en
Versiunea veche a site-ului

API este membru al Asociaţiei Mondiale a Ziarelor şi a Producătorilor de Ştiri
(World Association of Newspapers and News Publishers – WAN/IFRA)


API: 20 de ani pentru o presă profesionistă, neangajată şi profitabilă
CONCURS DE ESEURI/POEZII, FOTOGRAFII/DESENE/CARICATURI ȘI FILME VIDEO/ANIMAȚII
Regulamentul concursului

Concurs pentru elevi:

„Importanța presei independente pentru dezvoltarea democratică a Moldovei“

Veți putea vota pentru lucrarea/lucrările preferate peste 24 de ore de la ultima votare

Presa din Republica Moldova: realitate și perspective

Marina Cebanu, clasa a 12-a, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, orașul Cimișlia

Republica Moldova este o țară mică, care abia de câțiva ani a luat cursul european. În acest context, dezvoltarea democratică este indispensabilă RM pentru a se poziționa ca un stat european, cu valori europene. Presa independentă este un factor important ce contribuie nemijlocit la crearea unei societăți democratice. Prin promovarea unei diversități de opinii, bazată pe documentare și verificare a surselor, presa independentă oferă o viziune de ansamblu asupra situației existente.

Astfel, cititorii, primind o informație veridică, lipsită de informații ascunse, își pot forma propria viziune asupra realității. Acest lucru asigură respectarea drepturilor și a libertăților oamenilor, promovate de democrație, de a-și forma propria opinie, de a lua decizii de interes public, de a alege conducători în conformitate cu propriile principii, fără a fi manipulați și induși în eroare de către persoanele cu interese. Acestea, folosind puterea de influență asupra surselor mass-media, aflate sub conducerea lor, își creează o imagine idealizată în rândul populației, ascunzând, de fapt, interesele meschine din culise, care au drept scop satisfacerea voințelor unui grup restrâns de oameni.

O bună parte dintre sursele de informare a cetățenilor RM, mai ales unele posturi TV, fiind la cheremul sponsorilor – a unei persoane publice sau a unui partid politic, pledează pentru prezentarea distorsionată a realității și oferirea dovezilor în interesele persoanelor vizate. Această prezentare unilaterală a adevărului este limitată și induce în eroare opinia publică, provocând controverse și conflicte între reprezentanții diferitor grupuri sociale. Scopul – dezechilibrarea forțelor interioare, pentru a sustrage atenția de la problemele principale și escrocheriile ce se produc în culise. Să nu uităm că, deși democrația reprezintă hotărârile majorității, ea asigură și protecția minorităților. Oferirea informațiilor bazate pe acest principiu contribuie la evitarea conflictelor generate de știri false, de facto – din „nimic”.

Din păcate, în RM, presa independentă este nevoită să concureze atât cu posturile de TV ruse (circa 12), care se bucură de o credibilitate înaltă printre cetățeni, cât și cu posturile autohtone sponsorizate de anumite partide politice, ce continuă să manipuleze opinia publică oferind informații greșite. Conform Barometrului de Opinie Publică, în 2013 – 51% dintre cei chestionați erau de părerea că postul TV Prime prezintă obiectiv știrile politice; 22,7% - TV7, NTV (ruse). În 2017 populația se încrede 40% - în televiziune, 22% - Internet și 5% - radio.

Pluralismul de opinii subînțeles prin democrație și lipsa de interese, a subiectivității promovate de către presa independentă asigură participarea cetățenilor la procesul de conducere, fiind ghidați de către idei și valori corecte. E de datoria presei independente de a aduce la cunoștință adevărata stare a lucrurilor. Pentru că oamenii nu pot fi mințiți în permanență, ei trebuie să cunoască adevărul. Un om ce crede într-o realitate falsă, la un moment dat își dă seama de capcana în care sa află, deci își va pierde entuziasmul pentru activism civic, fiindcă el nu cunoaște pentru ce luptă. O țară cu oameni ce își pierd interesul pentru a-și apăra idealurile, drepturile, o țară cu oameni dezinvolți, manipulați, este o țară fără potențial, fără viitor.

Presa independentă contribuie la stabilirea unor opinii sănătoase, bazate pe echilibrul de forțe din interiorul unei țări. Ea creează premise pentru formarea unei societăți democratice, în care se pune accent pe cultură, valori, unde fiecare om se poate implica nestingherit în procesul decizional. Trebuie să pledăm pentru o presă independentă majoritară ce ar asigura atât libertatea fiecărui om, cât și drepturile acestuia. Pentru că fiecare are dreptul de a ști ce se întâmplă în lume. Fiecare are dreptul de a-și forma și de a-și promova deschis propria opinie, de a avea acces la o informație veridică, nealterată.

Doar astfel vom putea construi împreună un viitor prosper, în care democrația și presa independentă vor merge mână în mână. Prin urmare dezvoltarea unei mass-media non-dependente este o necesitate strigentă a zilei de azi în Republica Moldova.

Dependența dintre PRESĂ și DEMOCRAȚIE
Maria Ciobanu, clasa a VII-a, gimnaziul Corjeuți, raionul Briceni

Independența de a scrie e diferită pentru fiecare dintre noi, ca și în democrația libertatea de a alege ne aparține nouă, iar modul în care compunem e diferit pentru fiecare. Presa are un rol major în democrația țării, demonstrând libertatea și egalitatea în a ne exprima gândurile pe o coală de ...

Importanța presei independente pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova
Corina Musteață, clasa a X-a, Liceul Teoretic ”Ion Creangă”, orașul Cimișlia

Secolul XXI ni se înfățișează pentru toți drept unul liber, lipsit de orice influență restrictivă sau abuzivă. Însă, putem noi spune că chiar așa și este? Cu siguranță, nu.

Presa independentă - eroul democratic
Gabriela Lungu, clasa a X-a, Liceul Teoretic ”Mihai Eminescu”, orașul Cimișlia

Republica Moldova teoretic vorbind se incadreaza de minune in spectrul tarilor democratice,insa nu si practic vorbind o putem asocia cu conceptul ca,,democratia e la ea acasa’’,aici in Republica Moldova.In cei 25 de ani de independenta,care nu au fost toti independenti,si pana acum nu sunt ...

Încarcă mai multeThe english version of site is out of work