en
Versiunea veche a site-ului

API este membru al Asociaţiei Mondiale a Ziarelor şi a Producătorilor de Ştiri
(World Association of Newspapers and News Publishers – WAN/IFRA)


Ştiri API
Acapararea instituțiilor de presă de către politicieni nu trece neobservată de consumatorii de media
Jurnalista Alina Radu le vorbește locuitorilor din orașul Hâncești despre calitatea informațiilor din mass-media
Foto: API

Cu cât mai multe instituții de presă există, cu atât mai mare este tentația unor politicieni să le controleze și să manipuleze opinia publică, să distragă atenția cetățenilor de la problemele reale și să pună accentul pe unele lucruri mai puțin însemnate pentru public, dar care provoacă interesul sau frica proprietarilor de media. Despre calitatea informațiilor care ajung în casele oamenilor zi de zi, au vorbit consumatorii de media din raioanele Glodeni și Hâncești cu jurnalista Alina Radu, directoarea publicației „Ziarul de Gardă”, în cadrul întâlnirilor organizate de API, la 17 și 18 decembrie curent, în cadrul Campaniei STOP FALS!

“În ajunul sărbătorilor de iarnă tot mai mulți politicieni se perindă în fața noastră la TV, apar pe site-uri în fotografii alături de copii sau de familii cărora le duc daruri, își fac fotografii și le postează pe rețelele sociale, iar jurnaliștii nu ne anunță că acestea sunt, de fapt, articole publicitare care lustruiesc imaginea persoanelor respective. Un politician trebuie să facă legi și reforme pentru oameni și nu acte de binefacere pentru un copil sau o familie. Asta trebuie să ne arate presa, să ne spună unde sunt folosiți banii din bugetul statului pentru care noi cu toții contribuim”, a accentuat Alina Radu. “Dacă la televizor ni se spune că pensia a crescut cu 100 de lei, în același buletin trebuie să ni se spună cu cât au crescut prețurile, care este puterea de cumpărare a leului, ca să vedem și efectele acestei majorări. Așa se face presă adevărată, cea care spune lucrurilor pe nume așa cum sunt ele, fără a trece de partea cuiva. Vă îndemn să citiți și să priviți doar știri care vă informează cu adevărat și vă lasă informați, dar nu și mai confuzi decât erați”, a mai adăugat jurnalista.  

Manipularea și dezinformarea media au existat dintotdeauna, trebuie să fim deștepți să le depistăm

Atât la Glodeni, cât și la Hâncești cetățenii susțin că informațiile fac parte din viața lor de zi cu zi și că nu pot trăi neinformați, fie că este vorba de informații din localitatea lor, din țară sau de peste hotare, unde au rude. Petru Balan este la pensie de 23 de ani, dar încă mai activează în calitatea de profesor la liceul ”Mihai Sadoveanu” din Hâncești: “Oamenii nu citesc… dar că să ajungi să nu fii manipulat trebuie să te informezi din mai multe surse, să vezi toate punctele de vedere despre un anumit subiect. Încă de pe timpurile sovietice, 90% din informațiile difuzate de media erau propagandă, iar acum lucrurile nu prea sau schimbat, doar că tehnicile de manipulare sunt mai sofisticate și sunt mai greu de depistat de oamenii simpli”. Elena Gău, locuitoare a orașului Glodeni, preferă să se informeze de la TV. ”Mi-au dat copiii o tabletă, mă uit și pe Internet, dar tot mai mult de la televizor ne informăm, cu toate că la unele posturi vedem unii și aceiași politicieni în fiecare zi... De unele știri chiar ne minunăm, dacă tu ești reporter la o televiziune și te vede toată țara, arată ceva ce-l interesează pe om, știri pentru oameni, despre nevoile lui, dar nu ce fac vedetele și ce se întâmplă doar la Chișinău”, a spus ea. Valeriu Filip, un alt locuitor al acestei urbe, a menționat că este la curent cu tot ce se întâmplă în țară și peste hotare pentru că citește presa scrisă: ”Eu citesc toate ziarele care sunt la bibliotecă și la care sunt abonat, citesc chiar și ”Adevărul Nistrean”, ziar de la Tiraspol, să mai văd ce se face și acolo, cu toate că ei învinuiesc doar Guvernul de la Chișinău despre tot ce se întâmplă în regiune și nu scriu nimic despre regimul lor politic…”. Victor Ioniță, student la Colegiul de Construcții din Hâncești, preferă Internetul pentru a accesa știri: “Trăim în epoca informațiilor, acum avem acces la o multitudine de surse, doar să vrei să cunoști și să afli adevărul. Eu mă informez mai mult de pe Internet. Când este vorba de știri, accesez doar surse sigure, site-uri de știri cu autori reali și informații verificate”, a subliniat tânărul.

La cele două întâlniri au participat, în total, în jur de 60 de persoane de diferite vârste și ocupații. Toți doritorii au beneficiat de câte un abonament gratuit la ”Ziarul de Gardă” pentru anul viitor, iar cei mai activi participanți au primit câte un rucsac din  partea API.

În anul 2018, API a desfășurat zece dezbateri în centrele raionale din țară în cadrul Campaniei STOP FALS!, iar în 2019 vor mai fi organizate altele 25 de întâlniri în orașe reședință de raion.

Rodica Malic

Evenimentul face parte din proiectul „Diminuarea efectelor manipulării și a informației false prin educarea consumatorilor de produse media din Moldova", implementat de API în perioada decembrie 2017-decembrie 2019.

 

comments powered by Disqus
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NICOLAE ROȘIORU
jurnalist
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
DUMITRU MITITELU
jurnalist, redactor al ziarului "Gazeta de Vest", unul dintre fondatorii API
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
ZIARELE API LA MINUT
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curatăThe english version of site is out of work