news să captureze Moldova sub nasul Rusiei”. Titlul este unul manipulator, deoarece conținutul nu demonstrează nicidecum vreo modalitate prin care SUA ar „captura” Republica Moldova în detrimentul intereselor Federației Ruse. Autorul acestui articol consideră extrem de dubioasă alocarea a 20,5 milioane de dolari Republicii Moldova, pentru o perioadă de 5 ani, pentru proiecte de consolidare a societății civile și a proceselor democratice. Se insinuează faptul că USAID pregătește mecanisme de subordonare și de corupere a autorităților locale, prin oferirea unor granturi generoase pentru inițiative rurale și de dezvoltare regională. Autorul materialului însă nu menționează caracterul proiectelor care au obținut granturi și care, în mare parte, nu au legătură cu sfera politică, ci includ doar asistență financiară fermierilor, antreprenorilor locali și ONG-urilor ce realizează mici proiecte locale destinate să îmbunătățească nivelul de viață al populației.

Fondurile USAID sunt prezente în multe țări ale lumii și nu sunt repartizate după criterii geopolitice, după cum insinuează propaganda rusească, ci în scopul de a ajuta cetățenii prin diverse proiecte de natură economică, comercială, socială, culturală etc.

În concluzie, aceste materiale jurnalistice din presa rusă nu sunt altceva decât articole de propagandă, în care se lansează atacuri mediatice asupra USAID în încercarea de a-i demoniza pe americani. Fără îndoială, confruntarea geopolitică dintre Occident și Est există, însă SUA au demonstrat că sunt partenerul Republicii Moldova prin numeroase proiecte de infrastructură, fapt care ar trebui să conteze mai mult decât propaganda și ideologia rusească.

Vladislav Șaran, politolog

____________________________

Articolul a fost realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul Campaniei media împotriva informației false și tendențioase STOP FALS!, desfășurată de Asociația Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Asociația VIP a Telejurnaliștilor Independenți din Moldova (ATVJI).

comments powered by Disqus
centrul de consultanţă şi asistenţă Baza de date API
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
Campania Acces la Justitie
REDACȚIILE API LA MINUT
Дрифт-2: авто адвоката, угрожавшей закрыть «СП», снова попало в инцидент
Авария случилась на улице Стрыйской. Стоп-кадры видео История с дрифтом у новогодней ёлки получила продолжение. Тот самый автомобиль Honda сегодня, 23 января, попал в аварию.…
23 Ianuarie 2021
Публичное обсуждение проекта о работе мунсовета в Бельцах переросло в языковой скандал
Некоторые пункты документа о работе местных властей вызвали сильное возмущение. Фото: Юрий Гагарин Публичное обсуждение проекта о работе мунсовета в Бельцах переросло в языковой скандал На…
23 Ianuarie 2021
Proteste la Moscova: Rusia cere „explicaţii” Ambasadei SUA
Ambasada SUA la Moscova va trebui să dea explicaţii pentru publicarea pe site-ul său de internet a „itinerariilor” manifestaţiilor opozanţilor de sâmbătă, a anunţat Ministerul…
23 Ianuarie 2021
Умер американский телеведущий Ларри Кинг. У него был коронавирус
Американский теле- и радиоведущий Ларри Кинг умер в возрасте 87 лет, сообщается в его твиттере. Он скончался утром 23 января в медицинском центре Седарс-Синай в Лос-Анджелесе. В начале января ... The post Умер американский…
(ФОТО) На акцию протеста в Москве вышло около 40 тысяч человек. По всей стране более тысячи задержанных
По разным данным, в Москве на акции протеста вышли около 40 тысяч человек, полиция дает информацию о 4 тысячах. Людей по одному выхватывают из ... The post (ФОТО) На…
В Молдове 635 новых случаев коронавируса. В Бельцах 19 заразившихся
В больницах лечатся 2095 инфицированных, из которых 221 пациент находится в крайне тяжелом состоянии. Фото: Минздрав РМ За минувшие сутки в лабораториях страны провели 3089 теста на COVID-19,…
23 Ianuarie 2021
За сутки в Молдове умерли 15 пациентов с COVID-19. В их числе женщина из Комрата
15 новых случаев смертей ковид-инфицированных пациентов зарегистрировано в Молдове.  69-летняя женщина из мун. Комрат, госпитализирована в Комратскую районную больницу. Сопутствующие ... The post За сутки…
Alte 635 cazuri de COVID-19, înregistrate în ultimele 24 ore. 15 persoane au decedat în urma complicațiilor
Alte 635 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în R. Moldova. Din numărul total de cazuri, 5 sunt de import (2-Ucraina,…
23 Ianuarie 2021
В Гагаузии подтверждено 8 новых случаев заражения коронавирусом
По данным Министерства здравоохранения, труда и социальной защиты Молдовы за последние сутки в Гагаузии зарегистрировано 8 случаев заражения коронавирусом. Заболеваемость ... The post В Гагаузии…
635 новых случаев заражения COVID-19 в Молдове
635 новых случаев заражения COVID-19 были подтверждены сегодня в Республике Молдова. Из общего числа случаев 5-это импортированные (2-Украина, 1-Ирландия, 1-Великобритания, ... The post 635 новых…
От COVID-19 умер легендарный американский телеведущий Ларри Кинг
Кинг признавался, что ему «очень понравился Путин», который, по словам ведущего, мог бы стать президентом и в Америке. Фото: Larry King/Twitter Собеседниками Ларри Кинга были многие влиятельные люди, в том…
23 Ianuarie 2021
ЕСПЧ обязал Молдову выплатить 7500 евро несовершеннолетней в результате неэффективного расследования случая изнасилования в Бендерах
21 января 2021 года Европейский суд по правам человека (ЕСПЧ) вынес решение по делу против Республики Молдова, согласно которому государство ... The post ЕСПЧ обязал…
LIVE/ Proteste în sprijinul lui Navalny, în Rusia. Sute de persoane au fost arestate
Din Moscova şi până la Vladivostok, susținătorii lui Alexei Navalny, principalului opozant al lui Vladimir Putin, arestat în urmă cu o săptămână, la revenirea în…
23 Ianuarie 2021
У посольства России в Кишинёве прошёл митинг в поддержку Навального
Десятки протестующих собрались у посольства РФ с плакатами, на которых написано: «Нет диктатуре» и «Свободу Навальному». Фото: TV8 У посольства РФ в столице собрались две группы людей. Одна группа протестует в поддержку российского…
23 Ianuarie 2021
Cunoscutul jurnalist american Larry King a decedat
Cunoscutul jurnalist american Larry King s-a stins din viață, din cauza complicațiilor date de COVID-19, scrie Mirror. Acesta s-a aflat internat în spital de la…
23 Ianuarie 2021
(ВИДЕО) В Москве жестко задержали юриста ФБК Любовь Соболь в то время, как она общалась с журналистами
В Москве задержали юриста Фонда борьбы с коррупцией Любовь Соболь в то время, как она давала интервью журналистам.  Соратница российского ... The post (ВИДЕО) В…
В России задерживают журналистов, нескольких ударили бойцы ОМОНа. Общее число задержанных граждан более 800
Боец ОМОНа ударил специального корреспондента «Медузы» Кристину Сафонову на Пушкинской площади в Москве, где проходит акция протеста в поддержку Алексея Навального. Сафонова сообщила, ... The post В России…
Майя Санду внесла изменения в регламент ВСБ. Назначенные члены должны знать румынский язык и пользоваться безупречной репутацией
Президент Майя Санду внесла поправки в регламент Высшего Совета Безопасности (ВСБ), и были установлены точные критерии относительно лиц, которые могут ... The post Майя Санду…
FOTO/ Iulia Navalny a fost reținută la Moscova
Soția opoziționistului Alexei Navalny, Iulia, a fost reținută la Moscova, în timpul protestului. Aceasta a postat pe Instagram o fotografie din duba poliției. Tot la…
23 Ianuarie 2021
В Москве задержана Юлия Навальная
Полиция задержала Юлию Навальную на Пушкинской площади в Москве. Об этом жена политика Алексея Навального сообщила в своем инстаграме, опубликовав ... The post В Москве…
Detalii noi despre scandalul de la Spitalul Raional Ungheni: Mitriuc l-a desemnat șef al spitalului pe medicul care a făcut campanie pentru Dodon, deși exista deja un director
Președintele raionului Ungheni, Ghenadie Mitriuc, l-a desemnat pe medicul Vladimir Popovici drept director interimar al Spitalului Raional Ungheni, asta deși fostul șef al spitalului, Andrei…
23 Ianuarie 2021
На свадьбе в Москве убили жениха и его брата. Оба уроженцы Молдовы
Праздновали свадьбу в загородном клубе в деревне Власово, церемония была пышной и растянулась на два дня. Фото: eadaily.com Во время свадьбы на территории Новой Москвы между гостями произошёл конфликт, в ходе которого…
23 Ianuarie 2021
O expoziție foto “Război după război” a Muzeului Ocupației din Vilnius la Telenești
O expoziție foto-documentară „Război după război” a Muzeului Ocupației  din Vilnius  la Telenești. La Muzeul de Istorie și Etnografie din   Telenești a fost vernisată expoziția foto-documentară „Război după…
23 Ianuarie 2021
Reformele noastre toate…
Bancomatele din Ungheni practic sunt instalate în centrul orașului. Astfel, în anumite zile ale lunii poți vedea că acestea practic sunt luate cu asalt. Îți…
23 Ianuarie 2021
Și timpul cedează în fața dragostei și respectului
Uniți sub steaua lui Eminescu au devenit un cuplu de referință pentru oxenteni. Cuplul Nadejda și Serghei Isac e binecunoscut la Oxentea, raionul Dubăsari. Sunt…
23 Ianuarie 2021
(Видео) У посольства России в Кишиневе проходит протест в поддержку Навального
Несколько человек протестуют у Посольства Российской Федерации в Кишиневе в поддержку российского оппозиционера Алексея Навального. А другая группа людей проявляет ... The post (Видео) У…
Державшего троих детей в заложниках мужчину приговорили к 13 годам тюрьмы
В задержании мужчины участвовал спецназ Fulger. Стоп-кадр видео полиции. Суд Новых Анен приговорил к 13 годам лишения свободы мужчину, который взял в заложники и угрожал убить собственных…
23 Ianuarie 2021
«Не в залах растут чемпионы». Ведущий бельцкий боксёр Дмитрий Галагоц рассказал «СП» о своём пути в спорте
28-летний Дмитрий Галагоц — 13-кратный чемпион Молдовы, трижды признавался лучшим боксёром страны. Фото: Юрий Гагарин «Не в залах растут чемпионы». Ведущий бельцкий боксёр Дмитрий Галагоц…
23 Ianuarie 2021
Moldoveni în SUA: De la șofer de tir, în zece ani a ajuns să gestioneze o afacere de succes
La cei zece ani de la înființarea companiei Schwarz Logistics, Mike Dercaci, om de afaceri moldovean, stabilit în Chicago, se mândrește cu un business de…
23 Ianuarie 2021
Studenții de la universitățile din Rusia sunt amenințați cu exmatricularea pentru participarea la mitinguri, ca în Belarus
Universitățile din rusia amenință studenții cu exmatricularea pentru participarea la mitinguri neautorizate organizate de susținătorii lui Alexei Navalny. Cu câteva zile înainte de mitingurile de…
23 Ianuarie 2021
Indemnizația lunară pentru îngrijirea copilului pentru persoanele neasigurate. Mărimea și condițiile de acordare 
Persoanele neasigurate, adică cele neangajate în câmpul muncii sau care au un stagiu de cotizare mic, întreprinzătorii individuali sau titularii de patente beneficiază de indemnizația…
23 Ianuarie 2021
VIDEO/ Moldovenii, solidari cu manifestanții ruși. Două tabere protestează la sediul Ambasadei Rusiei la Chișinău
Un grup de persoane protestează în fața sediului Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, fiind solidari în acest fel cu manifestanții ruși, care sâmbătă au ieșit…
23 Ianuarie 2021
Medic-șef demis pe timp de pandemie
În plină pandemie de coronavirus, când criza de sănătate este una definitorie pentru timpurile noastre, COVID-19 fiind poate una dintre cele mai mari provocări de…
23 Ianuarie 2021
Centrul de suport în afaceri Orhei contribuie la dezvoltarea afacerilor acasă
„Centrul de suport în afaceri Orhei” ajută antreprenorii din raionul Orhei, care vor să exceleze și să devină mai buni, să iniţieze, înregistreze, planifice şi…
23 Ianuarie 2021
Nu a fost admis la proba interviului pentru funcția de judecător la CtEDO, pentru că nu a indicat în CV dacă cunoaște limba franceză
Comisia pentru selectarea candidaților la postul de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) din partea R. Moldova a respins pentru proba interviului una…
23 Ianuarie 2021
Președinta Sandu a modificat regulamentul CSS. Membrii numiți trebuie să cunoască limba română și să se bucure de o reputație ireproșabilă
Președinta Maia Sandu a modificat regulamentul Consiliului Suprem de Securitate (CSS), fiind stabilite criterii exacte cu privire la persoanele care pot fi numite în calitate…
23 Ianuarie 2021
Сиркели: Решение КС об отмене закона о языках защищает статус русского языка в АТО Гагаузия 
Если бы Конституционный суд Молдовы не отменил закон о функционировании языков на территории Республики Молдова от 16.12.2020, в таком случае, ... The post Сиркели: Решение…
Un bărbat a decedat după ce s-a aruncat de la etajul cinci al Spitalului de Urgență
Un bărbat a decedat după ce s-a aruncat de la etajul cinci al Spitalului de Urgență. Un bărbat din Chișinău, în vârstă de 55 de…
23 Ianuarie 2021
Drumul ce trebuia să fie gata în 2017 va fi finalizat la anul
Acum acestea au fost conservate parțial pentru perioada rece, iar ASD a cerut ca șantierul să dispună de semnalizare rutieră corespunzătoare pentru
23 Ianuarie 2021
(ВИДЕО) Около 180 задержанных в России, одного из протестующих сильно избили, необходима медпомощь
В соцсетях распространяется видео из Новосибирска — на нем виден мужчина, лежащий на земле в окружении омоновцев. Сообщается, что он настолько сильно избит, что ему требуется срочная ... The post (ВИДЕО) Около…
После фильма о «дворце Путина» официальный инстаграм Швеции рассказал о резиденции своего премьера
Жилая площадь занимает два верхних этажа Сагерского дворца — 175 кв.метров. Первые два этажа используются для приемов. Фото: b-port.com Этот аккаунт в инстаграме ведет Шведский институт. Это государственное ведомство…
23 Ianuarie 2021
LIVE/ Proteste anti-Putin în Rusia, la -50 de grade. Zeci de persoane, bătute și arestate de poliție
Din Moscova şi până la Vladivostok, susținătorii lui Alexei Navalnîi, principalului opozant al lui Vladimir Putin, arestat în urmă cu o săptămână, la revenirea în…
23 Ianuarie 2021
Авария в Штефан-Водском районе. Пассажир скончался, за рулем был сотрудник патрульной службы
В селе Оланешты, Штефан-Водского района, произошла авария, в результате которой один человек скончался, а другой был доставлен в больницу в ... The post Авария в…
Bill Gates a anunțat că s-a vaccinat, după ce a investit 350 de milioane de dolari pentru serul anti-COVID
Bill Gates a anunțat pe Twitter că s-a vaccinat împotriva coronavirusului. Miliardarul a publicat și o fotografie în care este surprins momentul în care primește…
23 Ianuarie 2021
Nume înveșnicite în denumirile străzilor din Rezina
În iulie 2020, Primăria Rezina, în parteneriat cu redacția săptămânalului CUVÂNTUL, au anunţat consultări publice privind selectarea denumirilor a 14 străzi noi preconizate pentru a…
23 Ianuarie 2021
Смертельное ДТП в Штефан-Водском районе: за рулём был патрульный
Двигаясь по главной дороге села, водитель не снизил скорость и на повороте не справился с управлением. Фото: Генеральный инспекторат полиции В результате аварии пассажир скончался…
23 Ianuarie 2021
10 вопросов о районах Молдовы! Тест «СП»
Ответьте на несколько несложных вопросов и получите право на приз! Фото из архива "СП" 10 вопросов о районах Молдовы! Тест «СП» «СП» совместно с такси…
23 Ianuarie 2021
Betonul armat din Pădurea Durlești, turnat contrar condițiilor contractuale. Arbori tăiați ilegal, drum și gard neautorizat din beton – alte câteva nereguli
11 arbori de specie tei și stejar au fost tăiați ilegal în pădurea de la Durlești, despre care ZdG a relatat acum câteva zile, neautorizat…
23 Ianuarie 2021
Evenimente consacrate Zilei Culturii Naționale
Plină de evenimente pentru orașul Cimișlia s-a dovedit a fi vinerea precedentă, 15 ianuarie, când am sărbătorit Ziua Culturii Naționale. Cu această...
23 Ianuarie 2021
I-a bătut cahla și au ajuns la spital
Trei persoane, dintre care și un copil, din satul Bobocica, comuna Enichioi, raionul Cantemir, s-au intoxicat cu monoxid de carbon după ce...
23 Ianuarie 2021
Foreign National Student Intern Program at the U.S. Embassy
The U.S. Embassy in Chisinau, Moldova is offering two internship opportunities to students from leading Universities of the Republic of Moldova. Th
23 Ianuarie 2021
Terre des hommes Moldova solicită oferte de prețuri pentru servicii de redactare în limba română
Fondată n 1960, Terre des hommes (Tdh) este o organizație elvețiană cu o contribuţie importantă la construirea unui viitor mai bun pentru copiii de
23 Ianuarie 2021
Localitățile din raionul Ungheni unde se va stinge lumina în perioada 25 – 29 ianuarie
În legătură cu reconstrucţia liniilor electrice (demontarea liniei vechi şi montarea liniei noi), se va întrerupe energia electrică: 25-29.01.2021: s. Florești (parțial) – 08.00-18.00. În…
23 Ianuarie 2021
В сторону Москвы направляется бронетехника
В сторону Москвы по Горьковскому шоссе около 10 утра была замечена бронетехника. Об этом сообщает meduza. Связано ли появление бронетехники ... The post В сторону…
Митинги в поддержку Навального в России: Десятки тысяч людей уже вышли на акции, есть задержания
23 января сторонники Алексея Навального проводят общероссийскую акцию в поддержку политика, которого поместили в СИЗО после возвращения из Берлина, где ... The post Митинги в…
Основатель Microsoft Билл Гейтс сделал прививку от коронавируса. Конспирологи считают его виновным в пандемии
В Сети вакцинацию Гейтса встретили многочисленными шутками, например, что он вживил себе главный чип, чтобы управлять всеми другими. Фото: BillGates/Twitter Американский миллиардер, основатель Microsoft Билл Гейтс сделал…
23 Ianuarie 2021
Care sunt drepturile tale la locul de muncă? Află prin intermediul unei aplicații mobile
O aplicație mobilă lansată de Organizația Internațională a Muncii (OIM) ajută tinerii din R. Moldova să-și cunoască drepturile în domeniul muncii și să fie mai…
23 Ianuarie 2021
MAE rus, îngrijorat că decizia CC va provoca „o exacerbare artificială” a tensiunii politice interne din R. Moldova pe baza legislației lingvistice
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, susține că decizia de joi a Curţii Constituţionale (CC), prin care a fost declarată neconstituțională…
23 Ianuarie 2021
Autorii sesizării la CCM: Legea privind statutul special al limbii ruse este discriminatorie
Deputatul Octavian Țîcu, autor al sesizării la Curtea Constituțională privind statutul special al limbii ruse, este de părere că legea declarată neconstituțională de Înalta Curte,…
23 Ianuarie 2021
Sergiu Sîrbu: Anticipatele nu ar trebui să fie un scop în sine
Deputatul platformei „Pentru Moldova”, Sergiu Sîrbu, se arată sceptic că se va mai regăsi pe lista vreunui partid politic, în eventualitatea unor alegeri parlamentare anticipate…
23 Ianuarie 2021
Care este diferența dintre o infecție respiratorie virală acută (IRVA) și gripă?
Care este diferența dintre o infecție respiratorie virală acută (IRVA) și gripă? Parcă au aparent aceleași simptome, dar totuși ceva este diferit. Infecțiile respiratorii virale…
23 Ianuarie 2021
METEO/ Weekend cu temperaturi de primăvară în toată țara. În câteva zile, vremea se va răci
Trendul temperaturilor mai puțin caracteristice perioadei de iarnă continuă, pentru zilele de weekend meteorologii prognozând vreme frumoasă, cu mult soare și temperaturi generoase. Pentru astăzi…
23 Ianuarie 2021
11 candidați au fost admiși la proba interviului pentru funcția de judecător CEDO
Unsprezece din treisprezece candidați la funcția de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) din partea Republicii Moldova, au fost admiși în cea de-a…
23 Ianuarie 2021
Un bărbat de 57 de ani a murit pe loc într-un accident rutier la Olănești
Un bărbat de 57 de ani, din satul Olănești, raionul Ștefan Vodă, a murit pe loc în urma unui accident rutier care a avut loc…
23 Ianuarie 2021
Reprezentantul special al Președinției în exercițiu a OSCE vine în Republica Moldova
Reprezentantul special al Președinției în exercițiu a OSCE pentru reglementarea transnistreană, Thomas Mayr Harting, urmează să efectueze o vizită de lucru în Republica Moldova, în…
23 Ianuarie 2021
Anatol Țăranu: Doar PAS este interesat ca anticipatele să aibă loc cât mai curând
Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) este singurul interesat ca alegerile parlamentare anticipate să aibă loc cât mai curând. Partidul Socialiștilor este interesat ca acestea să…
23 Ianuarie 2021
Агентство по лекарственным средствам не получало никаких запросов на авторизацию вакцин против Covid-19: «Мы оценим все вакцины, которые будут предоставлены»
На сегодняшний день в Агентство по лекарствам и медицинским изделиям (AMDM) не поступало ни одной заявки на регистрацию вакцины против ... The post Агентство по…
Спящие и смешные. 25 собак, которые отдыхают по принципу «чем я хуже кошки»
Уснуть вповалку друг на друге, в тарелке, в ладони хозяина? Все это собаки проделают с легкостью. Спящие и смешные. 25 собак, которые отдыхают по принципу «чем я хуже кошки»…
23 Ianuarie 2021
Statul trebuie să achite nouă mii de euro într-un caz de viol
Statul trebuie să achite 7 500 de euro, prejudiciu material și moral, într-un caz de viol al unei minore din orașul Bender. Curtea Europeană a…
23 Ianuarie 2021
PDM a înaintat o inițiativă legislativă care vizează activitatea ANI
Deputații din Partidul Democrat au înaintat un proiect de lege care, potrivit lor, vine să apere primarii, directorii de școală, grădinițele, centrele medicale de abuzurile…
23 Ianuarie 2021
Венгрия купила у России 2 млн доз вакцины от ковида «Спутник V»
Российская вакцина «Спутник V» используется в 6 странах, включая Сербию. В России ею уже вакцинированы полтора миллиона человек. Фото: sputnikvaccine.com Этого количества достаточно для вакцинации…
23 Ianuarie 2021
Trupele ruse de ocupație din Republica Moldova și necesitatea derusificării terminologiei
Textul de mai jos conține fragmente din lucrarea „Trupele ruse de ocupație în Republica Moldova, Culegere de documente și materiale”. Vol. 1, Cartier, Chișinău, 2020…
23 Ianuarie 2021
Cu(cu)iul lui Pepelea
Epigrame Caracteristică E un lider eminent Şi un manager de clasă, Cu opt ani în parlament Minus şapte ani de-acasă. Silogismul băutului Zice lumea că…
23 Ianuarie 2021
Polițistul suspectat de accidentarea mortală a unei femei avea alcool în sânge
Polițistul de patrulare suspectat de accidentarea mortală a unei femei, pe 13 ianuarie,  a consumat alcool înainte de a urca la volan. Contactat de IPN,…
23 Ianuarie 2021
Reacția Ambasadei Rusiei la decizia Curții Constituționale privind limba rusă
„Hotărârea Curții Constituționale din Republica Moldova, din 21 ianuarie, cu privire la privarea limbii ruse de statutul unei limbi de comunicare între naționalități reprezintă un…
23 Ianuarie 2021
Un fost consilier al primarului general a ajuns directorul Fabricii de Sticlă din Chişinău
Agenţia Proprietăţii Publice nu oferă detalii despre numărul persoanelor ce au concurat şi numele acestora. Anterior, timp de aproape un an
23 Ianuarie 2021
Arabia Saudită intenționează să construiască un oraș fără automobile și străzi
Anunțul a fost făcut recent de prințul moștenitor al regatului musulman Mohammed bin Salman. Potrivit planului, urba va fi organizată n comunități
23 Ianuarie 2021
Deputatul Dan Perciun: „Apariția farmaciilor mobile va duce la un haos total”
Majoritatea parlamentară PSRM-Șor și cuplul Andronachi–Nichiforciuc împarte bani primăriilor lor pentru a obține cât mai multe mandate în eventualitatea unor alegeri anticipate. Deputatul PAS, Dan…
23 Ianuarie 2021
Теплый день ожидается в субботу
В субботу, 23 января, в Молдове ожидается облачная погода, без осадков. На юге температура воздуха опустится до +11 градусов днем ... The post Теплый день…
La înălțime cu CALM 23.01.2021
PRIMARII BAT ALARMA - LACUNELE LEGISLAȚIEI PRIVIND CONFLICTUL DE INTERESE CONDUC LA ACTE ABUZIVE DIN PARTEA UNOR INSPECTORI ANI! Agenția Națională de Integritate (ANI) a…
23 Ianuarie 2021
Herbert Stepic_ Moldindconbank as a model of financial transparency and performance in the region
You have been in charge of international banks for many years, and for several months You are the head of the Board
22 Ianuarie 2021
DOC/ Au fost actualizate alertele de călătorie, în contextul pandemiei COVID-19
Au fost actualizate alertele de călătorie, în contextul pandemiei COVID-19. Unele țări mențin, în continuare, R. Moldova în zona roșie de risc, astfel încât cetățenii…
22 Ianuarie 2021
Глава Евросовета в разговоре с президентом России призвал освободить Навального
Председатель Европейского Совета Шарль Мишель в телефонной беседе с президентом России Владимиром Путиным призвал его содействовать освобождению оппозиционера Алексея Навального. ... The post Глава Евросовета…
Un avocat, stabilit de câțiva ani în SUA, și un fost judecător sunt candidații neadmiși la proba interviului pentru funcția de judecător la CtEDO
Comisia pentru selectarea candidaților la postul de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului din partea R. Moldova a respins pentru proba interviului două candidaturi…
22 Ianuarie 2021
США введут карантин для всех приезжающих в страну
Байден ужесточает меры борьбы с эпидемией COVID-19 в стране. Он представил план действий, в котором прописана необходимость массовой вакцинации, мобилизации ... The post США введут…
Просим проявлять уважение к законам. МИДЕИ обратилось к дипмиссиям в связи с законом о функционировании языков
МИДЕИ Молдовы обралилрось с дипломатическим миссиям, аккредитованным в Молдове, после заявлений некоторых дипломатов о решении Конституционного суда о признании неконституционным ... The post Просим проявлять…
Шаурма по-домашнему. В шоу «Обед с другом» гостит гроссмейстер Василе Сандуляк
Василий Сандуляк побывал на кухне «СП». Ведущий рубрики поделился рецептом и рассказал о истории блюда. Фото: Юрий Гагарин Шаурма по-домашнему. В шоу «Обед с другом» гостит гроссмейстер…
22 Ianuarie 2021
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curată
CivicThe english version of site is out of work