en
Versiunea veche a site-ului

API este membru al Asociaţiei Mondiale a Ziarelor şi a Producătorilor de Ştiri
(World Association of Newspapers and News Publishers – WAN/IFRA)


API: 20 de ani pentru o presă profesionistă, neangajată şi profitabilă
Ştiri API
Alegerile. Cum să câştigi bani şi să nu pierzi încrederea cititorilor
Foto: API

Un grup de editori şi manageri din cadrul Asociaţiei Ziarelor Locale din Polonia (Stowarzyszenia Gazet Lokalnych) s-au aflat în Moldova pentru a le împărtăşi colegilor de la API din experienţa de dezvoltare a ziarelor, dar şi cum să obţină profit în timpul campaniilor electorale fără a pierde încrederea cititorilor.

La întrunirea comună moldo-poloneză a editorilor din presa locală care a avut loc la Vadul lui Vodă la 5-6 septembrie 2014, au participat 20 de directori şi redactori-şefi de la ziarele membre şi partenere ale API şi colegii lor din Asociaţia Ziarelor Locale din Polonia. Ei au examinat diferite aspecte ale dezvoltării ziarelor locale, inclusiv posibilitatea de a obţine mijloace financiare din activitatea versiunilor print şi online ale ziarelor, aplicarea noilor tehnologii în businessul media, diminuarea efectelor concurenţei acerbe impuse de Internet şi televiziuni etc.

Colegii polonezi – Alicja Molenda, preşedinta Asociaţiei Ziarelor Locale şi directoarea ziarului „Przelom”, Jerzy Kamiński, editorul ziarului „Gazeta Powiatowa - Wiadomości Oławskie” şi Joanna Kowalska, coordonatoarea Programului „Mass-media pentru Democraţie”, au relatat despre tehnicile şi procedeele pe care le aplică ziarele locale poloneze, inclusiv în timpul campaniilor electorale şi în perioada post-electorală, pentru a spori profitul ziarelor, dar şi a aduce un plus de imagine acestora, mai muţi cititori şi abonaţi. Jurnaliştii polonezi au vorbit atât despre practicile de succes, cât şi despre insuccesele în reflectarea campaniilor electorale anterioare. Ca exemple pozitive, ei au menţionat editarea suplimentelor în ajunul alegerilor cu informaţii ample despre concurenţi, dezbaterile organizate pentru concurenţii electorali în afara redacţiilor cu participarea alegătorilor, concursurile pentru cea mai amenajată secţie de votare, analize comparative ale averilor celor care au fost la guvernare, votarea contra plată prin SMS, organizarea forumurilor şi a chaturilor pe paginile web etc.

Directori şi redactori-şefi de la ziarele din Moldova au remarcat ideile interesante, pe care ar putea să le pună în aplicare chiar începând cu alegerile  din acest an.

Tudor Iaşcenco, preşedintele API, directorul ziarului „Cuvântul”: „Colegii polonezi au expus mai multe idei, care ar putea fi utile pentru ziarul nostru. Mă refer la subiecte despre promisiunile şi realizările celor de la guvernate, gruparea informaţiei despre alegeri în aceeaşi pagină, folosirea infograficelor în materialele jurnalistice despre alegeri (reprezentarea femeilor, tinerilor, localităţilor în listele electorale, procentajul promisiunilor îndeplinite, cum sunt susţinute formaţiunile politice în raioane) etc.”.

Elena Cobăsneanu, directoarea ziarului „Observatorul de Nord”: După această întâlnire, am decis să edităm un supliment cu informaţii despre candidaţi în preajma zilei alegerilor, care va conţine lista şi poze cu aceştia, aprecierea dată de experţi sau jurnalişti, o anchetă îndeplinită de concurenţi etc. Vom publica curiozităţi ale campaniei electorale, de exemplu, placate haioase, vom organiza dezbateri ample şi captivante pentru concurenţii electorali”.

Ruslan Mihalevschi, redactorul-şef al ziarului „SP”: „Noi vom publica articole despre veniturile şi proprietăţile obţinute de cei de la guvernare, la începutul şi la sfârşitul mandatului. Vom analiza posibilitatea de a introduce votarea prin SMS, cum fac colegii polonezi. Este interesant că cetăţenii pot vota atât „pentru” candidaţii favoriţi, cât şi „contra” concurenţilor electorali. Intuim că va vota multă lume, iar ziarul va avea posibilitatea să câştige ceva bani şi să-şi remedieze situaţia financiară....”

Un alt aspect important discutat la întrunirea moldo-poloneză a vizat comportamentul editorial al ziarelor în alegeri sub aspect etic şi deontologic. Participanţii au fost de acord că doar respectarea unor reguli stricte în campania electorală poate menţine autoritatea, credibilitatea şi imaginea publicaţiilor. Majoritatea editorilor au pledat pentru excluderea situaţiilor de favorizare a unor candidaţi, respingerea oricăror încercări ale politicienilor de a corupe jurnaliştii, evitarea participării la diverse evenimente publice alături de concurenţii electorali pentru a nu fi asociaţi cu aceştia, reflectarea campaniei electorale prin prisma intereselor naţionale ale ţării etc.

În această toamnă, aproape simultan cu alegerile parlamentare din Moldova, în Polonia vor avea loc alegeri locale. Pentru studierea experienţei de reflectare a scrutinului de către presa locală, Asociaţia Presei Independente din Moldova şi Asociaţia Ziarelor Locale din Polonia vor selecta doi jurnalişti moldoveni care vor efectuta o vizită de 10 zile în Polonia în noiembrie 2014.

 

comments powered by Disqus
MEMBRII API
Persoane juridice
JURNAL DE CHIȘINĂU
director fondator - Val Butnaru
http://www.jc.md/
GAZETA SATELOR
director - Constantin Rotaru
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
DUMITRU MITITELU
jurnalist, redactor al ziarului "Gazeta de Vest", unul dintre fondatorii API
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
ZIARELE API LA MINUT
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curatăThe english version of site is out of work