en
Versiunea veche a site-ului

API este membru al Asociaţiei Mondiale a Ziarelor şi a Producătorilor de Ştiri
(World Association of Newspapers and News Publishers – WAN/IFRA)


API: 20 de ani pentru o presă profesionistă, neangajată şi profitabilă
CONCURS DE ESEURI/POEZII, FOTOGRAFII/DESENE/CARICATURI ȘI FILME VIDEO/ANIMAȚII
Regulamentul concursului

Concurs pentru elevi:

„Importanța presei independente pentru dezvoltarea democratică a Moldovei“

Veți putea vota pentru lucrarea/lucrările preferate peste 24 de ore de la ultima votare

Importanța presei independente pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova

Valeria Darii, clasa a XII-a, Liceul Teoretic ”B. P. Hadeu”, orașul Drochia

A trăi între adevăr și libertate înseamnă a trăi în cel mai frumos colțișor de pe Pământ, unde fiecărui om îi sunt respectate dreptul la opinie și dreptul la cunoaștere. Libertatea, în concepția mea, este un principiu etic, de esență, într-o societate democratică.

Cred că adevărul și libertatea trebuie să fie cuvinte-cheie într-un univers media, deoarece ele pun baza democrației într-un stat. Astfel, pentru a respecta aceste valori, presa trebuie să fie independentă. Ea trebuie să relateze exact ceea ce se petrece în societate și să nu fie de partea puterii sau opoziției. Presa trebuie să fie undeva deasupra acestora, astfel încât doar să relateze ceea ce se petrece în jur.

Într-o țară democratică, libertatea de informare nu trebuie confundată cu propaganda politică. Presa nu trebuie să critice, oricât de legitim n-ar face-o, un anumit politician sau grup politic. Ea trebuie doar să informeze populația statului despre politica pe care o promovează oamenii de la putere, fără părerea proprie a vreunui jurnalist sau om politic. Într-un univers media, toate informațiile care sunt transmise populației trebuie să fie bazate pe anumite argumente, care, de asemenea, sunt enumerate și explicate, astfel încât să se afirme veridicitatea informației.

În Republica Moldova sunt diverse canale TV și posturi de radio, pe care le dețin anumiți politicieni. Un exemplu ar fi canalele Prime TV, Publika TV, Canal 2 și Canal 3 ale căror singur acționar este Vladimir Plahotniuc, potrivit declarației prezentate de către compania General Media Group Corp. Astfel, remarcând încă o dată faptul că aceste canale TV îi aparțin domnului Plahotniuc, în ajunul alegerilor electorale, dar și în decursul anilor de când aceste canale îi apațin persoanei enunțate anterior, toate știrile cu caracter politic sunt reprezentate într-un mod, astfel încât imaginea lui Vladimir Plahotniuc să fie curată, în timp ce ceilalți politicieni sunt criticați dur. În astfel de circumstanțe, consider că publicul trebuie să fie informat cui îi aparține un anumit canal, astfel încât să poată face o analiză între informația pe care o primește de la un anumit canal, și informația de la un alt canal. În acest mod, telespectatorul va putea să observe care canal îi oferă o informație adevărată, și care nu, astfel încât să știe cărei surse să i se încredințeze, și pe care să o evite. Potrivit informației din anul 2015, proprietarul postului de televiziune Jurnal TV a fost oligarhul Victor Țopa, care a fost condamnat penal la 10 ani de închisoare pentru șantaj și care a fugit peste hotare de la ispășirea pedepsei. Printre posturile radio care au fost deținute de persoane politice se numără Vocea Basarabiei. Acest post de radio, acum câțiva ani, a fost preluat abuziv de către fostul premier Vlad Filat, după cum a afirmat unul dintre cofondatori, Valeriu Saharneanu. Astfel pe parcursul timpului cât Vlad Filat a deținut acest post de radio, informațiile care au fost transmise publicului, prin intermediul acestui post, au fost în avantajul fostului premier. Astfel toate aceste posturi de televiziune și radio, în decursul a câțiva ani, au transmis și continuă să transmită publicului informații care sunt în favoarea politicienilor, și nu care prezintă realitatea cotidiană a cadrului politic de la noi din țară.

Anume datorită exemplelor prezentate anterior, sunt ferm convinsă că, pentru o dezvoltare democratică a Republicii Moldova, presa din țară trebuie să fie independentă.

În concepția mea, rolul jurnalistului într-o țară democratică nu poate fi supraapreciat, iar pentru ca presa să-și facă bine meseria, trebuie să fie independentă de stat și de influența politică. Concentrarea mass-mediei în mai puține mâini și lipsa transparenței privind finanțarea acesteia consider că este un factor negativ al presei moldovenești, deoarece omul simplu nu știe cărei surse i se încredințează, astfel el poate fi informat greșit.

Sunt de părerea că pentru dezvoltarea unui stat democratic, independența presei este vitală, deoarece doar prin intermediul acesteia populația este informată direct despre cele petrecute în sfera politică a statului, fără falsități și păreri ale unor politicieni sau jurnaliști. Mi-am amintit acum de vestitul citat al lui Iosif Stalin: Nu contează cine votează. Contează cine numără voturile și cred că aș putea să-l raportez la problema în cauză: nu contează cine transmite informația, contează cui îi aparține postul de televiziune sau radio. Din acest motiv, subliniez, încă o dată, că pentru a dobândi încrederea populației în presa cotidiană, aceasta trebuie să fie independentă și să prezinte informația adevărată, iar opiniile și concluziile oamenii deja singuri să și le facă.

În concluzie, pot afirma că presa independentă este esențială pentru dezvoltarea democrației în Republica Moldova. Independența îi oferă presei minunatul drept la libertate, iar acesta, în primul rând, oferă privilegiul de a spune adevărul, așa cum este el, fără nimic în plus.

Țara și adevărul
Anghelina Tomac, clasa a X-a, Liceul Teoretic ”Mihai Eminescu”, orașul Cimișlia

Ne adresăm mii de întrebări: Cum să ridicăm Moldova din genunchi? Cum să obținem prosperitatea acestei țări? Această sarcină ar trebui să fie esențial determinată în activitatea politică a conducătorilor supremi și a fiecărui cetățean în parte. Responsabilitatea cea mai mare pentru starea de lucruri ...

Presa liberă în Republica Moldova
Aurelia Sturza, clasa a X-a, Liceul Teoretic ”Mihai Eminescu”, comuna Sipoteni, orașul Călărași

Zicea cineva că fiecare popor are conducătorii pe care îi merită. Uneori eşti tentat să crezi că această maximă poate fi raportată şi la mass-media. Şi de ce nu? Mass-media este o oglindă a societăţii. Dacă informaţia în calitatea sa de produs este acceptată şi solicitată exact aşa cum este ....

Dependența dintre PRESĂ și DEMOCRAȚIE
Maria Ciobanu, clasa a VII-a, gimnaziul Corjeuți, raionul Briceni

Independența de a scrie e diferită pentru fiecare dintre noi, ca și în democrația libertatea de a alege ne aparține nouă, iar modul în care compunem e diferit pentru fiecare. Presa are un rol major în democrația țării, demonstrând libertatea și egalitatea în a ne exprima gândurile pe o coală de ...

Încarcă mai multeThe english version of site is out of work